Ν. Παναγιωτόπουλος: Κρίσιμες επαφές, με τα ελληνοτουρκικά στην ατζέντα

Ν. Παναγιωτόπουλος: Κρίσιμες επαφές, με τα ελληνοτουρκικά στην ατζέντα

Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, αλλά και ο συντονισμός των συμμάχων στα θέματα τα οποία εγείρονται και αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία θα αποτελέσουν, μεταξύ άλλων, αντικείμενο συζήτησης στις προγραμματισμένες επαφές που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, αλλά και ο συντονισμός των συμμάχων στα θέματα τα οποία εγείρονται και αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία θα αποτελέσουν, μεταξύ άλλων, αντικείμενο συζήτησης στις προγραμματισμένες επαφές που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Τα τελευταία 24ωρα προηγήθηκε έντονη φημολογία, μέσω πληροφοριών που διαχύθηκαν κατά κύριο λόγο από τουρκικές πηγές και ΜΜΕ, σχετικά με πιθανή συνάντηση του κ. Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. Παρότι ένα κοινωνικό τετ α τετ των δύο υπουργών στο περιθώριο δεν αποκλείεται, στο πρόγραμμα του κ. Παναγιωτόπουλου δεν περιλαμβάνεται διμερής συνάντηση με τον κ. Ακάρ.

Στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Ν. Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν, ενώ χθες συνομίλησε με τον Γενς Στόλτενμπεργκ.

Χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας συναντήθηκε με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος, παρά τη ρητορική ίσων αποστάσεων που τηρεί κατά κανόνα στο θέμα των ελληνοτουρκικών, αποτελεί παράλληλα και έναν χρήσιμο δίαυλο επικοινωνίας με την Αγκυρα. Ο κ. Στόλτενμπεργκ θεωρεί ότι ο μηχανισμός απεμπλοκής που ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2020 κατά την κρίση του «Ορούτς Ρέις», αποτελεί ένα εργαλείο το οποίο είναι χρήσιμο για τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών τριβών εντός του ΝΑΤΟ.

Σήμερα ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί και με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι –πέρα από τα αμιγώς ελληνοαμερικανικά θέματα– έχει αναλάβει αυτοβούλως και την πρωτοβουλία να συζητάει με τον Τούρκο ομόλογό του και για τις ελληνοτουρκικές τριβές. Ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί επίσης με τους ομολόγους του της Γερμανίας Κριστίν Λάμπρεχτ και Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί. Με τη Γερμανίδα ομόλογό του θα συζητήσουν και το θέμα της κυκλικής ανταλλαγής των «Marder» με τα BMP-1 του ελληνικού στρατού που θα κατευθυνθούν τις επόμενες ημέρες προς την Ουκρανία, προκειμένου να ενισχύσουν τις εγχώριες δυνάμεις εδαφικής άμυνας του Κιέβου. Αρχικά θα προωθηθούν οδικώς στην Ουκρανία τα πρώτα 20 BMP-1 που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT