Θεωρείο: Το σενάριο για Αβραμόπουλο

Θεωρείο: Το σενάριο για Αβραμόπουλο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την αυξημένη πιθανότητα να κατέλθει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην Α΄ Αθήνας, σας έχω ξαναγράψει. Αλλά δεν είναι το μόνο σενάριο για τον πρώην ΥΠΕΞ και επίτροπο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα η Ε.Ε. αναζητεί πρόσωπο για τη θέση του ειδικού απεσταλμένου για τις χώρες του Περσικού Κόλπου, μιας περιοχής ιδιαίτερα κρίσιμης για τα ενεργειακά θέματα, που τελευταία απομακρύνεται από τις ΗΠΑ και φλερτάρει με την Κίνα. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, με διπλωματικά ένσημα και καλές σχέσεις με τις αραβικές χώρες, θα μπορούσε να παίξει αυτόν τον ρόλο, αλλά δεν είναι ο μόνος που συζητιέται για το αξίωμα, καθώς ανάλογες σκέψεις υπάρχουν και για τον Ιταλό πρώην ΥΠΕΞ, Ντι Μάιο.

Τηλεφώνημα

Σας πάω τώρα στον νυν Ιταλό ΥΠΕΞ, τον Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με Ελληνες αξιωματούχους. Η τοποθέτησή του στο ΥΠΕΞ, από την Τζόρτζια Μελόνι, ήχησε πολύ θετικά τόσο στην Αθήνα όσο και τις Βρυξέλλες. Ο Ταγιάνι είναι ένας Ευρωπαίος πολιτικός με θέσεις και απόψεις απόλυτα εναρμονισμένες με την ευρωπαϊκή κουλτούρα. Απόδειξη πως αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του δέχθηκε το πρώτο τηλεφώνημα από τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα. Ο Ταγιάνι επέμεινε στη στήριξη της Ιταλίας στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως δεν νοείται ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη και δικαιοσύνη σημαίνει η ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Με συνεργάτες

Ο Ολαφ Σολτς δεν θα έχει μαζί του υπουργούς, παρά μόνον συνεργάτες του, όπως έμαθα. Λογικό, αν σκεφθεί κανείς πως η γερμανική κυβέρνηση είναι τρικομματική και δεν υπάρχει πάντα απόλυτη σύμπνοια στα ζητήματα. Τουλάχιστον σε ένα που μας αφορά είναι σε κοινή γραμμή, καθώς τόσο η Αναλένα Μπέρμποκ όσο και η καγκελαρία έχουν σαφώς καθαρότερη στάση έναντι της Τουρκίας σε σχέση με την περίοδο Μέρκελ.

Πρωτοβουλία

Η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπλίνκεν έγινε με αμερικανική πρωτοβουλία. Στην ατζέντα, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο. Δεν ανακοινώθηκε, αλλά φαντάζομαι θα έγινε και συζήτηση για την επικείμενη επίσκεψη του καγκελαρίου Σολτς στην Αθήνα.

Καμία αλλαγή

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης διέψευσε κατηγορηματικά την πιθανότητα οι αυτοδιοικητικές εκλογές να πάρουν παράταση για περίπου ένα χρόνο. Ομως, δεν χρειαζόταν καν η επίσημη διάψευση, αλλά η κοινή λογική. Οσο πιο κοντά στις εθνικές εκλογές είναι οι αυτοδιοικητικές, τόσο μεγαλύτερη η πίεση που μπορεί να ασκηθεί στους «γαλάζιους» δημάρχους για να συνδράμουν στην κεντρική προσπάθεια ενόψει της δικής τους μάχης λίγους μήνες μετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή