Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Θα ταφεί στο Τατόι ως ιδιώτης – Η ανακοίνωση της κυβέρνησης

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Θα ταφεί στο Τατόι ως ιδιώτης – Η ανακοίνωση της κυβέρνησης

Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία - Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Λίνα Μενδώνη

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ιδιώτης στο Τατόι θα ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση: 

«Σχετικά με την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης,
  • Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι,
  • Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία,
  • Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη,
  • Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία».

Στην «πολυκύμαντη διαδρομή» του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου αναφέρθηκε σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια Γκλύξμπουργκ.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η διαδρομή αυτή του τέως βασιλιά «σημάδεψε και σημαδεύτηκε από ταραγμένες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου», ενώ κάνει αναφορά στη «διακριτική στάση» του Κωνσταντίνου σε όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι με τον θάνατο του Κωνσταντίνου Β’ γράφεται «ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974».

«Τον λόγο, πλέον, έχει η Ιστορία. Αυτή θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής», κατέήξε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας τη θλίψη, τον σεβασμό και τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του τέως βασιλιά.

Η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Η πολυκύμαντη διαδρομή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σημάδεψε και σημαδεύτηκε από ταραγμένες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου. Από τραύματα τα οποία επούλωσαν, ωστόσο, οι επιλογές, η ελεύθερη συνείδηση και η ωριμότητα του λαού μας. Αλλά και η διακριτική, είναι αλήθεια, στάση του ιδίου σε όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Με τον θάνατό του γράφεται, τώρα, και σε ανθρώπινο επίπεδο, ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974. Τον λόγο, πλέον, έχει η Ιστορία. Αυτή θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής. Γιατί τον άνθρωπο Κωνσταντίνο τον συνοδεύει, ήδη, η θλίψη και ο σεβασμός μπροστά στην απώλεια της ίδιας της ζωής.

Απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή