Δικαίωση Ντ. Μπακογιάννη από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Δικαίωση Ντ. Μπακογιάννη από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Είχε προσφύγει, το 2018, μετά την άρνηση άρσης της ασυλίας του τότε υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου, τον οποίο είχε μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμηση

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την καταδίκη της Ελλάδας επειδή το 2018 είχε αρνηθεί να άρει την ασυλία του τότε υπουργού Εθνικής Αμυνας και βουλευτή Πάνου Καμμένου, εις βάρος του οποίου είχε κατατεθεί μήνυση για δυσφήμηση από την Ντόρα Μπακογιάννη, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Η υπόθεση αφορά την ανάρτηση στο Twitter από τον κ. Καμμένο ενός προσβλητικού μηνύματος για την κ. Μπακογιάννη, η οποία είχε παρευρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε μήνυση για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου στον τότε υπουργό Αμυνας και κυβερνητικό εταίρο του Αλέξη Τσίπρα. Η υπόθεση έφτασε στην επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, όπου ο κ. Καμμένος ανέφερε πως ως υπουργός Αμυνας έχαιρε ιδιαίτερης προστασίας υπό το Σύνταγμα και τους σχετικούς κανονισμούς της Βουλής. Τελικά, η επιτροπή αρνήθηκε να άρει την ασυλία του. «Η άρνηση να αρθεί η ασυλία του υπουργού εμπόδισε άμεσα την πρόσβαση της κ. Μπακογιάννη σε δικαστήριο και συνεπώς τη δυνατότητά της να προστατεύσει τη φήμη της», αποφάνθηκαν οι δικαστές του ΕΔΔΑ. Στην απόφαση αναφέρεται, επίσης, ότι «η συμπεριφορά του Πάνου Καμμένου έναντι της κ. Μπακογιάννη –η δημοσίευση ενός μηνύματος στο Twitter που εμφανίζεται ως δυσφημιστικό– δεν είχε καμιά σχέση με τις δραστηριότητες τις οποίες εκείνος ασκούσε μέσα στο πλαίσιο των υπουργικών ή κοινοβουλευτικών καθηκόντων του». Ενώ το δικαστήριο έκρινε ότι τα σχόλια του πρώην υπουργού έφτασαν στο σημείο «να επιτεθεί στον χαρακτήρα της και να βλάψει την τιμή της».

Η κ. Μπακογιάννη με ανάρτησή της σχολίασε σε σχέση με τον κ. Καμμένο ότι «από τη βολική θέση του υπουργού – υβριστή τον ξετρύπωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η σημερινή ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καταδικάζει την τότε κυβερνητική πλειοψηφία των ΣυριζΑνελ για την ποινική ασυλία που παρανόμως του παρείχε».

Με την ίδια απόφαση το ΕΔΔΑ επιδίκασε στην ενάγουσα την καταβολή από την Ελλάδα 5.000 ευρώ ως ηθική αποζημίωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή