Κομισιόν: Ενατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Κομισιόν: Ενατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

«Η Ρωσία συνεχίζει να σπέρνει τον θάνατο και την καταστροφή στην Ουκρανία. Θέτει σκόπιμα στο στόχαστρο άμαχους πολίτες και μη στρατιωτικές υποδομές, επιδιώκοντας να παραλύσει τη χώρα καθώς ξεκινά ο χειμώνας» ανέφερε στη σύντομη ανακοίνωσή της η κ. Φον ντερ Λάιεν.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το νέο πακέτο θα προσθέσει στην λίστα κυρώσεων 200 ακόμη φυσικά και νομικά πρόσωπα, στοχοποιώντας κυρίως τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, την αμυντική βιομηχανία, μέλη της κυβερνήσεως και πολιτικά κόμματα, καθώς και πρόσωπα που ευθύνονται για επιθέσεις κατά αμάχων. Παράλληλα, στο στόχαστρο μπαίνουν τρεις ρωσικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η ρωσική Τράπεζα Περιφερειακής Ανάπτυξης. 

Η επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας αποτελούσε θέμα χρόνου, καθώς οι συζητήσεις μεταξύ θεσμών και κρατών μελών είχαν ξεκινήσει ήδη από την έγκριση του όγδοου πακέτου στις αρχές Οκτωβρίου. Κράτη μέλη όπως η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής επιθυμούσαν την ένταξη περισσότερων τομέων της οικονομίας στις ευρωπαϊκές κυρώσεις, καθώς κρίνουν ότι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η Ρωσία τον πόλεμο είναι να αποδυναμωθεί πλήρως οικονομικά και στρατιωτικά. Ωστόσο, άλλες χώρες έχουν ανά καιρούς έχουν αντισταθεί απέναντι σε συγκεκριμένα μέτρα ή βλέπουν αρνητικά την επιβολή περισσότερων κυρώσεων. Για παράδειγμα, η Ουγγαρία, η οποία έχει πολλάκις κατηγορηθεί για διατήρηση κοντινών δεσμών με την Ρωσία, έχει εκφράσει σκεπτικισμό για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων και δυσκολεύει συνήθως τις σχετικές διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο. Το Βέλγιο από την πλευρά του είχε αρνηθεί να στηρίξει την επιβολή κυρώσεων στην εισαγωγή διαμαντιών. Οι ηγέτες της ΕΕ, ωστόσο, έχουν τονίσει την δέσμευσή τους στο να αναγκάσουν την Ρωσία να τερματίσει την εισβολή στην Ουκρανία. 

«Η Ρωσία συνεχίζει να σπέρνει τον θάνατο και την καταστροφή στην Ουκρανία. Θέτει σκόπιμα στο στόχαστρο άμαχους πολίτες και μη στρατιωτικές υποδομές, επιδιώκοντας να παραλύσει τη χώρα καθώς ξεκινά ο χειμώνας» ανέφερε στην σύντομη ανακοίνωσή της η κ. Φον ντερ Λάιεν.

«Τα οκτώ πακέτα κυρώσεων που έχουμε εισαγάγει μέχρι στιγμής προκαλούν ήδη σοβαρές επιπτώσεις. Και σήμερα, εντείνουμε την πίεση στη Ρωσία, με ένα ένατο πακέτο κυρώσεων» πρόσθεσε.

Στο πακέτο θα περιλαμβάνονται, επίσης, νέοι περιορισμοί στις εξαγωγές συγκεκριμένων προϊόντων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον ανεφοδιασμό του ρωσικού στρατού όπως βασικές χημικές και νευροτοξικές ουσίες, ηλεκτρονικά προϊόντα και εξαρτήματα πληροφορικής. Το ένατο πακέτο θα απαγορεύει, εξάλλου, την εξαγωγή  κινητήρων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία και σε άλλες τρίτες χώρες, όπως το Ιράν, που θα μπορούσαν να την προμηθεύσουν με drones. Απαγορευτικό θα μπει και στην μετάδοση ακόμη τεσσάρων ρωσικών καναλιών εντός της ΕΕ. 

Τέλος, η κ. Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι στην πρότασή της θα στοχοποιείται και ο ενεργειακός και εξορυκτικός τομέας της Ρωσίας, απαγορεύοντας μεταξύ άλλων νέες επενδύσεις εξόρυξης από πλευράς των ευρωπαϊκών κρατών. 

Την περασμένη εβδομάδα, οι G7 είχαν συμφωνήσει για την επιβολή ενός πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται στην θάλασσα ύψους 60 δολαρίων το βαρέλι. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή