Προτάσεις από ΠΑΣΟΚ για ένα νέο ΕΣΥ

Προτάσεις από ΠΑΣΟΚ για ένα νέο ΕΣΥ

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση και αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, σε εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση και αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, σε εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατό της.

Ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις επιλογές και την ασκούμενη πολιτική της ο τομέας της δημόσιας υγείας και περίθαλψης διαρκώς υποβαθμίζεται, ενώ η υποχρηματοδότηση δεν επιτρέπει να υλοποιηθούν ουσιαστικές τομές. Οπως ανέφερε, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει την αύξηση της χρηματοδότησης με τη διάθεση του 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την υγεία και τις κοινωνικές υποδομές και με την προσέλκυση επενδύσεων, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, για κτιριακές υποδομές και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ περιλαμβάνει 8 μεγάλες αλλαγές, τις οποίες περιέγραψε ο κ. Ανδρουλάκης. Ανάπτυξη του τομέα δημόσιας υγείας ως ολοκληρωμένης δημόσιας υπηρεσίας, με ισχυρές δομές σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Διαμόρφωση ενιαίου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπό δημόσια εποπτεία, με τη δημιουργία τοπικών δικτύων ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα και υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής.

Εκσυγχρονισμός των δημόσιων νοσοκομείων, με αξιοκρατική επιλογή διοικητών, αυτονομία στη λήψη αποφάσεων, ολοκληρωμένους προϋπολογισμούς, ολοήμερη λειτουργία, δυνατότητα συμβάσεων με ασφαλιστικές εταιρείες και χωροθέτηση που να ανταποκρίνεται στις πληθυσμιακές αλλαγές.

Δημιουργία σύγχρονων μονάδων περίθαλψης εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όπως κέντρα χρόνιων παθήσεων, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας, δημόσια κέντρα αποκατάστασης.

Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ με κάλυψη των πραγματικών αναγκών με μόνιμο προσωπικό, με σύγχρονα οργανογράμματα, με αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών, με ένταξη των υγειονομικών του ΕΣΥ στα βαρέα – ανθυγιεινά.

Ενίσχυση των δομών στα νησιά με λειτουργία σε καθένα από αυτά είτε επαρκώς στελεχωμένου νοσοκομείου είτε μονάδας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε διασύνδεση με το πλησιέστερο νοσοκομείο. Λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης για την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και, τέλος, ολοκληρωμένος ψηφιακός μετασχηματισμός.

Ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για δραστική μείωση του ποσοστού συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων για τους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή