Μητσοτάκης: «Γέφυρα φιλίας η μειονότητα» – Θερμή υποδοχή από τους Ελληνες στην Αλβανία

Μητσοτάκης: «Γέφυρα φιλίας η μειονότητα» – Θερμή υποδοχή από τους Ελληνες στην Αλβανία

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ελληνική μειονότητα στην Αλβανία με «σταθμούς» τη Χειμάρρα, τη Λιβαδειά και τη Δερβιτσάνη

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης πραγματοποιήθηκε χθες η ιστορική επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας και συγκεκριμένα στη Χειμάρρα, τη Λιβαδειά και τη Δερβιτσάνη. Ο πρώτος σταθμός της περιοδείας ήταν η Χειμάρρα, όπου ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από τον Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα, που γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί. Οι κάτοικοι επιφύλαξαν θερμότατη υποδοχή στον Ελληνα πρωθυπουργό, με τις ελληνικές σημαίες και τα συνθήματα «Ελλάς – Ελλάς» να δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μίλησε με θερμά λόγια, λέγοντας ότι είναι «μια ξεχωριστή στιγμή για εμένα αλλά και μια σπουδαία στιγμή για τον Ελληνισμό απανταχού της γης», και ευχαρίστησε τους Ελληνες της Αλβανίας που κράτησαν «σε πολύ δύσκολα χρόνια», όπως είπε, «άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας», χαρακτηρίζοντας τους κατοίκους της Χειμάρρας «μια γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Αλβανίας».

Μητσοτάκης: «Γέφυρα φιλίας η μειονότητα» – Θερμή υποδοχή από τους Ελληνες στην Αλβανία-1
Οι κάτοικοι της Χειμάρρας υποδέχθηκαν με σημαίες και συνθήματα τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος συνοδευόταν από τον ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα. [INTIME NEWS]

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς και στα δικαιώματα των Ελλήνων της Αλβανίας που πολλές φορές παραβιάζονται, συνδέοντάς τα με την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας: «Εγώ προσωπικά υπήρξα, είμαι και θα παραμείνω υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας», τόνισε. Και συνέχισε λέγοντας πως «υποχρέωση της Αλβανίας, στο πλαίσιο της προσέγγισής της με την Ευρώπη, είναι ο πλήρης σεβασμός των δικών σας δικαιωμάτων, είτε αναφερόμαστε στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού είτε αναφερόμαστε στο δικαίωμα να μπορούν τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας να εξακολουθούν να μαθαίνουν σε όλες τις βαθμίδες την ελληνική γλώσσα», προσθέτοντας και το θέμα της προστασίας των περιουσιακών δικαιωμάτων, που είναι κρίσιμο για τους Βορειοηπειρώτες. «Πιστεύω ότι σε πνεύμα συνεργασίας και φιλίας με την αλβανική κυβέρνηση όλα αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν και θα επιλυθούν, σας το εγγυώμαι προσωπικά», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των ανασφάλιστων υπερηλίκων και των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, με το οποίο έχει ασχοληθεί προσωπικά και είναι θέμα επιβίωσης για πολλούς συμπατριώτες μας στην Αλβανία.

Από τη Δερβιτσάνη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στην ίδια πλατεία πριν από 31 χρόνια.

Υποδοχή από Ράμα

Μητσοτάκης: «Γέφυρα φιλίας η μειονότητα» – Θερμή υποδοχή από τους Ελληνες στην Αλβανία-2

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στη διαφορά με τη γειτονική χώρα για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, λέγοντας πως «βρισκόμαστε πια αρκετά κοντά να λύσουμε ένα χρόνιο ζήτημα», πάντα «με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο», αφήνοντας αιχμές κατά της Τουρκίας πως «οι διαφορές μεταξύ των κρατών δεν λύνονται με ακραία ρητορική και με κούφια λόγια».

Η επίσκεψη χαρακτηρίζεται από την ελληνική πλευρά «ιστορική» και άκρως συγκινητική, με την ελληνική αποστολή να εστιάζει στις εικόνες που είδε και κυρίως στα σχολεία με τα παιδιά να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα από τα πρώτα τους βήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή