Δημοσκόπηση: Διχασμένοι οι πολίτες για τις συνεργασίες

Δημοσκόπηση: Διχασμένοι οι πολίτες για τις συνεργασίες

Μοιρασμένοι είναι οι πολίτες στην τοποθέτησή τους για τη μορφή διακυβέρνησης, με το 49% να είναι υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και το 47% να τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας.

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μοιρασμένοι είναι οι πολίτες στην τοποθέτησή τους για τη μορφή διακυβέρνησης, με το 49% να είναι υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και το 47% να τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα της Metron Analysis, που παρουσιάστηκε χθες στο ετήσιο συνέδριο της δεξαμενής σκέψης e-kyklos, με θέμα «Εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση», το οποίο θα ολοκληρωθεί σήμερα. Σε ποσοστό 45% οι πολίτες δηλώνουν ότι θα πρέπει να γίνουν επαναληπτικές εκλογές εάν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές με απλή αναλογική, ενώ το 52% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας. Τον Σεπτέμβριο του 2021 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 39% υπέρ επαναληπτικών εκλογών και 57% υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Σε κάθε περίπτωση καταγράφονται στοιχεία κρίσης του κομματικού συστήματος, για το οποίο χαμηλή εμπιστοσύνη δηλώνει το 45%, μέτρια το 36% και υψηλή μόλις το 19%. Ταύτιση με τις απόψεις συγκεκριμένου κόμματος θεωρεί ότι έχει το 31%, ενώ το 68% δηλώνει πως δεν έχει.

Την ίδια στιγμή, η ακρίβεια και το ενεργειακό είναι τα ζητήματα που απασχολούν σχεδόν όλους τους Ελληνες. Σε ποσοστό 96% απασχολεί η ακρίβεια – επάρκεια εισοδήματος και 95% το ενεργειακό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ακολουθούν η δημόσια παιδεία (89%), ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σύγκρουση Δύσης – Ρωσίας (89%), η περιβαλλοντική κρίση (85%), η απασχόληση και ο κίνδυνος απώλειας εργασίας (83%), η τουρκική απειλητικότητα (80%), η δημόσια υγεία – αναζωπύρωση πανδημίας (76%), τα προβλήματα στους δημοκρατικούς θεσμούς (75%) και, τέλος, οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις – υποκλοπές (66%). Ενδεικτικό της αγωνίας των πολιτών κατά την τρέχουσα συγκυρία είναι ότι η μέση τιμή ικανοποίησης από τη ζωή μετρήθηκε στο 5,8, από 6,2 που ήταν το 2017. Παρατηρείται, δε, ισχυρή συσχέτιση της ικανοποίησης από τη ζωή με το αίσθημα ασφάλειας, που καταγράφει μέση τιμή 5,5.

Το 49% είναι υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και το 47% τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας – Σε εξέλιξη το ετήσιο συνέδριο της e-kyklos.

Ο κ. Βενιζέλος

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου επισήμανε, σε σχέση με την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και συγκυρία, ότι τη δημόσια συζήτηση «φαίνεται να ενδιαφέρει πολύ λίγο το ζήτημα των πολιτικών που θα μπορέσει ή θα αναγκαστεί να εφαρμόσει επί της ουσίας η επόμενη κυβέρνηση», ενώ πρόσθεσε ότι από τα δύο μεγάλα κόμματα που διεκδικούν την πρώτη θέση, δεν αναζητούνται συγκλίσεις ούτε καν στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας, όπου, όπως εκτίμησε, «η επίτευξή τους είναι πρακτικά εύκολη ή πάντως εφικτή».

Αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να αντιμετωπίζει με στρατηγική ψυχραιμία τις ρητορικές προκλήσεις και να διατηρεί ανοικτούς τους πολιτικούς και διπλωματικούς διαύλους επικοινωνίας, με σαφή γραμμή και σταθερή αναφορά στο διεθνές δίκαιο». Και τόνισε ότι «η ανάγκη να υπάρχει μια καλά επεξεργασμένη και συμπεριληπτική εθνική στρατηγική που μπορεί να συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση, είναι επιτακτική μέσα σε μια τόσο πολύπλοκη και εύθραυστη συγκυρία, γεμάτη από προκλήσεις και κινδύνους». Σε σχέση με τη διεθνή συγκυρία, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «ανοικτή και ρητή σύγκρουση της φιλελεύθερης δημοκρατίας με τον αυταρχισμό και τον ολοκληρωτισμό» που, όπως είπε, «δεν θα κριθεί μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στο εσωτερικό της Δύσης».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT