Διπλωματία: Χαμηλές προσδοκίες με Τουρκία

Διπλωματία: Χαμηλές προσδοκίες με Τουρκία

Τι σηματοδοτεί η συνάντηση Μπούρα, Καλίν και Πλέτνερ στις Βρυξέλλες

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τριμερής συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ανάμεσα στους διπλωματικούς συμβούλους των ηγετών Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας είχε βασικό στόχο να δημιουργηθούν για ακόμη μια φορά οι συνθήκες για περισσότερους και ποιοτικότερους διαύλους επικοινωνίας. Αν και δεν έχουν κοινοποιηθεί λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεων ανάμεσα στους τρεις διπλωματικούς συμβούλους των Κυριάκου Μητσοτάκη, Ταγίπ Ερντογάν και Ολαφ Σολτς (Αννα-Μαρία Μπούρα, Ιμπραχίμ Καλίν και Γενς Πλέτνερ), καθίσταται σαφές ότι οι δίαυλοι που υφίστανται και είναι δυνατόν να ανοίξουν ξανά είναι οι εξής:

Ο πρώτος είναι η διαδικασία των διερευνητικών επαφών, ο 64ος γύρος των οποίων διενεργήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Αθήνα. Θεωρητικά ο επόμενος πρέπει να γίνει στην Αγκυρα. Σε λίγες ημέρες, με το νέο έτος, φθάνει στην Αθήνα ο νέος πρέσβης της Τουρκίας, Τσαγατάι Ερτσιγές, ο οποίος αποτελούσε σημαντικό συστατικό στοιχείο της τουρκικής διπλωματικής αποστολής και αποτελεί άριστο γνώστη των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Ο δεύτερος δίαυλος, τον οποίο οι Τούρκοι θεωρούν σημαντικό, είναι εκείνος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) σε επίπεδο υπουργείων Εθνικής Αμυνας. Ο τελευταίος γύρος έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης τον Μάιο του 2021 με ελάχιστη έως μηδενική πρόοδο, ακριβώς διότι περιστρέφεται γύρω από πολύ συγκεκριμένα ζητήματα. Εν ολίγοις, εάν βασικό στοιχείο των ΜΟΕ είναι το μορατόριουμ ασκήσεων στο Αιγαίο και πραγματοποιούνται τακτικά υπερπτήσεις, τότε η αξία των ΜΟΕ εκ των πραγμάτων απομειώνεται.

Ο τρίτος δίαυλος, ο οποίος είναι και ο μοναδικός που λειτουργεί, είναι εκείνος ανάμεσα στους υπουργούς Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και Χουλουσί Ακάρ.

Προσπάθεια να επανενεργοποιηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, με τη βοήθεια του Βερολίνου – Δύσκολο να προχωρήσουν τα ΜΟΕ.

Ο τέταρτος δίαυλος είναι εκείνος που υφίσταται σε επίπεδο ΝΑΤΟ, μέσω του αποκαλούμενου «μηχανισμού απεμπλοκής» τον οποίο συγκρότησε ο γ.γ. του Βορειοατλαντικού Συμφώνου εν μέσω της κρίσης του «Ορούτς Ρέις» τον Αύγουστο του 2020. Πρόκειται για έναν μηχανισμό ο οποίος δεν αναγνωρίζεται ως δίαυλος από την Αθήνα, καθώς δεν ξεφεύγει από τα όρια του ΝΑΤΟ, ενώ η Αγκυρα τον περιγράφει ως τύπο τεχνικών συζητήσεων.

Η τυπολογία των συναντήσεων των τριών «διπλωματικών συμβούλων», όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, αποτελεί τη γερμανική προσπάθεια στη διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Εάν αυτή καταλήξει σε κάποιες επαφές οι οποίες θα οδηγήσουν σε συναντήσεις σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο (δηλαδή σε επίπεδο ηγετών) μένει να φανεί, με την Ελλάδα να μην είναι αρνητική, αλλά να αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα λόγω της στάσης της Τουρκίας.

Ο κ. Δένδιας

Από το Βελιγράδι όπου βρέθηκε χθες, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι «ο αναθεωρητισμός, οι νεο-οθωμανικές βλέψεις και οι απειλές πολέμου είναι κάτι που η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά, στο παράλογο αφήγημα της Τουρκίας». Και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Και δεν θα είμαστε φειδωλοί στη χρήση των νόμιμων μέσων για να υπερασπιστούμε αυτά τα δικαιώματα».

Διπλωματία: Χαμηλές προσδοκίες με Τουρκία-1
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας», ανέφερε ο κ. Δένδιας κατά τη συνάντησή του χθες στο Βελιγράδι με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάτσιτς. [INTIME NEWS]

Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν συνέχισε τις προηγούμενες ημέρες την ακραία ρητορική υποστηρίζοντας τον ισχυρισμό της παρενόχλησης τουρκικών αεροσκαφών από ελληνικά μαχητικά. «Χθες ή σήμερα στο Αιγαίο και πάλι έκαναν κάποιες τρέλες. Βέβαια και οι δικοί μας έκαναν αυτό που πρέπει. E, μην το κάνεις. Κάτσε ήσυχα. Μην τα βάζεις με μας», είπε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος ενεπλάκη σε διάλογο με κάποιους από τους νέους ακροατές του σε εκδήλωση της κομματικής νεολαίας του ΑΚΡ και πρόσθεσε ότι «με νέους όπως εσένα, εμείς δείξαμε και θα δείξουμε σε κάποιους πως ήρθαμε και θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά!». Επιπλέον είπε ότι η Τουρκία θα φτιάξει και βαλλιστικό πύραυλο με βεληνεκές 1.000 χιλιόμετρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή