Γρ. Δημητριάδης: «Καμία σχέση του Δημοσίου με Predator»

Γρ. Δημητριάδης: «Καμία σχέση του Δημοσίου με Predator»

Τι κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ο Γρηγόρης Δημητριάδης

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία για τη μετωπική εντός Βουλής σύγκρουση, σε επίπεδο κορυφής πλέον, με επίκεντρο το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την ΕΥΠ και τα κακόβουλα λογισμικά, εισέρχεται το πολιτικό σύστημα σχετικά με την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, καθώς η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών, που ζήτησε η αντιπολίτευση με αντικείμενο την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων, όπως αναμενόταν ολοκληρώθηκε δίχως να αλλάξει τα έως τώρα δεδομένα.

Εκ των προσώπων που προσκλήθηκαν προσήλθε μόνο ο πρώην γ.γ. της κυβέρνησης Γρ. Δημητριάδης, ο οποίος φέρεται να σημείωσε μεταξύ άλλων πως ο πρωθυπουργός δεν είχε γνώση της επισύνδεσης στο κινητό του κ. Ανδρουλάκη. Από τα τρία άλλα πρόσωπα που είχαν προκληθεί, και τα οποία σύμφωνα με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης έχουν σχέση με το κακόβουλο λογισμικό Predator, ο μεν κ. Ταλ Ντίλιαν δεν βρέθηκε, οι δε κ. Γ. Λαβράνος και Φ. Μπίτζιος ενημέρωσαν πως βρίσκονται στο εξωτερικό και δήλωσαν διατεθειμένοι να απαντήσουν εξ αποστάσεως γραπτώς στις ερωτήσεις των μελών της επιτροπής.

Οι απαντήσεις του κ. Δημητριάδη, ο χειρισμός αναφορικά με τις τρεις απουσίες, αλλά και το γεγονός ότι η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε «απόρρητη» βάσει Κανονισμού και λόγω του σχετικού με την ΕΥΠ περιεχομένου της, πυροδότησαν ακόμη μία αναμενόμενη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενώ αίσθηση προκάλεσε και καταγγελία εκ μέρους του ΚΚΕ ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να στηρίξουν το αίτημά του για περαιτέρω διερεύνηση των συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο της Κεντρικής Επιτροπής στον Περισσό.

«Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης για την υπόθεση των υποκλοπών», σημείωσαν κύκλοι της πλειοψηφίας, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος φέρεται να υποστήριξε πως δεν γνώριζε ή γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ, «αποσαφήνισε πως δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με κακόβουλα λογισμικά και πως με την κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν υπήρξε ποτέ αγορά, χρήση τέτοιων λογισμικών από κρατικές υπηρεσίες».

Σφοδρή σύγκρουση μεταξύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το απόρρητο και τους τρεις ιδιώτες που δεν προσήλθαν στη συνεδρίαση.

Οι ίδιοι κύκλοι, αφού πρόσθεσαν μεταξύ άλλων ότι «κατέστη σαφές ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διασύνδεση ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και στο Predator», έκαναν γνωστό πως η πλειοψηφία αποφάσισε την «αποστολή ερωτήσεων» προς τους τρεις απόντες προκειμένου να απαντήσουν γραπτώς.

Στον αντίποδα, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γ. Κατρούγκαλος σε δήλωσή του χαρακτήρισε «γελοιοποίηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» την αποστολή ερωτημάτων, τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνει στην κλήση των τριών για αυτοπρόσωπη παρουσία και ακρόασή τους, για να προσθέσει: «Η Ν.Δ. ουσιαστικά συντήρησε το κλίμα τής ομερτά και έγινε ξεκάθαρη η πρόθεσή της να μην πέσει φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στη διασύνδεση ΕΥΠ και Predator και στις πολύ πραγματικές ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού τόσο για το σκάνδαλο όσο και για τη συγκάλυψή του».

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο κ. Χ. Καστανίδης (ΠΑΣΟΚ) ανέφερε μεταξύ άλλων: «Διαφάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει σε απόλυτο σκοτάδι άνομες ενέργειες όπως η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών. Ανομες ενέργειες που είτε οφείλονται σε κρατικές υπηρεσίες είτε σε ιδιώτες».

O Π. Πολάκης

Η χθεσινή συνεδρίαση, τέλος, σημαδεύτηκε από έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ των Δ. Μαρκόπουλου και Π. Πολάκη, καθώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να επιτέθηκε με ύβρεις στον «γαλάζιο» βουλευτή, με τον τελευταίο να κάνει λόγο για «πολιτική αλητεία» του πολιτικού αντιπάλου του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή