Ελληνοτουρκικά: Fake news από την Άγκυρα

Ελληνοτουρκικά: Fake news από την Άγκυρα

Νέο επεισόδιο παρενόχλησης σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το άσπρο μαύρο επιχείρησε να κάνει χθες ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ αναφορικά με το επεισόδιο παρενόχλησης περιπολικού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, το πρωί της Πέμπτης, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Το επεισόδιο προκλήθηκε όταν το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού επιχείρησε να ερευνήσει τρία τουρκικά αλιευτικά σκάφη. Αυτή την περίοδο γίνεται η αλίευση τσιπούρας στην ευρύτερη περιοχή και είναι συχνά τα κρούσματα εισόδου τουρκικών αλιευτικών, που προσπαθούν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο μερίδιο από τα αλιεύματα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, το ελληνικό περιπολικό, ενώ εκτελούσε υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών, προσεγγίστηκε από τουρκική ακταιωρό, η οποία προσπάθησε με επικίνδυνους ελιγμούς να το εμβολίσει. Το πλήρωμα του ελληνικού σκάφους έριξε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα και η τουρκική ακταιωρός αποχώρησε με προορισμό τα τουρκικά παράλια.

Λίγες ώρες αργότερα, η τουρκική πλευρά παρουσίασε τη δική της εκδοχή των γεγονότων υποστηρίζοντας ότι το ελληνικό σκάφος παρενόχλησε τα τρία αλιευτικά. Και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας ανέβασε το επίπεδο της έντασης κατά της χώρας μας μιλώντας για «σοβαρά προβλήματα με την Ελλάδα». Και συνέχισε παρουσιάζοντας τη δική του εκδοχή όσων συμβαίνουν: «Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για την επίλυσή τους μέσω του διαλόγου. Δεν έχουμε λάβει θετική απάντηση από την Ελλάδα σε καμία από τις πρωτοβουλίες μας. Μόλις χθες παρενόχλησαν και πυροβόλησαν τους ψαράδες μας στο Αιγαίο. Είναι η Ελλάδα που προκαλεί μέρα και νύχτα. Κάνουν ό,τι κάνουν για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Δεν αφήνουμε καμία παρενόχληση εναντίον μας αναπάντητη. Παρά τα όσα έχουν κάνει, εμείς λέμε να λύσουμε τα προβλήματα μέσω του διαλόγου. Εμείς λέμε, πριν πέσει το χιόνι στα βουνά, “συνέλθετε και πατήστε τα πόδια σας στο έδαφος”. Τους έχουμε προειδοποιήσει και συνεχίζουμε να τους προειδοποιούμε. “Σταματήστε την προκλητική συμπεριφορά σας. Θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα ειρηνικά. Λέμε ας μιλήσουμε”. Δυστυχώς, βλέπουμε προβλήματα από την άλλη πλευρά. Το έχετε κάνει αυτό στην Ιστορία, τα αποτελέσματα είναι γνωστά».

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ παρουσίασε τη δική του εκδοχή των γεγονότων, υποστηρίζοντας ότι «παρενόχλησαν και πυροβόλησαν τους ψαράδες μας στο Αιγαίο».

Το συμβάν της Πέμπτης στο Φαρμακονήσι προστίθεται σε μια σειρά αντίστοιχων περιστατικών που σημειώνονται κατά καιρούς στο Αιγαίο. Ενδεικτικά, τον περασμένο Φεβρουάριο, επεισόδιο σημειώθηκε με τουρκικό αλιευτικό και με σκάφος του Λιμενικού βορειοδυτικά των Οινουσσών. Το αλιευτικό προσεγγίστηκε από σκάφος του ελληνικού Λιμενικού αλλά οι ψαράδες αγνόησαν τα προειδοποιητικά σήματα για να αποχωρήσουν από τα ελληνικά ύδατα. Επειτα το αλιευτικό προσπάθησε να εμβολίσει το περιπολικό, με τους λιμενικούς να κάνουν χρήση πυρών. Στις αρχές Νοεμβρίου, ανοιχτά της Σάμου, το ελληνικό Λιμενικό Σώμα και η τουρκική ακτοφυλακή έφτασαν μια ανάσα από θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Οπως είχε παρουσιάσει τότε η «Κ», με αφορμή την αμφισβήτηση, από το πλήρωμα τουρκικού σκάφους, της περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας, τα στελέχη των δύο Σωμάτων βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής μεταξύ τους και με τα όπλα ανά χείρας αναμένοντας εντολή να τα χρησιμοποιήσουν, κάτι που τελικά δεν συνέβη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», στην αναφορά τους προς τα κεντρικά του Frontex στη Βαρσοβία οι Ιταλοί επιβεβαιώνουν ότι το περιστατικό εκτυλίχθηκε στην ελληνική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης και εντός της περιοχής όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση «Ποσειδών» του Frontex.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή