Θεωρείο: Την πρώτη Κυριακή

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάφορα σενάρια κυκλοφορούν τελευταία ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών, που όπως όλα δείχνουν θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Με δεδομένο ότι στις δεύτερες εκλογές θα υπάρξει μεγαλύτερη συσπείρωση των δύο μεγάλων κομμάτων και συμπίεση των μικρών, άρα απομείωση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ που αποτελεί κόμμα-κλειδί, υπάρχει μια κινητικότητα από στελέχη της αντιπολίτευσης, συγκεκριμένα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, για την –όποια– πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, τα δύο κόμματα θα πρέπει να φτάσουν περίπου το 46%, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν μοιάζει εφικτό. Εάν όμως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ το κατάφερναν, τότε οι εμπνευστές του σεναρίου «κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή» λένε πως θα είναι τεράστιο λάθος «να κάνουμε δώρο μια νέα τετραετία στον Μητσοτάκη».

Μήνυμα

Ο Μητσοτάκης προφανώς και γνωρίζει πως υπάρχει τέτοιο σενάριο, εξ ου και δύο φράσεις-κλειδιά στην τελευταία Πολιτική Επιτροπή του κόμματος. Αφενός μίλησε για «σκόπελο που λέγεται απλή αναλογική», τον οποίο η Ν.Δ. πρέπει να αποφύγει, άρα να βγει αλώβητη, και αφετέρου έστειλε μήνυμα πως δεν υπάρχουν δύο εκλογές αλλά μία: «Εμείς δεν μιλάμε για διπλές εκλογές αλλά για εθνικές εκλογές, δίνοντας στην πρώτη κάλπη το βάρος της τελικής», είπε επιχειρώντας να στείλει σαφές μήνυμα για την πρώτη Κυριακή.

Απεσταλμένος

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, σε ένα ταξίδι με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Η επίσκεψή του στις ΗΠΑ αποσκοπεί στην προσέλκυση νέων επενδυτών, καθώς πραγματοποιεί σειρά σχετικών συναντήσεων με μεγάλα επενδυτικά funds και μεγάλες εταιρείες του χώρου της υγείας, όπως η Medtronic και η Regeneron. Είναι προφανές ότι το ταξίδι του πρώην αν. υπουργού είναι σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, του οποίου είναι σύμβουλος για θέματα Υγείας. Ενόψει των εκλογών, πάντως, ο Κοντοζαμάνης αναμένεται να έχει και κομματικό ρόλο, καθώς θεωρείται ένα πρόσωπο που μπορεί να προσφέρει στην αναμέτρηση.

Προκλητικός

Σε μπαράζ προκλητικών αναφορών προχώρησε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, βάζοντας στο… μίξερ από τις ΗΠΑ και την Κίνα έως το Αζερμπαϊτζάν και τη Λιβύη. Το γενικό νόημα ήταν πως η Τουρκία δεν παίρνει άδεια από κανέναν, «ακόμη και όταν ψάχνει φυσικούς πόρους στις θάλασσες, όταν πραγματοποιεί επιχειρήσεις κατά των τρομοκρατών πέραν των συνόρων» και «όταν ανοίγει τα Βαρώσια και προσεύχεται μέσα στην Αγία Σοφία».

Αντικείμενο μελέτης

Αντικείμενο κοινωνιολογικής μελέτης πρέπει να γίνει πλέον ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Λοβέρδος, καθώς πολλές από τις τοποθετήσεις του χρήζουν ανάλυσης για το πώς μπορεί να σκέπτεται ένας άνθρωπος. Χθες ανέβηκε στο βήμα για να… υπερασπιστεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, λέγοντας πως δεν μπορεί ο Μητσοτάκης να παρακολουθεί τις γυναίκες υπουργών. «Να παρακολουθεί τις γυναίκες των υπουργών του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να μάθει, άραγε, τι; Τι μαγειρεύουν και πώς ταΐζουν το παιδί τους κάθε μέρα;» είπε, τερματίζοντας το κοντέρ, λες και μια γυναίκα το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να μαγειρεύει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή