Θεωρείο: Κλείδωσε το ραντεβού με Μελόνι

Θεωρείο: Κλείδωσε το ραντεβού με Μελόνι

Κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη νέα πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, «κλείδωσε» και το πρώτο ραντεβού μεταξύ των δύο ηγετών

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη νέα πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, «κλείδωσε» και το πρώτο ραντεβού μεταξύ των δύο ηγετών. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της στήλης, οι δυο τους αναμένεται –εκτός απροόπτου– να έχουν τετ α τετ στις 15 Δεκεμβρίου, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, που πιθανότατα θα είναι μονοήμερη τελικά και όχι διήμερη, 15 και 16 Δεκεμβρίου, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Στα χνάρια του Ντράγκι

Σας έχω και άλλη είδηση από την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ελληνα και της Ιταλίδας πρωθυπουργού. Η συζήτηση πήγε –πώς θα μπορούσε αλλιώς;– και στα ενεργειακά ζητήματα στα οποία οι δύο χώρες συζητούν τις δυνατότητες κοινής δράσης από την εποχή Ντράγκι. Ο Μητσοτάκης άκουσε αυτό που ήθελε, καθώς η κ. Μελόνι τον διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή της θα συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου της στα θέματα ενέργειας και οι ελληνοϊταλικές συμφωνίες ισχύουν στο ακέραιο. Η Ιταλία μάλιστα ετοιμάζεται να στείλει και άλλο πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, διαψεύδοντας όσους προέβλεπαν πως η κυβέρνησή της θα είναι φιλορωσική, καθώς τα πρώτα δείγματα γραφής δείχνουν πως η κυβέρνηση Μελόνι μένει στη γραμμή του ΝΑΤΟ και της Δύσης.

Στη Βόρειο Ηπειρο

Για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια, ένας Ελληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τα μειονοτικά χωριά της Βορείου Ηπείρου. Ο τελευταίος που το είχε κάνει ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όταν τον Ιανουάριο του 1991 είχε επισκεφθεί τη Δερβιτσάνη. Τρεις δεκαετίες αργότερα ο γιος του Κυριάκος θα επισκεφθεί την ερχόμενη Τετάρτη τη Χειμάρρα, τη Λιβαδειά (Φοινίκη) και τη Δερβιτσάνη (Δρόπολη) για να μιλήσει και να ακούσει τα μέλη της ελληνικής μειονότητας και να δηλώσει τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας.

Βλέπει Σγουρό

Ο Γιώργος Πατούλης βλέπει πίσω από τις συνεχείς επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα τον Γιάννη Σγουρό, που φαίνεται να επιχειρεί συντονισμένα να κάνει comeback στην Περιφέρεια.

Αυτοδιοικητική διπλωματία

Αν προσέξει κανείς τις κινήσεις που κάνει διαρκώς ο Κώστας Μπακογιάννης, θα παρατηρήσει πως έχουν έντονη εξωστρέφεια, που θα μπορούσε κανείς να τη χαρακτηρίσει «αυτοδιοικητική διπλωματία». Οι σχέσεις που έχει αναπτύξει εδώ και καιρό με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, έδωσαν σειρά στην αδελφοποίηση Αθήνας και Νέας Υόρκης, μετά την επίσημη επίσκεψη του δημάρχου της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς στην Αθήνα. Με αυτό τον τρόπο ο Μπακογιάννης φτιάχνει ένα διεθνές αυτοδιοικητικό δίκτυο ιδιαίτερα χρήσιμο.

Προσγείωση στην Ελλάδα

Μια πολύ ξεχωριστή στιχομυθία έλαβε χώρα κατά τη συνάντηση, εντός της εβδομάδας, του πρωθυπουργού με τον διευθυντή του Boston Consulting Group, Βασίλη Αντωνιάδη, σε εκδήλωση των Συλλόγων Αποφοίτων των Πανεπιστημίων Georgetown και Harvard στην Ελλάδα. Ο Αντωνιάδης ζήτησε κάποια στιγμή –προφανώς χαριτολογώντας– να προκηρυχθούν εκλογές άμεσα και να ψηφίσουν όσοι ήταν εντός του… δωματίου ώστε να βγει ο Μητσοτάκης, όπως είπε, αυτοδύναμος από την πρώτη Κυριακή. Ο πρωθυπουργός δεν κολακεύτηκε και απάντησε πολύ ψύχραιμα, λέγοντας πως οι παρόντες «είμαστε τυχεροί να είμαστε προϊόν συγκεκριμένων πανεπιστημίων», αλλά «δεν είμαστε ένα τυπικό δείγμα της ελληνικής κοινωνίας», προσθέτοντας πως «οι προβληματισμοί οι δικοί μας δεν είναι κατ’ ανάγκη οι προβληματισμοί της ελληνικής κοινωνίας. Να το έχουμε πάντα υπόψη μας».

Οι άγνωστες συναντήσεις

Το τετ α τετ Καραμανλή και Σαμαρά την περασμένη Τετάρτη το βράδυ στην Κηφισιά ήταν το δεύτερο σε διάστημα 2,5 μηνών το οποίο δημοσιοποιήθηκε «επισήμως» με διαρροή. Το γεγονός ότι δόθηκε στη δημοσιότητα αποτυπώνει πως οι δύο πλευρές ήθελαν στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο να γίνει γνωστό και να στείλουν κάποιο πολιτικό μήνυμα, που θα φανεί εν καιρώ. Η δημοσιοποίηση, μάλιστα, αποκτά μεγαλύτερη αξία καθώς κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει συναντήσεις των δύο πρώην προέδρων που δεν έγιναν ποτέ γνωστές…

Υποψήφιος στα βόρεια

Μια εκδήλωση με επιφανείς καλεσμένους έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Κηφισιά με θέμα το μέλλον του δήμου. Οικοδεσπότης ο Βασίλης Ξυπολυτάς και κεντρικός ομιλητής ο Θάνος Βερέμης. Η εκδήλωση θεωρείται στον δήμο των προαστίων ως προάγγελος κατάθεσης υποψηφιότητας για τον Δήμο Κηφισιάς από τον 42χρονο πρόεδρο της ΟΣΥ.

Ομιλία εφ’ όλης της ύλης  

Το πολιτικό γεγονός της εβδομάδας που έρχεται είναι τα εγκαίνια του Ιδρύματος Αντώνης Σαμαράς, με τον πρώην πρωθυπουργό να μιλάει δημόσια για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2022 και το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Οι πληροφορίες λένε πως ο πρώην πρωθυπουργός θα μιλήσει εφ’ όλης της ύλης, που σημαίνει πως θα αναφερθεί από τις υποκλοπές έως τα εθνικά θέματα – συμπεριλαμβανομένου και του Σκοπιανού, το οποίο ο Μεσσήνιος δεν ξεχνάει ποτέ. Από εκεί και πέρα, συνεργάτες του προέδρου επισημαίνουν πως η εκδήλωση θα έχει εκπλήξεις και σε παρουσίες. Πριν από τον κ. Σαμαρά θα απευθύνει χαιρετισμό ο κ. Παναγιώτης Ροϊλός, καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών, κάτοχος της έδρας «Γιώργος Σεφέρης» και καθηγητής Συγκριτικής Κριτικής Θεωρίας και Γραμματολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ο οποίος συνδέεται με στενή φιλία με τον πρώην πρωθυπουργό.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή