Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Ακτινογραφία» των Ελλήνων, τι πιστεύουν για εκλογές, ουκρανικό, υποκλοπές και ακρίβεια

Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Ακτινογραφία» των Ελλήνων, τι πιστεύουν για εκλογές, ουκρανικό, υποκλοπές και ακρίβεια

Ακρίβεια και ενεργειακό κυριαρχούν στη σκέψη των Ελλήνων

4' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ακρίβεια και το ενεργειακό αξιολογεί ως τα πλέον σημαντικά η ελληνική κοινή γνώμη, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο συνέδριο με θέμα «η Ελλάδα Μετά VI: Εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση», που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών.

Η έρευνα εξέτασε το πώς η ελληνική κοινή γνώμη προσλαμβάνει τις διεθνείς εξελίξεις, τις κοινωνικές τάσεις, θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία, τα πολιτικά συστήματα και τα μετεκλογικά σενάρια

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 96% των ερωτηθέντων θεωρεί σημαντικότερο πρόβλημα την ακρίβεια, το 95% το ενεργειακό ζήτημα, το 89% τη δημόσια παιδεία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, το 85% την περιβαλλοντική κρίση, το 83% την απώλεια εργασίας, το 80% τις τουρκικές απειλές, το 76% την δημόσια υγεία, το 75% τους δημοκρατικούς θεσμούς. Το ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών συγκεντρώνει το 66%.


Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Ακτινογραφία» των Ελλήνων, τι πιστεύουν για εκλογές, ουκρανικό, υποκλοπές και ακρίβεια-1

«Από την ανάλυση προκύπτει πως δεν μπορούμε να βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι, το αν θα έχω εισόδημα με ζητήματα όπως το εάν λειτουργούν οι θεσμοί και που στέκονται», σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, συνομιλώντας με τον Παύλο Τσίμα

Συνεχίζοντας ανέφερε πως ανεξάρτητα από το τι θεωρούν ως το περισσότερο σημαντικό, οι Έλληνες εμφανίζονται λιγότερο ικανοποιημένοι από την ζωή τους και εκτίμησε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγάλη διάρκεια της πανδημίας.


Η μέση τιμή Ικανοποίησης από τη ζωή για τους Έλληνες είναι 5,8 παρουσιάζοντας σημαντική κάμψη από το 6,2 του 2017

Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Ακτινογραφία» των Ελλήνων, τι πιστεύουν για εκλογές, ουκρανικό, υποκλοπές και ακρίβεια-2

Ασφάλεια και ελευθερία

«Η υπόθεση της πανδημίας και των αλλεπάλληλων κρίσεων έχει αναδείξει ένα μείζον ζήτημα, το ζήτημα της ασφάλειας, το οποίο καθορίζει και το αίσθημα της ικανοποίησης και του ανικανοποίητου», είπε ο κ. Φαναράς και πρόσθεσε:

«Παράλληλα το αίτημα για ελευθερία επιστρέφει και σταδιακά ενδυναμώνεται. Στο ερώτημα εάν θεωρούν σημαντικότερη την ασφάλεια ή την ελευθερία, το 59% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ελευθερία είναι σημαντικότερη έναντι του 31% που θεωρεί πιο σημαντική την ασφάλεια». 

Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Ακτινογραφία» των Ελλήνων, τι πιστεύουν για εκλογές, ουκρανικό, υποκλοπές και ακρίβεια-3

Ζητήματα Δημοκρατίας

Οι δυο στους τρεις Έλληνες θεωρούν πολύ σημαντικό να ζουν σε μια δημοκρατική χώρα, ενώ παράλληλα το ποσοστό όσων δηλώνουν ικανοποιημένοι από το επίπεδο της δημοκρατίας είναι χαμηλότερο αλλά οριακά υψηλότερο από εκείνο του 2017. 

Στην ηλικιακή κατανομή, όσο νεότερες είναι οι γενιές, τόσο μεγαλύτερη έμφαση δίνουν στην ελευθερία, σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες που αξιολογούν ως σημαντική την ασφάλεια.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Ακτινογραφία» των Ελλήνων, τι πιστεύουν για εκλογές, ουκρανικό, υποκλοπές και ακρίβεια-4

Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων δίνουν μεγάλη σημασία στο να ζει κανείς σε μία χώρα που κυβερνάται δημοκρατικά.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Ακτινογραφία» των Ελλήνων, τι πιστεύουν για εκλογές, ουκρανικό, υποκλοπές και ακρίβεια-5

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά το πολιτικό σύστημα στη Σουηδία (63%) και τη Γαλλία (53%), το ελληνικό σύστημα συγκεντρώνει 37% θετικών απόψεων, ενώ στην ουρά βρίσκονται η Ρωσία (12%), η Κίνα (11%) και η Τουρκία (2%).

Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Ακτινογραφία» των Ελλήνων, τι πιστεύουν για εκλογές, ουκρανικό, υποκλοπές και ακρίβεια-6
Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Ακτινογραφία» των Ελλήνων, τι πιστεύουν για εκλογές, ουκρανικό, υποκλοπές και ακρίβεια-7

Εισβολή στην Ουκρανία

Στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία το 71% τάσσεται κατά της Ρωσίας, έναντι του 16% που τάσσεται υπέρ. Ταυτόχρονα όμως επιθυμούν αλλαγή στάσης της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία λόγω των επιπτώσεων στην καθημερινότητα.

«Η στάση της ελληνικής κοινής γνώμης έναντι της Ρωσίας δεν άλλαξε τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά από την ώρα που φάνηκε πως υπάρχει μια προσέγγιση μεταξύ του Πούτιν – Ερντογάν, η οποία δουλεύει στρατηγικά ενάντια στα ελληνικά συμφέροντα», παρατήρησε ο κ. Φαναράς. 

Όσον αφορά στην κομματική προσέλευση, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (88%) τάσσονται κατά της Ρωσίας, ενώ ακολουθούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ (82%).

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ είναι στο 65% και στο 64% αντιστοίχως. Το 18% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της Ρωσίας και το 13% επιλέγει ουδέτερη στάση.

Βάσει ιδεολογικής προέλευσης, οι κεντροδεξιοί τάσσονται κατά 88% κατά της Ρωσίας, ακολουθούν δεξιοί και κεντροαριστεροί με 71%, κεντρώοι με 69%, ενώ οι αριστεροί με 62%.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Ακτινογραφία» των Ελλήνων, τι πιστεύουν για εκλογές, ουκρανικό, υποκλοπές και ακρίβεια-8

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 71% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η ΕΕ πρέπει να αλλάξει στάση απέναντι στη Ρωσία λόγω των επιπτώσεων στην καθημερινότητα, σε αντίθεση με το 25% που θεωρεί ότι δεν πρέπει η ΕΕ να αλλάξει στάση.

Αναφορικά με την πολιτική προέλευση των επιλογών, το 91% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ επιθυμούν αλλαγή στάσης κι ακολουθούν οι αντίστοιχοι του ΣΥΡΙΖΑ με 81%, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 65% και της ΝΔ με 59%.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Ακτινογραφία» των Ελλήνων, τι πιστεύουν για εκλογές, ουκρανικό, υποκλοπές και ακρίβεια-9

Υποκλοπές

Στο θέμα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη και στο ερώτημα, εάν πιστεύουν ότι ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, το 65% απαντά ότι ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού και το 27% ότι δεν γνώριζε τι συμβαίνει. 

Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Ακτινογραφία» των Ελλήνων, τι πιστεύουν για εκλογές, ουκρανικό, υποκλοπές και ακρίβεια-10

Στο ερώτημα εάν συμφωνούν με την άποψη ότι ο πρωθυπουργός έχει συγκεντρώσει υπέρμετρες εξουσίες στο Μέγαρο Μαξίμου, το 56% συμφωνεί και το 34% διαφωνεί με την άποψη. 

«Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο και η κυβέρνηση πρέπει να προσέξει πάρα πολύ. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας είναι ότι σταθερά η Ελλάδα έχει ένα από το χαμηλότερα επίπεδα κοινωνικής και πολιτικής εμπιστοσύνης που υπάρχουν στην Ευρώπη», υποστήριξε ο κ. Φαναράς. 

Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Ακτινογραφία» των Ελλήνων, τι πιστεύουν για εκλογές, ουκρανικό, υποκλοπές και ακρίβεια-11

Μετεκλογικά σενάρια

Σχετικά με τα σενάρια που αφορούν στην επαύριο των επόμενων εκλογών και στο ερώτημα αν από τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση τι θα θέλατε να γίνει, το 52% τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας και το 45% υπέρ της επαναληπτικής εκλογής.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Ακτινογραφία» των Ελλήνων, τι πιστεύουν για εκλογές, ουκρανικό, υποκλοπές και ακρίβεια-12

Το 49% τάσσεται υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και το 47% υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. 

Να σημειωθεί ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ τάσσονται κατά 76% υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ μόλις κατά 31%. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι μοιρασμένοι: 55% υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, 44% υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας.

«Το ποσοστό υπέρ της αυτοδύναμης κυβέρνησης, ήταν 39% το 2021. Αυξήθηκε γιατί εντάθηκε η πολιτική πόλωση», σχολίασε ο κ. Φαναράς. 

Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Ακτινογραφία» των Ελλήνων, τι πιστεύουν για εκλογές, ουκρανικό, υποκλοπές και ακρίβεια-13

Κομματική εμπιστοσύνη

Η κομματική εμπιστοσύνη κινείται σε χαμηλά επίπεδα, όπως η ταύτιση με κάποιο πολιτικό κόμμα. Οι δυο στους τρεις δεν ταυτίζονται με τις θέσεις κάποιου πολιτικού κόμματος και μόνο το 31% δηλώνει ότι ταυτίζεται.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Ακτινογραφία» των Ελλήνων, τι πιστεύουν για εκλογές, ουκρανικό, υποκλοπές και ακρίβεια-14

Σε ό,τι αφορά την πολιτική προέλευση των ερωτηθέντων, τα μεγαλύτερα ποσοστά ταύτισης εκφράζουν οι ψηφοφόροι της ΝΔ με 51%, του ΚΚΕ με 50% και τα χαμηλότερα οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ με 26% και όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι» με 21%. 

Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Ακτινογραφία» των Ελλήνων, τι πιστεύουν για εκλογές, ουκρανικό, υποκλοπές και ακρίβεια-15

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή