Επίσκεψη Σακελλαροπούλου στην Ουκρανία: «Στεκόμαστε ανεπιφύλακτα στο πλευρό σας»

Επίσκεψη Σακελλαροπούλου στην Ουκρανία: «Στεκόμαστε ανεπιφύλακτα στο πλευρό σας»

Μήνυμα στήριξης προς την Ουκρανία αποτελεί η επίσκεψη που πραγματοποίησε υπό άκρα μυστικότητα χθες στο Κίεβο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό συνθήκες άκρας μυστικότητος για λόγους ασφαλείας πραγματοποιήθηκε το ταξίδι της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Κίεβο όπου συνάντησε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η επίσκεψη ήταν αρχικά προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, αλλά η μετάθεσή της ζητήθηκε από την ουκρανική πλευρά.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενη από τον σύντροφό της, Παύλο Κοτσώνη, τον γενικό γραμματέα της Προεδρίας, Βασίλη Παπαδόπουλο και τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, έφτασε στην Ουκρανία το πρωί της Πέμπτης έπειτα από ολονύκτιο ταξίδι. Η ελληνική αντιπροσωπεία έφθασε αεροπορικώς από την Αθήνα στη Βαρσοβία και στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε νυχτερινό τρένο. Το πρωί η κ. Σακελλαροπούλου βρέθηκε σε τρεις πόλεις που έχουν αποτελέσει στόχο σφοδρών ρωσικών επιθέσεων, το Ιρπίν, την Μπούτσα και την Μποροντιάνκα. Η Πρόεδρος, εμφανώς συγκινημένη, περπάτησε ανάμεσα σε βομβαρδισμένα πολυώροφα κτίρια κατοικιών. Στην Μπούτσα περιηγήθηκε στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα, όπου βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι, και είδε έκθεση φωτογραφίας με αμάχους θύματα του πολέμου.

Στο Κίεβο πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος Ζελένσκι ανέφερε ότι οι συνομιλίες με την κ. Σακελλαροπούλου ήταν «πολύ σημαντικές». Ευχαρίστησε την Ελλάδα για «την πρώτη παρτίδα τεθωρακισμένων BMP-1», που παραδόθηκε πρόσφατα στην Ουκρανία, και υπογράμμισε: «Εργαζόμαστε με την ελληνική πλευρά για να τελειώσει η ρωσική εγκληματική επίθεση όσο γίνεται πιο γρήγορα». Πρόσθεσε ότι «τα περισσότερα χωριά της ελληνικής κοινότητας είναι κατεστραμμένα από τους Ρώσους τρομοκράτες» και ζήτησε τον ενεργό ρόλο της Ελλάδας στις διεθνείς προσπάθειες «για τη λειτουργία ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα της επίθεσης της Ρωσίας». Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν μπορεί να χάσει έναν πόλεμο μια χώρα με πυρηνικά όπλα, ο πρόεδρος Ζελένσκι απάντησε: «Η χρήση πυρηνικών όπλων σημαίνει τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Τι μπορεί να μείνει μετά το τέλος ενός τέτοιου πολέμου; Αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ο κόσμος μας θα είναι εντελώς διαφορετικός. Το ερώτημα δεν είναι ότι κάποιος είναι υπεύθυνος για το χτύπημα με πυρηνικά όπλα, αλλά αν τέτοιοι άνθρωποι μπορούν να εγγυηθούν για την ύπαρξη ακόμα και του δικού τους κράτους».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε τον ενεργό ρόλο της Ελλάδας στις προσπάθειες «για τη λειτουργία ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα της επίθεσης της Ρωσίας».

Στη δική της τοποθέτηση η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι η παρουσία της στο Κίεβο δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας προς τον ουκρανικό λαό. Πρόσθεσε ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση της φιλελεύθερης δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών. «Στεκόμαστε ανεπιφύλακτα στο πλευρό σας», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τόνισε: «Οι μεταβολές διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων με τη χρήση στρατιωτικής βίας και οι μονομερείς πράξεις απόσχισης δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας που η Ρωσία επιχειρεί να επιβάλει».

Στη συνέχεια, η κ. Σακελλαροπούλου είπε ότι η Ελλάδα τάσσεται σθεναρά υπέρ της λογοδοσίας των υπαιτίων για τα εγκλήματα πολέμου. Ανέφερε την ελληνική υποστήριξη για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε., αλλά και τη διάθεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης «ως κόμβο στους Συμμάχους που επιθυμούν να προσφέρουν βοήθεια στην Ουκρανία».

Σε αυτούς τους εννέα μήνες του πολέμου ελάχιστοι ξένοι ηγέτες έφτασαν έως την ουκρανική πρωτεύουσα. Εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, που πήγε τρεις φορές, στους επισκέπτες του Ζελένσκι συγκαταλέγονται ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, η Αμερικανίδα πρόεδρος του Κογκρέσου Νάνσι Πελόζι, o πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή