Η ιταλική παράμετρος του Qatargate

Η ιταλική παράμετρος του Qatargate

Περισσότεροι Ιταλοί ευρωβουλευτές είναι αναμεμειγμένοι στο κύκλωμα διαφθοράς του Παντσέρι, σύμφωνα με τις απομαγνητοφωνήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών που περιήλθαν εις γνώσιν της εφημερίδας «Ρεπούμπλικα»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι Ιταλοί ευρωβουλευτές είναι αναμεμειγμένοι στο κύκλωμα διαφθοράς του Παντσέρι, σύμφωνα με τις απομαγνητοφωνήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών που περιήλθαν εις γνώσιν της εφημερίδας «Ρεπούμπλικα». Η ίδια εφημερίδα επικαλείται επίσης φωτογραφικές αποδείξεις για μια συνάντηση σε σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου με υπουργό του Κατάρ, στην οποία ο Παντσέρι εισήλθε με άδειο σακβουαγιάζ και εξήλθε με γεμάτο.

«Οι στόχοι των εργοδοτών του Παντσέρι και των συνεργών του ήταν να διεισδύσουν στους θεσμούς της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και να τους μολύνουν», αναφέρει ο Βέλγος δικαστής Μισέλ Κλεζ, σύμφωνα με την εφημερίδα. «Διαβάζοντας το περιεχόμενο των συνομιλιών γίνεται απολύτως σαφές με ποιον τρόπο η ομάδα του Παντσέρι μπορούσε να κινεί ευρωβουλευτές, κυρίως Ιταλούς, σαν μαριονέτες. Με κάποιους μιλούσαν απευθείας στο τηλέφωνο για να τους υποδείξουν τις παρεμβάσεις που έπρεπε να κάνουν και για τους συγχαρούν όταν αυτές ψηφίζονταν», γράφει η «Ρεπούμπλικα». «Αυτή τη στιγμή τα ονόματα των ευρωβουλευτών είναι καλυμμένα, όπως προβλέπει ο νόμος. Αν όμως δοθεί η άδεια από το Ευρωκοινοβούλιο, θα ξεκινήσει μια νέα χιονοστιβάδα, και πάλι ιταλική».

Μεταξύ άλλων στις απομαγνητοφωνήσεις ο Παντσέρι εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τον επικεφαλής των σοσιαλιστών του Βελγίου, Πολ Μανιέτ, ο οποίος απαγόρευσε σε όλους τους σοσιαλιστές ευρωβουλευτές να μεταβούν στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο, εμποδίζοντας έτσι μία από τις μεθόδους χρηματισμού που είχε σκοπό να εφαρμόσει. Από τις απομαγνητοφωνήσεις προκύπτει ότι στις 14 Νοεμβρίου, την ημέρα συνεδρίασης των επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τις πολιτικές ελευθερίες, αξιωματούχοι του Κατάρ ήταν παρόντες για να διασφαλίσουν ότι όλα πήγαν όπως είχε προγραμματισθεί. «Ο άνθρωπός τους ήταν ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος ενημέρωνε τηλεφωνικά τον Παντσέρι για όσα συνέβαιναν» ανέφερε η εφημερίδα.

Ο Τζόρτζι, σύντροφος της Ελληνίδας ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, ήταν παρών και στη συνάντηση στο ξενοδοχείο Steigenberger Wiltcher’s, στην Αβενί Λουίζ των Βρυξελλών, στις 10 Οκτωβρίου. Οι Αρχές ερευνούν αυτή τη συνάντηση ως απόδειξη για το πώς κυκλοφορούσαν οι μίζες. Ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ, Αλι μπεν Σαμίχ αλ-Μάρι, έφθασε με πέντε άτομα συνοδεία και έναν αχθοφόρο που έσερνε βαλίτσα με ροδάκια. Ο Παντσέρι έφθασε με άδειο σακβουαγιάζ σε σχήμα χαρτοφύλακα, ενώ όταν αποχώρησε το σακβουαγιάζ ήταν γεμάτο. Ο Τζόρτζι πήρε μαζί του στη σουίτα του Καταριανού υπουργού, στον τέταρτο όροφο, την 20 μηνών κόρη του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT