Θεωρείο: Το δίλημμα Τσίπρα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλή συζήτηση γίνεται τελευταία για την ανανέωση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι ανοιχτό το θέμα της συμμετοχής –ή όχι– των 75άρηδων. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε να γυρίσει σελίδα, αλλά αναζητάει τη φόρμουλα να γίνει με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις κυρίως των εν ενεργεία βουλευτών. Υπενθυμίζεται πως κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι υποψήφιοι διαρκώς από το… 1989 και μετά, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη ανανέωσης.

Η τουρκική προβοκάτσια που «φοβάται» το Μαξίμου

Τα σενάρια για το ποιο μπορεί να είναι το επόμενο βήμα της Τουρκίας στη συνεχή κλιμάκωση που έχει επιλέξει είναι πολλά και διάφορα. Ενα από αυτά που εξετάζουν επισταμένως στο Μαξίμου, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της στήλης, είναι κάποια προβοκάτσια κατά τη μεταφορά υλικού ή ακόμη και ανθρώπινου προσωπικού στα νησιά. Η Τουρκία φαίνεται πως θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα στα νησιά του Αιγαίου που θεωρεί πως πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν και μπορεί να δημιουργήσει ένα τέτοιο επεισόδιο με σκοπό να οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα τραπέζι «διαπραγματεύσεων». Για να το πούμε απλά, κάποιο τουρκικό πολεμικό πλοίο να «κλείσει τον δρόμο» σε κάποιο ελληνικό, θέλοντας να οδηγήσει την Αθήνα σε δύσκολη θέση. Στο Μαξίμου εξετάζουν το σενάριο και είναι έτοιμοι και για αυτό το ενδεχόμενο.

Μήνυμα στην Τουρκία

Την εθνική γραμμή και τη διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας ενίσχυσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς στη Μάλτα, στο περιθώριο της 17ης άτυπης συνόδου των αρχηγών κρατών της Ομάδας Arraiolos. «Ο αναθεωρητισμός, η προκλητική ρητορική και ο μη σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, από όπου και αν προέρχονται, θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Αγκυρα.

Ικανοποίηση

Η αλήθεια είναι ότι το Βερολίνο δεν μας έχει συνηθίσει σε τόσο ξεκάθαρες θέσεις. Ως εκ τούτου η καθαρή θέση που πήρε ο Γερμανός πρέσβης στη χώρα μας Ερνστ Ράιχελ, σε χαιρετισμό του στη δεξίωση που παρέθεσε η πρεσβεία στην Αθήνα για την Ημέρα Γερμανικής Ενότητας, ήχησε πολύ θετικά στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η ελληνική κυβέρνηση, εν μέσω της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας, επιδιώκει τέτοιες τοποθετήσεις. Για την ιστορία, ο κ. Ράιχελ είπε πως «όσο πιο ανοιχτά η τουρκική ηγεσία αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο και την ελληνική κυριαρχία, τόσο πιο σαφής είναι η δημόσια απόρριψη των θέσεων αυτών εκ μέρους του Βερολίνου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή