Θεωρείο: Οι εισηγήσεις και οι εκλογές

Θεωρείο: Οι εισηγήσεις και οι εκλογές

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σενάρια περί εκλογών διέψευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορηματικά χθες στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Υπήρχε ωστόσο παρασκήνιο εντός του Μαξίμου, που προηγήθηκε. Από την ώρα που έγινε γνωστό το δημοσίευμα του Documento, αρκετά στελέχη του Μαξίμου και συνεργάτες του πρωθυπουργού έθεσαν επί τάπητος την άμεση προσφυγή στις κάλπες, με επίκληση της αφόρητης τοξικότητας της πολιτικής ζωής της χώρας, την οποία είχε επικαλεστεί –θυμίζω– και ο ίδιος ο πρωθυπουργός το καλοκαίρι. Αυτό που απάντησε άμεσα ο Μητσοτάκης ήταν πως όχι μόνο δεν συζητάει τέτοιο σενάριο, αλλά κάλεσε άπαντες να το ξεκόψουν ως πιθανό ενδεχόμενο.

Αντιδράσεις

Τα ρεπορτάζ μιλούν συνήθως για τις «μετακινήσεις» του ΠΑΣΟΚ προς τη… Ν.Δ. Αυτή τη φορά ο Ανδρουλάκης έκανε την έκπληξη καθώς τοποθέτησε επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ τον 30χρονο Παναγιώτη Δουδωνή, ο οποίος ναι μεν κινείτο στον εκσυγχρονιστικό χώρο, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια ήταν μέλος, με υπογραφή Μητσοτάκη, της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης, η οποία υπάγεται στην Προεδρία της Κυβερνήσεως. Αυτή τη μετακίνηση, πάντως, πολλοί από το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ την έχουν διαβάσει «ανάποδα», εκφράζοντας δυσαρέσκεια, με κάποιους πιο προωθημένους να λένε πως αποτελεί «στροφή» του Ανδρουλάκη.

Στοχευμένο «μπλόκο»

Η απαγόρευση εισόδου του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Τουρκία αποτελεί, σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, μια σαφή κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας, καθώς η συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν εδώ και καιρό προγραμματισμένη και ήταν γνωστό πως θα προήδρευε ο Ελληνας περιφερειάρχης με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της επιτροπής των περιφερειών. Το αν οι Τούρκοι πέτυχαν τον στόχο τους είναι υπό αίρεση, καθώς η αντίδραση δεν ήρθε μόνο από πλευράς Ελλάδας και Ε.Ε., αλλά ακόμη και από το εσωτερικό της Τουρκίας, αφού εμμέσως αλλά σαφώς στήριξαν τον Τζιτζικώστα τόσο ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης όσο και ο δήμαρχος Σμύρνης.

Ο Τσούνης για τη Μαρέβα

Μια ιδιαίτερη αναφορά στη σύζυγο του πρωθυπουργού επιφύλασσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης στην εναρκτήρια εκδήλωση του Pharos Summit 2022. Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, στη Μαρέβα Μητσοτάκη-Γκραμπόφσκι «δεν αποδίδονται πάντα τα εύσημα που αξίζει», αλλά ο ίδιος γνωρίζει «από πρώτο χέρι πως πολλές από τις επιτυχίες που σημειώθηκαν σήμερα έγιναν χάρη στην προσπάθεια της Πρώτης Κυρίας», εξ ου και την ευχαρίστησε προσωπικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή