Η Ελλάδα συζητεί πλέον επί ίσοις όροις

Η Ελλάδα συζητεί πλέον επί ίσοις όροις

Στην εικόνα της χώρας μετά το τέλος της οικονομικής κρίσης αναφέρθηκαν οι κ. Μητσοτάκης και Σολτς

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

Στη «διαφορετική» Ελλάδα, όπως είναι σήμερα η χώρα, εστίασαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ολαφ Σολτς κατά τις κοινές δηλώσεις τους με το πέρας της συνάντησής τους στο Μαξίμου. Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε πως οι Ελληνες είναι περήφανοι «για την αξιοπιστία που κατέκτησε η χώρα μας» και «όσο πιο αποτελεσματικά την αξιοποιεί τόσο πιο πειστικά μπορεί στη συνέχεια να διεκδικήσει και νέους πόρους». Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως οι δύο χώρες, με την Ελλάδα πλέον εκτός εποπτείας, συνεργάζονται «από νέες θέσεις για τους κοινούς στόχους της ηπείρου μας, μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου ή πιστωτή και δανειζόμενου», ρόλους «του παρελθόντος», προσθέτοντας πως η Ελλάδα δεν ζητεί «απλά παθητικά –όπως παλιά–, αλλά συζητάει ισότιμα, δημιουργικά, συμβάλλοντας, στη διάρκεια της πανδημίας, στο ευρωπαϊκό ψηφιακό διαβατήριο, αλλά και στη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και πρωταγωνιστώντας τώρα στη χάραξη ενιαίας κοινοτικής πολιτικής στην ενέργεια για την αυτονομία».

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το φυσικό αέριο εξέφρασε την αισιοδοξία πως το θέμα μπορεί να κλείσει στις 24 Νοεμβρίου σε επίπεδο υπουργών και «να μην ξαναγυρίσει σε εμάς», τονίζοντας πως «πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες όλων των κρατών-μελών», με τον κ. Σολτς να συμφωνεί, προσθέτοντας ωστόσο πως «έχουμε πολύ δρόμο σε επίπεδο υπουργών για να περιοριστούν οι τιμές». Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στο γενικότερο πλαίσιο που αντιμετωπίζει η χώρα –και η Ευρώπη–, σημειώνοντας πως αμυνόμαστε στην ενεργειακή κρίση, στην πανδημία και στις προκλήσεις των γειτόνων μας «θωρακίζοντας την άμυνα και τις συμμαχίες της». Εστιάζοντας στην τουρκική προκλητικότητα ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «ο κ. Ερντογάν βαδίζει σε αδιέξοδο, καθώς άπαντες γνωρίζουν πως τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν και οι διεθνείς συμβάσεις δεν αλλάζουν με ψευδαισθήσεις», ενώ πρόσθεσε πως «η Ελλάδα φρουρεί τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα και σώζει ζωές στο Αιγαίο». Τέλος, εστιάζοντας στις αναβαθμισμένες διμερείς σχέσεις σημείωσε πως η Γερμανία είναι από τους πρώτους επενδυτές στην Ελλάδα «στον τουρισμό» και στον τομέα της Αμυνας –όπου εφαρμόζεται η «κυκλική ανταλλαγή»–, ενώ οι δύο χώρες πρωτοστατούν στην πράσινη μετάβαση.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός μίλησε για τις πολεμικές αποζημιώσεις και τη στάση της Τουρκίας λέγοντας πως «ο κ. Ερντογάν βαδίζει σε αδιέξοδο».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων λέγοντας πως «τα κενά μεταξύ μας είναι για να κλείνουν» και πως το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και κατοχικών δανείων «παραμένει ανοιχτό» και «η ρύθμισή του θα ήταν ιδιαίτερα επωφελής».

Ο Γερμανός καγκελάριος έκανε εκτενείς αναφορές στο θέμα του φυσικού αερίου σημειώνοντας πως «οι τιμές στην ενέργεια πρέπει να πέσουν και συμφωνήσαμε αυτό να γίνει με αλληλεγγύη. Πρέπει να κοιτάξουμε να έχουμε τρόπο αποθήκευσης φυσικού αερίου από κοινού», απονέμοντας εύσημα στην Ελλάδα για την πρόοδο στις ΑΠΕ. Οπως ξεκαθάρισε, «στόχος μας πρέπει να είναι η ανεξαρτησία από τη Ρωσία και τις ρωσικές εισαγωγές». Ερωτηθείς για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας ανέφερε πως «οι σχέσεις καλής γειτονίας Ελλάδας – Τουρκίας είναι σημαντικές για το ΝΑΤΟ» και έστειλε το μήνυμα ότι «αμφισβήτηση κυριαρχίας από εταίρο του ΝΑΤΟ δεν είναι αποδεκτή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT