Η Μακεδονία στο μικροσκόπιο της Κουμουνδούρου

Η Μακεδονία στο μικροσκόπιο της Κουμουνδούρου

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σημαντικές απώλειες στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ρεκόρ του Σεπτεμβρίου του 2015, που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να κάνει «ροζ» τη μισή Μακεδονία, θέλει να επαναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας. Τον Ιούλιο του 2019 η Βόρεια Ελλάδα βάφτηκε μπλε, με τη συμφωνία των Πρεσπών να αφήνει έντονα το αποτύπωμά της. Οι δύο διαδοχικές επισκέψεις, σε Σέρρες την προηγούμενη εβδομάδα και Πέλλα χθες –που είναι «κάστρα» της «γαλάζιας» παράταξης–, φανερώνουν τη στρατηγική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «επανάκτηση των χαμένων εδαφών».

Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως το κλίμα αλλάζει και ότι το άνοιγμα της ψαλίδας με τη Νέα Δημοκρατία ακόμη και στις «μη φιλικές» δημοσκοπήσεις μειώνεται. «Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να επισπευσθεί η προοπτική της λαϊκής ετυμηγορίας. Να έρθει πιο κοντά η πολιτική αλλαγή και η προοδευτική διακυβέρνηση, που θα βγάλει την κοινωνία από το τέλμα και θα δώσει ανάσα στην κοινωνία και στην πατρίδα μας», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας από την κεντρική αγορά της Εδεσσας.

Η μεσαία τάξη

Η προσέγγιση της μεσαίας τάξης αποτελεί τον κεντρικό στόχο, για αυτό άλλωστε και ο πυρήνας των περιοδειών του προέδρου περιλαμβάνει επισκέψεις στην κεντρική αγορά και συζητήσεις με επιχειρηματίες και εργαζομένους. Θεμέλιο των οικονομικών προτάσεων του κόμματος είναι η ρυθμιστική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας με αποσύνδεση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος από αυτή του φυσικού αερίου. Πραγματικό πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής στο ρεύμα και πλαφόν 5% στο περιθώριο κέρδους στην παραγωγή ενέργειας. Παράλληλα, επιμένουν στη μείωση του ΕΦΚ στα κατώτερα επίπεδα που επιτρέπει η Ε.Ε. και μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%. Οι αντιπολιτευτικοί τόνοι θα ανέβουν κατακόρυφα και για το θέμα των πλειστηριασμών, με κεντρικό αφήγημα πως από το 2019 και μετά δημιουργείται μια νέα γενιά κόκκινων δανείων λόγω του αυξημένου κόστους ζωής και της αύξησης των επιτοκίων.

Ο πολιτικός σχεδιασμός που έχει γίνει στην Κουμουνδούρου και οι συσκέψεις του Αλέξη Τσίπρα με τους Νίκο Μπίστη, Νίκο Παππά, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιάννη Ραγκούση έχουν καταλήξει πως το δίπτυχο «οικονομία – δημοκρατία» θα κυριαρχεί στην ατζέντα του κόμματος. Μιλώντας για «οικονομία», στην Κουμουνδούρου στοχεύουν στην ακρίβεια στην αγορά. Για τη «δημοκρατία», η υπόθεση των παρακολουθήσεων και εκείνη του Ανδρέα Πάτση θα είναι ο οδηγός των υψηλών «ντεσιμπέλ» που θα ακολουθήσουν. Ηταν χαρακτηριστική η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα πως «οι πολίτες υποφέρουν, η δημοκρατία υπονομεύεται από παρακρατικές μεθόδους και την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός κρύβεται από τη Βουλή. Δεν έρχεται να δώσει απαντήσεις, αλλά προτιμά να πηγαίνει σε προστατευμένα κομματικά ακροατήρια και να εκτοξεύει ύβρεις, εξυπνάδες και διχαστικό λόγο». Στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν να δουν την κατάληξη που θα έχει η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας τη Δευτέρα και αναλόγως θα αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους στο θέμα των υποκλοπών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή