Γ. Οικονόμου: Ζητά την παρέμβαση του ΕΣΡ για την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό

Γ. Οικονόμου: Ζητά την παρέμβαση του ΕΣΡ για την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό

Για μια «ακραία κατάσταση» σε βάρος θυμάτων, με την διακίνηση βίντεο και πληροφοριών γενετήσιου χαρακτήρα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για το ζήτημα της υπόθεσης της αναμετάδοσης της υπόθεσης της 12χρονης στον Κολωνό ζητά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Όπως τονίζει ο κ. Οικονόμου στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ, το τελευταίο διάστημα όλοι πολίτες γίνονται κοινωνοί μιας ακραίας
κατάστασης σε βάρος θυμάτων, ιδιαιτέρως παιδιών, με την διακίνηση βίντεο και πληροφοριών γενετήσιου χαρακτήρα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Τίθεται ζήτημα ηθικό αλλά και παραβίασης του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου για την προστασία της νεότητας με βάση το Σύνταγμα, τη νομοθεσία και ευρωπαϊκή οδηγία, σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ολόκληρη η επιστολή του Γιάννη Οικονόμου:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε όλοι κοινωνοί μιας ακραίας κατάστασης σε βάρος θυμάτων, ιδιαιτέρως παιδιών, με την διακίνηση βίντεο και πληροφοριών γενετήσιου χαρακτήρα από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και διαδικτυακούς τόπους. Τίθεται ζήτημα ηθικό αλλά και παραβίασης του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου για την προστασία της νεότητας, όπως ιδίως προσδιορίζεται από το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος, τον ν. 2101/1992 με τον οποίο κυρώθηκε η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το άρθρο 9 του ν. 4479/2021 με την οποία ενσωματώθηκε η Οδηγία 2010/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και το άρθρο 10 του π.δ. 77/2003 που αφορά τον κώδικας δεοντολογίας ειδησεογραφικών και άλλων δημοσιογραφικών και πολιτικών εκπομπών.

Κατόπιν αυτού θεωρούμε αδήριτη ανάγκη την άμεση και κατά προτεραιότητα παρέμβαση του Συμβουλίου σας, βάσει της αρμοδιότητας που σας απονέμεται από το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος, τον ν. 2863/2000 και τη λοιπή σχετική νομοθεσία».

Παρέμβαση του ΕΣΡ ζητά και ο ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Νωρίτερα, την παρέμβαση του ΕΣΡ για την υπόθεση του Κολωνού είχε ζητήσει με επιστολή του και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας, Γιώργος Σταμάτης.

Ο κ. Σταμάτης ζήτησε από το ΕΣΡ να παρέμβει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, προκειμένου να διασφαλίσει όσα προβλέπονται στη νομοθεσία για τη λήψη των κατάλληλων προστασίας της 12χρονης που υπέστη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Στην επιστολή του, αναφέρεται στην έκταση που έχει προσλάβει το θέμα και τονίζει ότι ουσιαστικά δεν λαμβάνονται υπόψη τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της ίδιας από την εκτεταμένη προβολή του θέματος αλλά και όλων των ανηλίκων που εκτίθενται στην προβολή σχετικών ειδήσεων, πληροφοριών, ενημερώσεων και αναλύσεων.

Η επιστολή:

«Η υπηρεσία μας, αρμόδια για θέματα παιδικής προστασίας βάσει του π.δ. 134/2017 (Α 168), παρατηρώντας την έκταση που έχει λάβει κατά την τρέχουσα περίοδο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης η υπόθεση της ανήλικης, που υπέστη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, χωρίς ουσιαστικά να λαμβάνονται υπόψη τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της ίδιας από την εκτεταμένη προβολή του θέματος αλλά και όλων των ανηλίκων που εκτίθενται στην προβολή σχετικών ειδήσεων, πληροφοριών, ενημερώσεων και αναλύσεων,

έχοντας υπόψη:

(α). τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού, όπως αυτή κυρώθηκε με τον ν. 2101/1992 και ειδικότερα το άρθρο 39 (του άρθρου 1): « Τα Συμβαλλόμενα Κράτη παίρνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να διευκολύνουν τη σωματική και ψυχολογική ανάρρωση και την κοινωνική επανένταξη κάθε παιδιού θύματος οποιασδήποτε μορφής παραμέλησης, εκμετάλλευσης ή κακοποίησης, βασανισμού ή κάθε άλλης μορφής απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας ή ένοπλης σύρραξης. Η ανάρρωση αυτή και η επανένταξη γίνονται μέσα σε περιβάλλον, που ευνοεί την υγεία, τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπεια του παιδιού»,

(β). τον ν. 4479/2021 «Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10ης Μαρτίου 2010 για τον συντονισμό ορισμένων νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων, όπως έχει τροποποιηθεί με την Οδηγία (ΕΕ) 2018/1808 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Νοεμβρίου 2018 και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης» και ειδικότερα το άρθρο 9 – Προστασία των ανηλίκων (άρθρο 6α της Οδηγίας (ΕΕ)2010/13) και

(γ). το π.δ. 77/2003 « Κώδικας δεοντολογίας ειδησεογραφικών και άλλων δημοσιογραφικών και πολιτικών εκπομπών» και ειδικότερα το άρθρο 10- Προστασία Ανηλίκων,

καλεί την ανεξάρτητη αρχή να παρέμβει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, προκειμένου να διασφαλίσει όλα όσα προβλέπονται στα ανωτέρω νομοθετικά κείμενα, με γνώμονα πάντα τη προστασία των ανηλίκων, θυμάτων και μη».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή