Ελληνοτουρκικά: Μπαράζ υπερπτήσεων στον απόηχο Μενέντεζ

Ελληνοτουρκικά: Μπαράζ υπερπτήσεων στον απόηχο Μενέντεζ

Πραγματοποιήθηκαν πάνω από το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, την Κίναρο, τους Λειψούς και τους Αρκιούς

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά οκτώ υπερπτήσεις πάνω από πέντε κατοικημένα νησιά, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, την Κίναρο, τους Λειψούς και τους Αρκιούς, πραγματοποίησαν χθες από τα ξημερώματα μέχρι το απόγευμα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και UAV. Το μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων καταγράφεται λίγα 24ωρα μετά τη δημόσια δήλωση του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ότι δεν θα επιτρέψει πώληση αμερικανικών F-16 στην Τουρκία αν η τουρκική αεροπορία δεν σταματήσει την πρακτική των υπερπτήσεων. Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα από την Αγκυρα, το οποίο έχει άλλωστε σταλεί και ρητώς, ότι δεν θα δεχθεί όρους και προϋποθέσεις στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της, μάλιστα μέσω ενός εξοπλιστικού συμβολαίου. Οι υπερπτήσεις καταγράφηκαν και στον απόηχο ενός μπαράζ καταγγελιών περί υποτιθέμενης παρενόχλησης νατοϊκής άσκησης από ελληνικά μαχητικά.

Πραγματοποιήθηκαν πάνω από το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, την Κίναρο, τους Λειψούς και τους Αρκιούς.

Χθες, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ επανήλθε στο θέμα λέγοντας ότι «η γειτονική μας Ελλάδα δυστυχώς συνεχίζει τις επεκτατικές και επιθετικές πολιτικές της με προκλητικές ενέργειες και ρητορική που τροφοδοτούν την αστάθεια, προσθέτοντας καθημερινά νέες προκλήσεις». Οπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης, ο κ. Ακάρ ισχυρίστηκε ότι «ελληνικά μαχητικά κλείδωσαν στα ραντάρ τους αεροπλάνα μας, τα οποία βρίσκονταν σε υπηρεσία του ΝΑΤΟ και ήταν άοπλα, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης του ΝΑΤΟ. Και φυσικά δόθηκε αμέσως η απαραίτητη απάντηση από τους φίλους μας, τα αεροσκάφη και τα στρατεύματά μας. Αυτή η εχθρική στάση δείχνει ότι η Ελλάδα έχει γίνει αλαζονική σε βαθμό που αγνοεί τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του ΝΑΤΟ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή