Δημόσιο: Ερχονται 5.124 προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ

Δημόσιο: Ερχονται 5.124 προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ

3.502 θέσεις αφορούν αποφοίτους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, 1.565 τεχνολογικής κατεύθυνσης, ενώ 57 θέσεις αφορούν ειδικό επιστημονικό προσωπικό

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο νέος διαγωνισμός ΑΣΕΠ (2Γ/2022), μέσω του οποίου θα προσληφθούν συνολικά 5.124 άτομα, όπως διευκρινίστηκε χθες από το υπουργείο Εσωτερικών. Εξ αυτών, 3.502 θέσεις αφορούν αποφοίτους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, 1.565 τεχνολογικής κατεύθυνσης, ενώ 57 θέσεις αφορούν ειδικό επιστημονικό προσωπικό. Οι σχετικές προκηρύξεις θα εκδοθούν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, για τον οποίο αδημονούν χιλιάδες ενδιαφερόμενοι.

Ηδη έχει γνωστοποιηθεί ανά υπουργείο, κλάδο και ειδικότητα η κατανομή των εν λόγω θέσεων. Επισημαίνεται ότι στις θέσεις ανά υπουργείο περιλαμβάνονται συγκεντρωτικά όλες οι θέσεις στην κεντρική υπηρεσία, στις γενικές και ειδικές γραμματείες, στις αποκεντρωμένες – περιφερειακές υπηρεσίες καθώς και στα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που είναι υπό την εποπτεία του κάθε υπουργείου. Συγκεντρωτικά, επίσης, αποτυπώνονται και οι θέσεις στις ανεξάρτητες αρχές και στις αποκεντρωμένες διοικήσεις και στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού.

Η αναλυτική κατανομή των θέσεων ανά φορέα, έδρα, κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα θα πραγματοποιηθεί με τις προκηρύξεις του δεύτερου σταδίου του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού, στο οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν όσοι συγκεντρώσουν την απαιτούμενη βαθμολογία βάσης.

Χθες ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης παρουσίασε το νομοσχέδιο που αφορά τον μηχανισμό κατανομής αρμοδιοτήτων μεταξύ των επιπέδων της κρατικής διοίκησης. Διευκρινίζεται ότι επίπεδα διακυβέρνησης είναι τα υπουργεία και οι περιφερειακές υπηρεσίες τους, οι αποκεντρωμένες διοικήσεις, οι περιφέρειες και οι δήμοι.

Ο τελικός στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός μέσω του οποίου θα αντιμετωπίζονται από τη διοίκηση θέματα στα οποία εμπλέκονται πολλοί δημόσιοι «υπεύθυνοι», όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη διαχείριση των υδάτων ή στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και έχει μακροχρόνιο σχεδιασμό. Αντίστοιχη προσπάθεια στη Γαλλία χρειάστηκε 10 χρόνια για να υλοποιηθεί, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου. Συμπλήρωσε επίσης ότι θα δημιουργηθεί Εθνικό Σύστημα Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, κατά το διοικητικό σύστημα που εφαρμόζουν τα Ηνωμένα Eθνη και ο ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με αυτό, οι ασκούμενες δημόσιες πολιτικές ταξινομούνται (διεθνές πρότυπο COFOG), καταγράφονται, κατηγοριοποιούνται, κατανέμονται και εποπτεύονται με σκοπό τη βελτιστοποίηση του συντονισμού, της διάδρασης και της συλλειτουργίας των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης.

Οπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο, το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση, θα συγκροτηθεί Εθνικό Συμβούλιο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης. Αυτό θα εξετάζει από τεχνικής άποψης τα ζητήματα αρμοδιοτήτων που προκύπτουν και στη συνέχεια θα εισηγείται στον υπουργό Εσωτερικών τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή