Κυβέρνηση: Στήριξη, αλλά εντός των αντοχών της οικονομίας

Κυβέρνηση: Στήριξη, αλλά εντός των αντοχών της οικονομίας

Στις προοπτικές της οικονομίας θα εστιάσει ο κ. Μητσοτάκης στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, ενώ αναμένεται να αναφερθεί επίσης στη σύλληψη Καϊλή και στις παρακολουθήσεις

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την πολιτική ζωή της χώρας να έχει εισέλθει σε ένα τοξικό σπιράλ, η συζήτηση του Σαββάτου στη Βουλή με θέμα τον προϋπολογισμό αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα, αφού είναι δεδομένο πως δεν θα περιλαμβάνει μόνο οικονομικής φύσεως θέματα, αλλά θα είναι εφ’ όλης της ύλης και με ιδιαίτερη ένταση.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός θα κινηθεί σε τρεις άξονες: πρώτον, όσον αφορά το θέμα της συζήτησης, τον προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει μια συνολική αναφορά στην οικονομική κατάσταση της χώρας και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2023. Ο πρωθυπουργός θα εντάξει την επιχειρηματολογία του στο ευρύτερο πλαίσιο που προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης παγκοσμίως από το 3,1% το 2022 στο 2,2% το 2023 και της οικονομίας της Ευρωζώνης από το 3,3% στο 0,5%, αντίστοιχα. Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο ο πρωθυπουργός αναμένεται να πει πως η ελληνική οικονομία έχει αντέξει και θα συνεχίσει να κινείται με θετικό πρόσημο. Παράλληλα θα αναδείξει τις πολιτικές της κυβέρνησης σε όλη τη διάρκεια της θητείας της, αφενός στηρίζοντας τους πιο αδύναμους και τη μικρή επιχειρηματικότητα και αφετέρου δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη που δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας. Ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει πως η στήριξη της κοινωνίας θα συνεχιστεί, αλλά χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Με βάση τα παραπάνω, ο πρωθυπουργός χτίζει και το αφήγημα της ανάγκης για σταθερότητα και αυτοδυναμία μετά τις εκλογές.

Ο δεύτερος και ο τρίτος άξονας όπου αναμένεται να κινηθεί ο πρωθυπουργός αφορά το πολιτικό πλαίσιο όπως διαμορφώνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το Qatargate αλλά και την υπόθεση των υποκλοπών, που δεν φεύγει από την πολιτική ατζέντα εδώ και πέντε μήνες. Η υπόθεση Καϊλή, όπως έχει διαφανεί από την περασμένη εβδομάδα, απομακρύνει ακόμα περισσότερο τη Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ, καθώς έχει επαναφέρει διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος με «πολεμικές» ανακοινώσεις μεταξύ των δύο κομμάτων. Ο κ. Μητσοτάκης είναι βέβαιο πως θα αναφερθεί στο θέμα που συνταράσσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και θα επαναλάβει πως η κ. Καϊλή είναι εδώ και 20 χρόνια σαρξ εκ της σαρκός του ΠΑΣΟΚ και η στάση του κ. Ανδρουλάκη να τη «χρεώσει» στη Ν.Δ. είναι προκλητική. Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός θα διαχωρίσει την ηγεσία από τους ψηφοφόρους του κόμματος, καθώς η στρατηγική της Ν.Δ. είναι να κερδίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, είναι σίγουρο πως θα αναφερθεί και στο θέμα των υποκλοπών που θα αποτελέσει αναπόφευκτα και τον τρίτο άξονα, καθώς πρόκειται για το θέμα που θα κυριαρχήσει από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει όσα έχει ήδη πει, δηλαδή τις πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνησή του ώστε να θωρακιστεί με ένα νέο πλαίσιο η ΕΥΠ. Οσον αφορά πάντως την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο κ. Οικονόμου ανέφερε χθες πως δεν τη συνδέουν με την υπόθεση Καϊλή. «Η κυβέρνηση δεν καλλιέργησε αυτούς τους συνειρμούς», είπε χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται για μια σκληρή σύγκρουση στη Βουλή, που θα είναι ενδεικτική για το τι θα ακολουθήσει έως τις εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή