Ενστάσεις φορέων στο νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις

Ενστάσεις φορέων στο νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις

Τι ανέφεραν στην Επιτροπή της Βουλής εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ και δικαστικών συλλόγων – Εγκρίθηκε μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη θετική ψήφο μόνο της κυβερνώσας πλειοψηφίας εγκρίθηκε χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης υπό τον τίτλο «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών». Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν κατά του σχεδίου νόμου, πλην της Ελληνικής Λύσης που θα αποσαφηνίσει την τελική της στάση στη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Υπενθυμίζεται ότι το νομοθέτημα θα εισαχθεί προς τελική συζήτηση και έγκριση από την εθνική αντιπροσωπεία μεθαύριο Πέμπτη, σε μια διαδικασία στην οποία θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης χθες αξιοποίησαν, προκειμένου να ενισχύσουν την καταγγελτική προς την κυβέρνηση επιχειρηματολογία τους, τις παρατηρήσεις ή και διαφωνίες των φορέων (Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων, ΑΔΑΕ) που μίλησαν επί των διατάξεων. Μεταξύ των ενστάσεων και διαφωνιών που διατυπώθηκαν κάποιες αφορούν τον μη έλεγχο της συνολικής διαδικασίας από ανεξάρτητη εποπτική αρχή (ΑΔΑΕ), πως «θίγεται ο πυρήνας των ατομικών δικαιωμάτων» (Αρχή Προστασίας Δεδομένων), ότι είναι πολύ μεγάλο το διάστημα της τριετίας που θα πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ της άρσης απορρήτου και της δυνατότητας ενημέρωσης του θιγομένου, ενώ παράλληλα δεν προβλέπεται και ειδική ρύθμιση όταν η παρακολούθηση αφορά ειδικώς ανώτατους δικαστές (Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων).

Θετικά λόγια για διατάξεις του νομοσχεδίου ακούστηκαν από τον εκπρόσωπο της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Ν. Φιστόπουλο, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της παρακολούθησης ακόμη και Προέδρου της Δημοκρατίας, αν συντρέχουν οι αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας απέρριψε τα επικριτικά προς τις προτεινόμενες διατάξεις επιχειρήματα, μεταξύ άλλων επικαλούμενος κείμενα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα οποία –όπως υπογράμμισε– καταρρίπτουν τις ενστάσεις περί αόριστης αναφοράς στον τομέα της εθνικής ασφαλείας. Υπερασπίστηκε, επίσης, τη διατήρηση του προτεινόμενου χρόνου της τριετίας και του δεύτερου εισαγγελέα έναντι των προτάσεων για δικαστικό συμβούλιο, επικαλούμενος αφενός την ευαισθησία των υποθέσεων τρομοκρατίας και εθνικής ασφαλείας, και αφετέρου την ανάγκη άμεσης δράσης του κρατικού μηχανισμού σε αυτές. Φάνηκε, πάντως, να αφήνει ένα «παράθυρο» αλλαγής της διάταξης για την παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής σε υποθέσεις που αφορούν πολιτικά πρόσωπα, μετά και όχι –όπως προβλέπεται τώρα– πριν από την τελική απόφαση των δύο αρμοδίων εισαγγελέων.

Πάντως, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο κ. Χ. Καστανίδης αμφισβήτησε ευθέως την πρόθεση Τσιάρα για αλλαγές ώς την τελική ψηφοφορία. Ενδεικτικό του κλίματος και του τι θα παρακολουθήσουμε στην επικείμενη μάχη των αρχηγών, είναι πως ο Δημ. Τζανακόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) χαρακτήρισε χθες την κυβερνητική πλευρά «κανονικούς απατεώνες» και «ενόχους» για «καραμπινάτα κακουργήματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή