Άτυπα «ντιμπέιτ» ενόψει κάλπης

Άτυπα «ντιμπέιτ» ενόψει κάλπης

Οικονομία, εθνικά θέματα, παρακολουθήσεις κυριαρχούν στην ατζέντα των αρχηγών

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός για μία ακόμη φορά ανέφερε από την Πάτρα πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας –χωρίς πάντως να προσδιορίσει πότε ακριβώς–, το όλο κλίμα που διαμορφώθηκε στην αχαϊκή πρωτεύουσα δείχνει πως έχουμε εισέλθει ήδη στην προεκλογική περίοδο. Ο πρωθυπουργός, σηκώνοντας ουσιαστικά το γάντι που πετάει διαρκώς ο αρχηγός της αξ. αντιπολίτευσης, «εγκαινίασε» από την Πάτρα το πρώτο άτυπο debate μεταξύ των δύο κομμάτων.

Τα έργα

Η επίσκεψη στην Αχαΐα είχε στον πυρήνα της τα έργα υποδομής, τα οποία ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως τα μεγαλύτερα από ποτέ που γίνονται στον νομό. «Τρία εργοτάξια και ένα έργο “τρέχουν” με γρηγορότερους ρυθμούς από ό,τι το είχαμε προγραμματίσει», είπε ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας πως η κυβέρνηση είναι υπερήφανη για την υλοποίηση των εξαγγελιών της. Ο πρωθυπουργός σε όποια περιοχή πηγαίνει θα μιλάει για τα έργα που έχουν γίνει, πετώντας με τη σειρά του το γάντι στον κ. Τσίπρα: «Ας συγκρίνουν οι πολίτες τις προηγούμενες εξαγγελίες με την πραγματικότητα σήμερα», είπε στην Πάτρα.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τις υποκλοπές, χαρακτηρίζοντας «σαχλαμάρες» και «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» τα περί χρήσης του Predator στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. το 2015-16, στη φωτιά στο Μάτι για τον εντοπισμό των παιδιών του… υπουργού Πιερρακάκη, αλλά και για τον εντοπισμό του… σκάφους που έκανε διακοπές ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους πως όποιος έχει στοιχεία να πάει να τα καταθέσει στον εισαγγελέα, ενώ απάντησε στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης για τις υποκλοπές σημειώνοντας πως «το θέμα της ασφάλειας των επικοινωνιών είναι πράγματι πάρα πολύ σημαντικό και γι’ αυτό ανέλαβα με θάρρος από την πρώτη στιγμή την ευθύνη της κυβέρνησης και προχώρησα σε αλλαγές προσώπων για την υπόθεση των παρακολουθήσεων».

Ο κ. Μητσοτάκης ανα- φερόμενος στον κ. Τσίπρα είπε πως «είναι ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί και δεν τον είδα να τρέχει σε ανθρώπους που έχαναν τα σπίτια τους».

Οπως φαίνεται, τα εθνικά θέματα θα έχουν πρωτεύοντα ρόλο έως τις εκλογές. Ολες οι μετρήσεις αποτυπώνουν χαώδη διαφορά μεταξύ των δύο πολιτικών αντιπάλων στον τρόπο διαχείρισης των εθνικών θεμάτων, κάτι που ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί με κάθε τρόπο. Προσφάτως ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως ο Τ. Ερντογάν θα προτιμούσε να έχει απέναντι τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ χθες, σε μια αποστροφή του, είπε πως «δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός για το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα», προσθέτοντας πως «οι πολίτες αισθάνονται ασφαλείς γιατί η κυβέρνηση ενίσχυσε τις Ενοπλες Δυνάμεις και θωράκισε τις συμμαχίες».

Πλειστηριασμοί

Οσον αφορά το θέμα των πλειστηριασμών που έχει έρθει εμφατικά στην επικαιρότητα μετά την υπόθεση της κ. Κολοβού, ο πρωθυπουργός επιφύλασσε νέα σφοδρή επίθεση στον κ. Τσίπρα, για την επίσκεψή του στο σπίτι της δημοσιογράφου. «Πόση υποκρισία χωράει σε μια φωτογραφία; Είναι ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί και δεν τον είδα να τρέχει σε ανθρώπους που έχαναν τα σπίτια τους», είπε, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων: «Εχω ζητήσει από το ΥΠΟΙΚ να εξαντλήσουμε ό,τι μπορούμε να κάνουμε για τους συνεπείς δανειολήπτες σε συνεννόηση με τις τράπεζες», ανέφερε.

Εκλογές

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον αρχηγό της αξ. αντιπολίτευσης και για την απλή αναλογική, χαρακτηρίζοντας τη χώρα «δέσμια» και την πολιτική σταθερότητα «ναρκοθετημένη». Ο ίδιος πάντως ξεδίπλωσε τη στρατηγική του λέγοντας «δεν βλέπω δύο εκλογές και δεν σκέφτομαι τις διπλές εκλογές» αλλά μόνο «τις εθνικές εκλογές». Τέλος, ενδεικτικό των προεκλογικών τόνων που ανέβασε ο πρωθυπουργός είναι πως αναφερόμενος στο «καλάθι του νοικοκυριού» είπε ότι δεν αρέσει «στους αριστερούς του χαβιαριού και στους σοσιαλιστές της σαμπάνιας», τους οποίους κάλεσε να πάρουν «το ακριβό τους κουβαδάκι και ας πάνε να παίξουν αλλού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή