Αλλαγές στην ΑΔΑΕ, με παραμονή Ράμμου

Αλλαγές στην ΑΔΑΕ, με παραμονή Ράμμου

Την επόμενη εβδομάδα η Διάσκεψη των Προέδρων – Πρόταση για αντικατάσταση έξι μελών, των οποίων η θητεία λήγει

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάσκεψη των Προέδρων αναμένεται να συγκαλέσει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, με θέμα την αντικατάσταση των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών η θητεία των οποίων έχει λήξει, κάτι που, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, δημιουργεί νομικό πρόβλημα. Η λήξη της θητείας αφορά μέλη της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, του ΕΣΡ, του Συνηγόρου του Πολίτη και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Οι αλλαγές στην ΑΔΑΕ πάντως έχουν ξεχωριστή βαρύτητα, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί πιθανής αντικατάστασης του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς η θητεία του προέδρου δεν λήγει και δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής του.

Με δεδομένο μάλιστα ότι ο κ. Ράμμος ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, μια πιθανή αλλαγή θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση και να φανεί πως γίνεται για λόγους «συγκάλυψης». Αντιθέτως, η θητεία άλλων μελών της ΑΔΑΕ –πρόκειται για τρία τακτικά μέλη και τρία αναπληρωματικά– λήγει και ως εκ τούτου επιβάλλεται η αλλαγή τους.

Απόφαση με 3/5

Για να εγκρίνει η Διάσκεψη των Προέδρων αλλαγές στα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών χρειάζεται ομοφωνία ή πλειοψηφία των 3/5 των μελών της, που είναι σύνολο 22. Η Ν.Δ. διαθέτει 11 μέλη, άρα χρειάζεται τουλάχιστον δύο ακόμη για να φτάσει τα 13 και τα επιθυμητά 3/5. Το μόνο κόμμα που υπάρχει περίπτωση να υπερψηφίσει τις αλλαγές είναι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συνταχθούν με την κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα.

Η κυβέρνηση τονίζει πως θα προτείνει πρόσωπα «εγνωσμένου κύρους» – Δεδομένο το «όχι» από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – «Κλειδί» η Ελληνική Λύση.

Από πλευράς Μαξίμου σημειώνουν πως δεν έχει γίνει καμία επαφή με τον κ. Βελόπουλο και ούτε πρόκειται, αλλά αυτό στο οποίο ποντάρουν ώστε να υπάρχει η σχετική πλειοψηφία είναι πως τα πρόσωπα που θα προταθούν «θα είναι εγνωσμένου κύρους» και, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, «εφόσον αρνηθούν όλα τα κόμματα» θα αποτελεί απόδειξη μιας στείρας και άγονης αντιπολίτευσης. Εφόσον πάντως δεν υπάρξει η πλειοψηφία των 3/5 και άρα δεν έχουμε αλλαγές, το Σύνταγμα προβλέπει παράταση της θητείας των νυν μελών.

Οσον αφορά τον τρόπο λήψης των αποφάσεων της ΑΔΑΕ και κατά πόσον η λήξη της θητείας των μελών μπορεί να την επηρεάσει, τα δεδομένα έχουν ως εξής: Η ΑΔΑΕ για να λάβει μία απόφαση ψηφίζουν ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο αναπληρωματικός του και πέντε μέλη.

Η θητεία που λήγει αφορά τρία τακτικά μέλη και τρία αναπληρωματικά και είναι σαφές πως η αλλαγή τους αλλάζει τη σύσταση του Σώματος, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως «επηρεάζεται» το Σώμα όπως λέει η αντιπολίτευση. «Πρόκειται για πάγια διαδικασία αλλαγής των μελών όταν λήγει η θητεία τους, η οποία μάλιστα δεν μπορεί να ανανεωθεί», σημειώνει στην «Κ» κυβερνητική πηγή. Αλλαγές αναμένεται να έχουμε και στις άλλες Ανεξάρτητες Αρχές όπου υπάρχει λήξη θητειών: στο ΕΣΡ, στον Συνήγορο του Πολίτη και στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT