Γέφυρα από Ισραήλ με Τουρκία

Γέφυρα από Ισραήλ με Τουρκία

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Γκαντζ, που τόνισε πως το Ισραήλ μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα στην Ανατολική Μεσόγειο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίσκεψη του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ Μπέντζαμιν Γκαντζ στην Αθήνα και η συνάντησή του με τον ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο, λίγο προτού παραδώσει τα καθήκοντά του λόγω της νέας κυβέρνησης που θα σχηματιστεί μετά την αλλαγή των συσχετισμών στην Κνεσέτ, συνιστά μια κίνηση καλής θέλησης αφενός με σκοπό να διαλυθούν οι καπνοί από την πρόσφατη ακύρωση της μετάβασής του στην Καλαμάτα, μάλιστα την ημέρα που ανακοινωνόταν το ταξίδι του στην Αγκυρα, αφετέρου προκειμένου να σταλεί μήνυμα σχετικά με τη στρατηγική σχέση που έχουν συγκροτήσει οι δύο χώρες στον τομέα της ασφάλειας. Σε αυτό το πλαίσιο, σημαντικότερη της συμβολικής επίσκεψης του κ. Γκαντζ είναι η πολύ ουσιαστικότερη μετάβαση στην Αθήνα, εντός του επόμενου δεκαημέρου, του μόνιμου γενικού διευθυντή του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα να συνομιλήσει για εξοπλιστικά προγράμματα σε βάθος, ενώ σηματοδοτεί και τη μακροχρόνια δέσμευση από ισραηλινής πλευράς.

Οι επαφές γίνονται, βεβαίως, στον απόηχο της ανάδειξης μιας νέας κυβέρνησης υπό τον βετεράνο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αλλά και των προσπαθειών επαναπροσέγγισης Ισραήλ – Τουρκίας. Ηδη ο κ. Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι επιθυμεί και αυτός να συνεχιστεί η προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Πάντως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν όλοι όσοι παρακολουθούν τις ισραηλινές υποθέσεις, ο κ. Νετανιάχου, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, έχει αρκετά διαφορετικές αντιλήψεις σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, δίχως αυτό να σημαίνει ότι θα γίνουν πισωγυρίσματα, ειδικά ως προς το σκέλος της ανταλλαγής διπλωματικών αποστολών και τεχνικών επιτροπών για την επανεκκίνηση των οικονομικών σχέσεων. Πολλά θα κριθούν στην πορεία των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων από τη στάση που θα κρατήσει ο κ. Ερντογάν και η κυβέρνησή του στη σκληρή προεκλογική περίοδο η οποία ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αποτελεί ερώτημα αν η ισλαμιστική ρητορική που είχε ακολουθήσει ο κ. Ερντογάν την περασμένη δεκαετία και ο δισταγμός να «αδειάσει» η Αγκυρα τη Χαμάς, μπορεί να εγκαταλειφθούν σε αυτή τη φάση.

Τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα για εξοπλιστικά ο μόνιμος γενικός διευθυντής του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ.

Γερά θεμέλια

Από την ισραηλινή πλευρά υπογραμμίζεται ποικιλοτρόπως ότι η σχέση που οικοδομούν η Αθήνα και το Τελ Αβίβ, ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας, δεν υπάρχει περίπτωση να επηρεαστεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Η καλή χημεία ανάμεσα στον κ. Νετανιάχου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επιβεβαιώθηκε και στην πρώτη επικοινωνία που είχαν (4 Νοεμβρίου) μετά την επιστροφή του Ισραηλινού πολιτικού στην πρωθυπουργία. Επιπλέον, οι Ισραηλινοί φαίνεται να πιστεύουν ότι μέσω διαφόρων διαύλων που διαθέτουν εντός και εκτός της χώρας τους, μπορεί να επηρεάσουν προς θετική κατεύθυνση και σε συνεργασία με τις ΗΠΑ στη μείωση των ελληνοτουρκικών εντάσεων.

Πάντως χθες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας οι δηλώσεις ήταν ιδιαίτερα θερμές. «Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τον κοινό μας στόχο και επιθυμία να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία έχει ανέλθει σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Με τον ίδιο τρόπο που επιδιώκουμε νέους δεσμούς και στηριζόμαστε στους φίλους μας, το κράτος του Ισραήλ μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προκειμένου να διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα για όλους», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γκαντζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή