Θεωρείο: «Ξεκλείδωσε»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σολτς ήταν φειδωλός στην τοποθέτησή του για την Τουρκία, κρατώντας χαμηλά τους τόνους. Οταν πάντως ο Γερμανός δημοσιογράφος Μαρκ Φίσερ έθεσε ερώτηση προς τον Γερμανό καγκελάριο για την Τουρκία, τότε ο κ. Σολτς πήρε πιο σαφή –σε σχέση με την αρχική του τοποθέτηση– θέση για τα ελληνοτουρκικά, λέγοντας πως οι εταίροι στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αμφισβητούν ο ένας την κυριαρχία του άλλου, προσθέτοντας πως η Γερμανία είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια «σε όσα πρέπει να γίνουν». Η τοποθέτηση θεωρείται πως απέχει από τις ίσες αποστάσεις του παρελθόντος, που ήταν με το… μοιρογνωμόνιο.

«Οχι» και «ναι»

Μετά τη συνάντηση με τον καγκελάριο, ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στο Καλπάκι για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου κι από εκεί έστειλε ένα μήνυμα στην Τουρκία. «Το ΟΧΙ αποτελεί εθνική μας θέση απέναντι σε κάθε επιβουλή. Ειδικά όταν προέρχονται από χώρες που όσο υψώνουν τη ρητορική τους τόσο βυθίζονται στην απομόνωση. Τα τρία αυτά γράμματα απευθύνονται σε όσους προκαλούν και απειλούν. Η άλλη όψη του ελληνικού “όχι” είναι το “ναι” στη σταθερότητα και τη συνεργασία», είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Καθυστερήσεις

Προβληματισμός επικρατεί στα αυτοδιοικητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την καθυστέρηση της Χαρ. Τρικούπη να ασχοληθεί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τους συνδυασμούς του κόμματος. Αυτή τη στιγμή, ένα χρόνο πριν από τις εκλογές, δεν υπάρχει απόφαση για υποψηφίους ούτε σε δήμους ούτε σε περιφέρειες, κάτι που «δένει» τα χέρια στην κατάρτιση ψηφοδελτίων όσων θέλουν να προχωρήσουν. Η αβελτηρία του κόμματος δίνει χώρο σε ΣΥΡΙΖΑ αλλά και Ν.Δ. να μπουν σφήνα σε υποψηφιότητες, όπως του κ. Αρναουτάκη στην Κρήτη.

Στην Αθήνα

Παράδειγμα η «εμβληματική» Αθήνα, όπου το ΠΑΣΟΚ δεν ξέρει τι θα κάνει ούτε στον δήμο ούτε στην περιφέρεια, καθώς δεν έχει αναπτυχθεί καλά καλά ούτε ονοματολογία υποψηφίων. Ο Παύλος Γερουλάνος θα είναι στα ψηφοδέλτια στην Α΄ Αθήνας, ενώ η περίπτωση Σγουρού –που θέλει να είναι ξανά υποψήφιος– είναι στον αέρα, καθώς δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση.

Tο Επικρατείας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επαφές και οι συζητήσεις της Ν.Δ. με στελέχη ανά την Ελλάδα για την τελική κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Οι πληροφορίες λένε πως εκπλήξεις δεν αναμένονται, καθώς πλην λίγων εξαιρέσεων τα ψηφοδέλτια θα μοιάζουν πολύ με αυτά των εκλογών του 2019. Στέλεχος της Επιτροπής είπε, ωστόσο, στη στήλη πως «εκεί που μπορεί να υπάρξει μεγάλη κινητικότητα είναι στο Επικρατείας που υπάρχουν –πολλά– περιθώρια για ανανέωση», άρα και για εκπλήξεις.

Χίλιοι και ένας ρόλοι

Θεωρείο: «Ξεκλείδωσε»-1Στο Ριάντ βρέθηκε ο Αδωνις Γεωργιάδης ώστε να συμμετάσχει στο 6ο Επενδυτικό Φόρουμ. Εκεί όμως ερωτήθηκε για τη σχέση με την Τουρκία και ο υπουργός Ανάπτυξης, μη χάνοντας ευκαιρία, τοποθετήθηκε λέγοντας πως εάν η Ελλάδα προκληθεί, τότε θα «αμυνθεί με κάθε τρόπο». Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών απάντησε ένα 24ωρο μετά, ευρισκόμενος στο ίδιο βήμα, λέγοντας πως η μεταφορά ενός «διμερούς θέματος» στο φόρουμ είναι «ασέβεια» προς τους συμμετέχοντες, καλώντας την Ελλάδα να απελευθερωθεί «από τα κόμπλεξ της». Τον Αδωνι η απάντηση δεν τον χάλασε καθόλου, καθώς είχε προσθέσει στο παλμαρέ του έναν ακόμη ρόλο: αυτόν του ΥΠΕΞ.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT