ΥΠΕΞ Λιβύης για Δένδια: «Καταδικάζουμε και θα λάβουμε μέτρα»

ΥΠΕΞ Λιβύης για Δένδια: «Καταδικάζουμε και θα λάβουμε μέτρα»

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την καταδίκη του για την ματαίωση της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Τρίπολη εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης της λιβυκής πρωτεύουσας, στον απόηχο του διπλωματικού επεισοδίου που προκλήθηκε το πρωί της Πέμπτης

Σε σχετική ανακοίνωση το λιβυκό ΥΠΕΞ αναφέρει:  

«Παρά τις χυδαίες πολιτικές και θέσεις που υιοθέτησε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τις περασμένες ημέρες ενάντια στα συμφέροντα του λιβυκού κράτους και τις ασύμμετρες δηλώσεις σχετικά με την κυριαρχία της Λιβύης και τις φιλοδοξίες του λαού της, το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης τους έδωσε την άδεια να επισκεφθούν την Τρίπολη στις 17 Νοεμβρίου 2022. 

Σύμφωνα με τις διεθνείς διπλωματικές διαδικασίες, τον περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Necla Mangush, αλλά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο και επέστρεψε όπως ήρθε χωρίς καμία εξήγηση. 

Λυπούμαστε για αυτή τη συμπεριφορά του Έλληνα Υπουργού. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα λάβει τα κατάλληλα διπλωματικά μέτρα προστατεύοντας το κύρος και την κυριαρχία του Λιβυκού Κράτους».

Τι συνέβη στην Τρίπολη

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα του κ. Δένδια προέβλεπε ότι θα επισκεφθεί την Τρίπολη και στη συνέχεια τη Βεγγάζη. Ο όρος που είχε τεθεί, όσον αφορά την Τρίπολη, ήταν να συναντήσει μόνο τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι.

Όμως, όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο την πρωτεύουσας, τον περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μανγκούς, με τον υπουργό να αποφασίζει να αναχωρήσει για τη Βεγγάζη χωρίς να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Σημειώνεται ότι η κα Μανγκούς, η οποία είναι υπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης, υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία τον Οκτώβριο, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «αθέτηση της συμφωνίας για μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ»

«Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ. Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά», τονιζόταν στη σχετική ανακοίνωση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή