22 βουλευτές των ΗΠΑ λένε «όχι» για τα F-16 στην Τουρκία

22 βουλευτές των ΗΠΑ λένε «όχι» για τα F-16 στην Τουρκία

Με επιστολή ζητούν να υιοθετηθεί τροπολογία που θα διασφαλίζει ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για την παραβίαση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιστολή που υπογράφεται από 22 Αμερικανούς βουλευτές εκδηλώθηκε η νέα προσπάθεια να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό των ΗΠΑ τροπολογία που θα διασφαλίζει ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία αμερικανικά F-16 για την παραβίαση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας. Αυτή είναι η πιο πρόσφατη εξέλιξη αναφορικά με την τροπολογία που κατατέθηκε λίγους μήνες πριν από τον βουλευτή Κρις Πάππας και εξασφάλισε διακομματική υποστήριξη στην αμερικανική Βουλή, ωστόσο αντίστοιχη τροπολογία δεν εντάχθηκε στο νομοσχέδιο της Γερουσίας, με την επίκληση σειράς διαδικαστικών λόγων.

Ο Κρις Πάππας ηγήθηκε της προσπάθειας για αποστολή διακομματικής επιστολής προς την ηγεσία της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων στη Βουλή και στη Γερουσία. Συνολικά 22 βουλευτές υπογράφουν την επιστολή, με την οποία ζητείται να διατηρηθεί στο νομοσχέδιο η τροπολογία που θέτει περιορισμούς στη δυνατότητα πώλησης νέων F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία. Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι «σε μια στιγμή που πρέπει να προωθήσουμε την ενότητα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται για πολεμικές ενέργειες εντός Συμμαχίας. Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τον υπάρχοντα στόλο της από F-16 για να παραβιάσει επανειλημμένως την κυριαρχία και τον εδαφικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, υπονομεύοντας την ενότητα εντός της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ». Αναφέρεται επίσης ότι οι ΗΠΑ «εξετάζουν το ενδεχόμενο της πώλησης και της αναβάθμισης των F-16 στην Τουρκία παρά τη συνεχιζόμενη παραβίαση του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA)». Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι «η ολοένα και πιο πολεμική συμπεριφορά της (σ.σ. Τουρκίας) απέναντι στην Ελλάδα –έναν πραγματικά αξιόπιστο, δημοκρατικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ– δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή