Πλήρης στήριξη Ε.Ε. στον Μαργαρίτη Σχοινά

Πλήρης στήριξη Ε.Ε. στον Μαργαρίτη Σχοινά

Αναβρασμός επικρατεί στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών θεσμών στις Βρυξέλλες ύστερα από την αποκάλυψη του σκανδάλου χρηματισμού στην καρδιά της Ε.Ε. με εμπλεκόμενη την Ελληνίδα ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αναβρασμός επικρατεί στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών θεσμών στις Βρυξέλλες ύστερα από την αποκάλυψη του σκανδάλου χρηματισμού στην καρδιά της Ε.Ε. με εμπλεκόμενη την Ελληνίδα ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή. Η ευρωπαϊκή ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών αποφάσισε την αποβολή της κ. Καϊλή με άμεση ισχύ, ενώ αναμενόταν να της αφαιρεθεί ο τίτλος της αντιπροέδρου μέσω της αρμόζουσας κοινοβουλευτικής διαδικασίας. «Θα αντιμετωπίσουμε αυτήν τη δοκιμασία κατά μέτωπον, δεν θα υπάρξει ατιμωρησία», τόνισε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ανοίγοντας τη συνεδρίαση της ολομέλειας στο Στρασβούργο. Η κ. Μέτσολα είχε κληθεί να επιστρέψει από τη Μάλτα στις Βρυξέλλες μέσα στο Σαββατοκύριακο για να επιβλέψει αστυνομική έρευνα στα γραφεία του Ε.Κ.

Σύσταση ειδικού σώματος

Οι εκπρόσωποι ζητούν αυστηρότερους κανόνες κατά της διαφθοράς, τήρηση υψηλότερων προτύπων ακεραιότητας και τιμωρία των υπευθύνων.

Κληθείσα να σχολιάσει το σκάνδαλο το μεσημέρι της Δευτέρας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε ότι η Κομισιόν έχει προτείνει τη σύσταση ενός ανεξάρτητου σώματος δεοντολογικού ελέγχου που θα καλύπτει όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς χωρίς εξαιρέσεις. «Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς μας, και αυτή η εμπιστοσύνη προϋποθέτει την τήρηση των υψηλότερων προτύπων ανεξαρτησίας και ακεραιότητας», επισήμανε. Ερωτηθείσα εάν οι βελγικές αρχές έχουν έρθει σε επικοινωνία με την Επιτροπή, ώστε να ζητήσουν πληροφορίες για τη δραστηριότητα του θεσμού, η κ. Φον ντερ Λάιεν απάντησε ότι οι επαφές της Κομισιόν με το Κατάρ αφορούν διάφορα θέματα παγκοσμίου και περιφερειακού ενδιαφέροντος. Αφορμή για την ερώτηση υπήρξαν φήμες πως ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ελεγχόταν από τις Αρχές εξαιτίας της παρουσίας του στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά και ενός σχολίου του στο Twitter, σύμφωνα με το οποίο το Κατάρ έχει κάνει «σημαντική και απτή πρόοδο στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις». Η διάψευση της Κομισιόν ήταν κατηγορηματική. «Σε σχέση με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου Μαργαρίτη Σχοινά σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα στο Κατάρ, οι θέσεις που έχει λάβει είναι σύμφωνες με αυτές της Επιτροπής. Δεν υπάρχουν αποκλίσεις ούτε διαφοροποιήσεις», είπε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερικ Μαμέρ. Ως προς το ότι η πρόεδρος δεν σχολίασε το ζήτημα της εμπιστοσύνης της στον κ. Σχοινά, ο κ. Μαμέρ σημείωσε: «Η πρόεδρος στηρίζει ολόκληρο το Κολέγιο. Δεν χρειάζεται να το αναφέρει συγκεκριμένα τώρα σε σχέση με κάποιο συγκεκριμένο μέλος του Κολεγίου, καθώς δεν υπάρχουν νέες εξελίξεις που να αφορούν το Κολέγιο» και διευκρίνισε ότι ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς δεν βρίσκεται υπό έρευνα.

Εξάλλου, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, υπογράμμισε ότι, καθώς ο ίδιος δεν είναι δικαστής, δεν μπορεί να σχολιάσει τα ευρήματα της αστυνομίας. «Σίγουρα ανησυχούμε πολύ στο άκουσμα της είδησης», σχολίασε ο ίδιος, τονίζοντας ότι οι όποιες ενέργειες πρέπει να πραγματοποιηθούν στη βάση εξακριβωμένων αποδεικτικών στοιχείων. Από την πλευρά του ο επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, κάλεσε για αυστηρότερους κανόνες σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς και της εξωτερικής επιρροής στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα το Κατάρ να έχει προσεγγίσει και ανθρώπους εντός της Κομισιόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή