Πλακιωτάκης για ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα: Η ανοχή της Τουρκίας στους διακινητές κόστισε ζωές

Πλακιωτάκης για ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα: Η ανοχή της Τουρκίας στους διακινητές κόστισε ζωές

«Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο δεν το κάνει, θα θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», υπογραμμίζει ο υπουργός Ναυτιλίας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρή ανακοίνωση για τα δύο ναυάγια μεταναστών σε Κύθηρα και Λέσβο εξέδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ζητώντας από την Τουρκία να σεβαστεί τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σχολιάζει ο υπουργός Ναυτιλίας, η ανοχή της Τουρκίας στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές για μια ακόμη φορά

«Όσο η τουρκική ακτοφυλακή δεν εμποδίζει τη δράση τους, τόσο οι διακινητές στοιβάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους, χωρίς μετρά ασφαλείας, σε σκάφη που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, θέτοντας τις ζωές τους σε θανάσιμο κίνδυνο», αναφέρει ο κ. Πλακιωτάκης.

Στη συνέχεια, προσθέτει ότι οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και εθελοντών διέσωσαν χθες δεκάδες ανθρώπους – όχι, όμως, όλους.

Και καταλήγει: «Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο δεν το κάνει, θα θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Μηταράκης: Έκκληση στην Τουρκία για αποτροπή των παράνομων αναχωρήσεων

Αντίστοιχα, διπλό μήνυμα σε Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, με αφορμή τα δύο ναυάγια με νεκρούς και αγνοούμενους.

«Επείγον κάλεσμα στην Τουρκία να λάβει άμεσα μέτρα για να προληφθούν άλλες παράτυπες αποχωρήσεις, ιδιαίτερα λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών. Ήδη σήμερα χάθηκαν πολλές ζωές στο Αιγαίο, άνθρωποι πνίγονται σε μη αξιόπλοα σκάφη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δράσει» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή