Θεωρείο: To χειροκρότημα Καραμανλή

Θεωρείο: To χειροκρότημα Καραμανλή

Αυτό ωστόσο που παραμένει αναπάντητο ακόμη είναι τι θα πράξει ο Καραμανλής στις επόμενες εκλογές

4' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρες ρεπορτάζ της Κυριακάτικης Καθημερινής αναφέρονται οι σκέψεις και κινήσεις των Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή και η σχέση τους, όπως διαμορφώνεται, με το Μαξίμου. Αυτό ωστόσο που παραμένει αναπάντητο ακόμη είναι τι θα πράξει ο Καραμανλής στις επόμενες εκλογές. Η στήλη εδώ και καιρό έγραφε πως τα σενάρια περί αποχώρησής του από τα ψηφοδέλτια της ν.δ. είναι επισφαλή, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει λάβει αποφάσεις. Πολλοί παρατήρησαν πως την Τετάρτη την ώρα που ο Μεσσήνιος πολιτικός είπε πως η Ν.Δ. «οφείλει να δώσει τη μάχη ενωμένη», εισέπραξε το χειροκρότημα του Κώστα Καραμανλή, που ίσως αποτελεί μία έμμεση αποδοχή του μηνύματος Σαμαρά. Το στιγμιότυπο ωστόσο από μόνο του δεν αρκεί για να βγάλει κάποιος ασφαλή συμπεράσματα.

«Μακεδονομάχος»

Μένω στην εκδήλωση του «Παλλάς». Του Σαμαρά του έχουν αποδώσει (και) το προσωνύμιο «Μακεδονομάχος», κυρίως πολιτικοί του αντίπαλοι που θέλουν να τον πικάρουν. Ο ίδιος όμως, όχι μόνο δείχνει να το αποδέχεται και να μην το θεωρεί υποτιμητικό, αλλά το… προωθεί κιόλας. Στην εναρκτήρια εκδήλωση του Ιδρύματός του, η μουσική υπόκρουση ήταν «ο Μέγας Αλέξανδρος» του Σταμάτη Σπανουδάκη, που έπαιζε ως μουσικό χαλί. Στην ομιλία του δε, απέφυγε επιμελώς να πει έστω και μία φορά «Βόρεια Μακεδονία», επιμένοντας στο «πατροπαράδοτο» Σκόπια. Σκέτο.

Κυβερνητικό καρφί

Η κυβέρνηση από την πλευρά της δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για την ομιλία Σαμαρά, εστιάζοντας στο σαφές μήνυμα ενότητας που εξέπεμψε στο τέλος ο πρώην πρωθυπουργός. Στο περιθώριο ωστόσο της εκδήλωσης, ένα κυβερνητικό στέλεχος πέταξε μία αιχμή. Οταν ρωτήθηκε πώς του φάνηκε η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, είπε: «Οταν είσαι στην… αντιπολίτευση τα λόγια είναι εύκολα».

Η ατάκα σε Δένδια

Η παγωμένη σχέση Αντώνη Σαμαρά και Νίκου Δένδια δεν είναι μυστικό. Κάπως έτσι προέκυψε και η ατάκα που ακούστηκε προς τον υπουργό Εξωτερικών, όταν ένας άλλος υπουργός τον είδε να προσέρχεται στην αίθουσα για την ομιλία του Αντ. Σαμαρά: «Νικόλα, πώς και από εδώ;», με τον ΥΠΕΞ να χαμογελά.

Από τη νεολαία

Πηγή εκ του ΣΥΡΙΖΑ μου μετέφερε πως ο νέος εκπρόσωπος του κόμματος, που θα πάρει τη θέση του Νάσου Ηλιόπουλου ο οποίος θα πολιτευθεί στην Α΄ Αθήνας, μπορεί να αποτελέσει μεγάλη έκπληξη και να μην είναι από τον χώρο των ΜΜΕ, όπως έχει γραφτεί, αλλά από τον χώρο της νεολαίας. Τώρα που το σκέφτομαι βέβαια, υπάρχουν αρκετοί νέοι δημοσιογράφοι που πρόσκεινται στην αξιωματική αντιπολίτευση και θα μπορούσαν να συνδυάσουν και τα δύο.

Δεν τον αφορούν

Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της στήλης, την προηγούμενη Κυριακή, ότι κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελαν να δουν τον Απόστολο Ταμβακάκη να συμμετέχει ως υπουργός σε μία μελλοντική κυβέρνησή τους, εκφράζοντας έτσι την εκτίμηση στο πρόσωπό του. Το ρεπορτάζ της στήλης από τον ίδιο λέει ότι σε καμία περίπτωση δεν σκέφτεται να αφήσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα στο EOS Capital. Oχι μόνο γιατί του αρέσει πολύ αυτό που κάνει, αλλά και γιατί έχει αναλάβει υποχρεώσεις έναντι των επενδυτών που τον εμπιστεύτηκαν. Κατά συνέπεια, τέτοια σενάρια προφανώς και δεν τον αφορούν.

Η πανωλεθρία των Βορείων

Δημοσκόπηση που έκανε «γαλάζιος» βουλευτής των βορείων προαστίων, ανά δήμο μάλιστα, αποτυπώνει τη δυσκολία που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, καταγράφοντας πρωτοφανείς διαφορές από τη Ν.Δ. Ενδεικτικά να σας πω ότι στα Βριλήσσια η πρόθεση ψήφου είναι 47% για τη Ν.Δ. και 15% για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 13%, ενώ πολύ μεγάλες είναι οι διαφορές και σε άλλους δήμους των βορείων προαστίων. Ξέρω, πως ο αντίλογος εδώ είναι ότι τα συγκεκριμένα προάστια δεν αποτελούν τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ που απευθύνεται σε πιο λαϊκά στρώματα. Ακόμη και αυτή η προσέγγιση να γίνει δεκτή, αποτυπώνει τις παθογένειες της αξ. αντιπολίτευσης, που αδυνατεί να ανοιχτεί σε νέα κοινά, κάτι που δεν έκανε το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ, που στα καλά του χρόνια «σάρωνε» και στα Βόρεια και στα Δυτικά.

Λίγο κόσμο

Οργανωτικά πάντως και η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει προβλήματα. Προσφάτως στον ίδιο δήμο, των Βριλησσίων, σε συγκέντρωση που έγινε παρουσία του Αδωνι Γεωργιάδη, ο κόσμος ήταν πολύ λιγότερος του αναμενομένου, αποτυπώνοντας τη δυσχέρεια των κομμάτων –ακόμη και των μεγάλων όπως η Ν.Δ.– να κινητοποιήσουν τους πολίτες.

Εκπληξη η Ράπτη

Οσον αφορά την κατάταξη των βουλευτών, ενδιαφέρον έχει πως η Ζωή Ράπτη αποτελεί την έκπληξη της συγκεκριμένης δημοσκόπησης, καθώς πλασάρεται πιο ψηλά από όσο θα περίμεναν πολλοί. Οι αντίπαλοί της λένε πως κάνει υπόγεια δουλειά και εκμεταλλεύεται το πόστο της υφυπουργού υπέρ των ψηφοφόρων της περιφέρειάς της. Σιγά το νέο, θα πει κάποιος. Oλοι έτσι κάνουν.

Πρώτη θέση

Ποιος γαλαντόμος υπουργός της κυβέρνησης επιλέγει να ταξιδεύει πάντα πρώτη θέση στα ταξίδια του προς τις ΗΠΑ; Για να βοηθήσω στην απάντηση, του υπουργού του αρέσει γενικά η καλή ζωή, καθώς και επίγεια κινείται με πανάκριβα αμάξια μεγάλου κυβισμού.

Προσωπική επίθεση στον Ανδρουλάκη  

Πολλές φορές το τελευταίο διάστημα σας έχω επισημάνει πως στη Χαρ. Τρικούπη έπειτα από ένα φημολογούμενο φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ, το εκκρεμές έχει επιστρέψει. Προς επιβεβαίωση τούτου, εντός της εβδομάδας στη Βουλή, αντηλλάγησαν σκληρές εκφράσεις μεταξύ στελεχών των δύο κομμάτων. Ο Τρύφων Αλεξιάδης από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την κριτική του ΠΑΣΟΚ στο κόμμα του για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ πως είναι από άλλον πλανήτη, «σαν να έγιναν το PSI και η κατάσταση με τα μνημόνια πέντε αιώνες πριν». Η Τόνια Αντωνίου από το ΠΑΣΟΚ σήκωσε το γάντι, απαντώντας πως «δεν περιμέναμε και κάτι άλλο από εσάς. Εδώ δεσμεύσατε τη δημόσια περιουσία για ενενήντα εννέα χρόνια». Στη διαμάχη ενεπλάκη και το… βαρύ πυροβολικό της Καβάλας, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, εκτός γραμμής –ή μήπως εντός;– κάνοντας σφοδρή επίθεση σε ΠΑΣΟΚ αλλά και προσωπικά στον Νίκο Ανδρουλάκη: «Μη θυμηθούμε όμως ποιοι μείωσαν τις συντάξεις μέχρι και 40%, κύριες και επικουρικές. Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Ποιοι κατήργησαν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα το 2012; Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία» είπε, καταλήγοντας πως «δεν είστε κάτι αμόλυντο. Κυβερνάτε σαράντα χρόνια. Το ότι αλλάξατε ηγεσία δεν σημαίνει κάτι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή