Προσφυγή Οτσαλάν κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Προσφυγή Οτσαλάν κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσέφυγε κατά της Ελλάδας ο φυλακισμένος στην Τουρκία Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αναφορικά με όσα συνέβησαν στο διάστημα από τον Οκτώβριο του 1998 που έφθασε στη χώρα μας μέχρι τον Φεβρουάριο του 1999, όταν και απήχθη από Τούρκους πράκτορες στην Κένυα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 20 χρόνια μετά το πολιτικό – διπλωματικό θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο φυλακισμένος στην Τουρκία ηγέτης των Κούρδων προσέφυγε κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Η προσφυγή, την οποία το δικαστήριο έκανε αποδεκτή, αφορά την άφιξή του στη χώρα μας το 1998, την αίτησή του για άσυλο και τη σύλληψή του από τις τουρκικές αρχές στην Κένυα τον Φεβρουάριο του 1999.

Περισσότερα από 20 χρόνια μετά την επιχείρηση απαγωγής του από Τούρκους πράκτορες της ΜΙΤ στην Κένυα – Η Αθήνα θα απαντήσει θεσμικά, με βάση τις προβλεπόμενες από το ΕΔΑΔ διαδικασίες.

Στην προσφυγή του στο ΕΔΑΔ ο Οτσαλάν, μέσω των δικηγόρων του, υποστηρίζει ότι είναι αντίθετες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι πρακτικές με τις οποίες αντιμετωπίστηκε κατά το διάστημα παραμονής του στην Ελλάδα. Ειδικότερα, υποστηρίζει ότι το αίτημά του για άσυλο στην Ελλάδα δεν εξετάστηκε, ότι κρατήθηκε χωρίς νομική βάση το διάστημα παραμονής του στη χώρα μας, ότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα να αναζητήσει τα δικαιώματά του ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων και, τέλος, ότι παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές ενώ βρισκόταν στα χέρια των ελληνικών αρχών της Κένυας.

Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η Αθήνα θα απαντήσει θεσμικά, με βάση τις προβλεπόμενες από τη λειτουργία του ΕΔΑΔ διαδικασίες.

Η προσφυγή αφορά όσα συνέβησαν το διάστημα από τον Οκτώβριο του 1998 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1999, όταν ο Οτσαλάν βρέθηκε αρχικά στη χώρα μας με πτήση από τη Δαμασκό που είχε τελικό προορισμό τη Στοκχόλμη. Ακολούθησε ένα διπλωματικό – κατασκοπικό θρίλερ μηνών, καθώς ο Κούρδος ηγέτης αναζητούσε χώρα που θα του πρόσφερε καταφύγιο. Επειτα από παραμονή για μικρό διάστημα σε Ρωσία και Ιταλία, επέστρεψε στην Ελλάδα, από όπου ταξίδεψε για την Κένυα. Επειτα από ολιγοήμερη παραμονή στην εκεί ελληνική πρεσβεία, αποφασίζεται να εγκαταλείψει τη χώρα. Καθώς το αυτοκίνητο που τον μεταφέρει κατευθύνεται στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι, γίνεται επιχείρηση απαγωγής του από Τούρκους πράκτορες της ΜΙΤ, οι οποίοι τον επιβιβάζουν άμεσα σε αεροσκάφος με προορισμό την Τουρκία. Ο Οτσαλάν κρατείται έκτοτε στο νησί Ιμραλί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή