Θεωρείο: Πρόσκληση στον Βαρθολομαίο

Θεωρείο: Πρόσκληση στον Βαρθολομαίο

Πρόταση στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να επισκεφθεί το Στρασβούργο και να μιλήσει στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου έκανε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Φανάρι ο Νίκος Ανδρουλάκης

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόταση στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να επισκεφθεί το Στρασβούργο και να μιλήσει στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου έκανε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Φανάρι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα είχε να πει πολλά ενδιαφέροντα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κλιματική αλλαγή, την αλληλεγγύη των λαών, σε μια ομιλία που, εφόσον πραγματοποιηθεί, θα είναι ιστορική. Η πρόταση ωστόσο για να υλοποιηθεί χρειάζεται «διακομματική» αποδοχή.

Θέλει για δήμαρχος Αθήνας

Διαρκώς στην Α΄ Αθήνας κινείται το τελευταίο διάστημα ο ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής του κόμματος Πατρίδα, Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Λογικό, θα πει κάποιος, καθώς αυτή είναι η εκλογική του περιφέρεια. Αλλά δεν είναι ο μόνος λόγος. Οπως έλεγε ο ίδιος προσφάτως σε συγκέντρωση που έκανε στην Κυψέλη, ο Δήμος της Αθήνας αποτελεί έναν πολιτικό του στόχο, ανεξάρτητα πώς θα πάει το κόμμα του στις προσεχείς εκλογές. Και είναι πολύ πιθανόν να τον δούμε υποψήφιο δήμαρχο.

Εναρξη προεκλογικού αγώνα

Μια και ο λόγος για την Α΄ Αθήνας, να σας πω ότι εντός της εβδομάδας ο Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε την πρώτη του «επίσημη» προεκλογική συγκέντρωση και συγκεκριμένα στον Ελληνικό Κόσμο, με θέμα –τι άλλο;– το ψηφιακό άλμα της Ελλάδας. Η συγκέντρωση αποτέλεσε ουσιαστικά ένα κρας τεστ για τον ίδιο, να μετρήσει τι κόσμο μπορεί να μαζέψει στην εκλογική του περιφέρεια. Το τεστ ήταν θετικό, καθώς το φημολογούμενο ρεύμα που έχει ο υπουργός αποτυπώθηκε και στην προσέλευση. Η μάχη ωστόσο της Α΄ Αθήνας έχει ακόμη δρόμο, καθώς πολλά στελέχη ερίζουν για την πρώτη τριάδα.

Δεύτερη ενόχληση

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο καιρό το Μέγαρο Μαξίμου είναι ιδιαίτερα ενοχλημένο από τη στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου, όχι τόσο επειδή με την αναλυτική αρθρογραφία του «γκρέμισε» τη γνωμοδότηση Ντογιάκου, αλλά κυρίως από το γεγονός ότι δεν χάνει ευκαιρία να «ντύνει» τις δημόσιες τοποθετήσεις του με αιχμές κατά της κυβέρνησης για το κράτος δικαίου. Και το συμπέρασμα είναι πως –όπως σας έχω ξαναγράψει– η σχέση αυτή έχει τελειώσει… αμφίπλευρα.

Επέκταση στο ΤikΤok

Ενα από αυτά που σχεδιάζει το web team της Ν.Δ. ενόψει των εκλογών είναι να επεκταθεί η δράση του κόμματος στο ΤikΤok, την πιο δημοφιλή πλατφόρμα στις ηλικίες 16-24. Μάλιστα δεν αποκλείεται να ζητηθεί και από στελέχη που δεν έχουν λογαριασμό να δημιουργήσουν, καθώς στις πρώτες κάλπες κάθε ψήφος μετράει.

Μετά την Ευρωβουλή

Εντονα σχολιάστηκε την περασμένη εβδομάδα η παρουσία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Κόκκαλη στα Θεοφάνια στον Πειραιά, με πολλούς να πονηρεύονται πως μετά την Ευρωβουλή το επόμενο βήμα του πολιτικού είναι η κάθοδός του στο μεγάλο λιμάνι.

Ο φόβος του Τατοΐου

Η απογοητευτική εικόνα του Τατοΐου, εκεί όπου σήμερα θα βρεθούν βασιλείς, πριγκίπισσες και δούκες από όλη την Ευρώπη, φοβίζει πολλούς, καθώς αποτελεί δυσφήμηση για τη χώρα. Οι εντατικές εργασίες που γίνονται από την Πέμπτη θα σουλουπώσουν τον χώρο, αλλά δεν αρκούν για να κρύψουν τη διαχρονική εγκατάλειψη σε έναν τόπο που θα μπορούσε να είναι από τους σπουδαιότερους πόλους έλξης στο Λεκανοπέδιο.

«Κανονιοβολισμοί;»

Κυβερνητικό στέλεχος, υπερασπιζόμενο την απόφαση της κυβέρνησης να μη γίνει η ταφή του τέως με τιμές αρχηγού κράτους, έλεγε σαν παράδειγμα, «φανταστείτε να πέφτουν κανονιοβολισμοί από τον Λυκαβηττό για τον τέως», προσθέτοντας πως η εικόνα που θα εκπεμπόταν θα ήταν εντελώς λάθος. Ή αλλιώς, όπως έλεγε παλαιός πολιτικός, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές «τα πάντα είναι πολιτικά: και οι κηδείες και οι γάμοι».

Πρόβλημα στη μέτρηση

Καθυστερήσεις παρατηρούνται στον ρυθμό με τον οποίο συγκροτεί η Ν.Δ. τα ψηφοδέλτιά της, όπως μπορείτε να διαβάσετε σε αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 9, με την τελική μορφή να αναμένεται τον Φεβρουάριο. Η καθυστέρηση δημιουργεί και ένα παράπλευρο πρόβλημα, καθώς το κυβερνών κόμμα πιθανότατα δεν θα προλάβει να μετρήσει υποψηφίους και να επιλέξει τους ισχυρότερους σε τοπικό επίπεδο, καθώς τα χρονικά περιθώρια όσο πάνε και στενεύουν.

Δίδυμο

Σας έγραφα την περασμένη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Παπαθανάση, πως ο Αδωνις Γεωργιάδης θα τον πάρει επ’ ώμου. Οπερ και εγένετο. Σε όλες τις τοπικές των βορείων προαστίων, υπουργός και αναπληρωτής υπουργός πάνε πακέτο πλέον, με τον Γεωργιάδη να επιχειρεί να γνωρίσει σε κόσμο τον αναπληρωτή του. Βέβαια, για να τα λέμε και όλα, ο Παπαθανάσης έχει και άλλους τρόπους, καθώς ως πρώην διευθυντής του κόμματος μπορεί να ενεργοποιήσει και τον κομματικό μηχανισμό, που δεν είναι αρκετός για να τον βγάλει βουλευτή, αλλά σίγουρα μια ώθηση θα του δώσει.

Εκπληξη στην Α΄ Αθήνας

Η καταγεγραμμένη ψυχρότητα μιας μερίδας των παραδοσιακών ψηφοφόρων της βάσης της Ν.Δ. με την κυβέρνηση έχει γίνει αντιληπτή στο Μαξίμου. Εξ ου και το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να δούμε εκπλήξεις στα ψηφοδέλτια, με παραδοσιακά στελέχη να εντάσσονται. Κάτι τέτοιο μου είπαν πως συζητιέται αρχικά για την Α΄ Αθήνας – και δεν αναφέρομαι στον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Με καθηγητές το Επικρατείας του ΚΚΕ

Με καθηγητές Πανεπιστημίου θα στελεχωθεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ, κάτω από τον νέο επικεφαλής Θανάση Παφίλη, μετά την απόσυρση της Αλέκας Παπαρήγα. Ο Γιώργος Ρούσης ομότιμος καθηγητής Παντείου και συγγραφέας και ο Κώστας Τριανταφύλλου, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών θα είναι στο Επικρατείας, ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας, στο Ηράκλειο Κρήτης, ο Κώστας Γουλιαμός, υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, ο οποίος έχει διατελέσει πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και έχει συγγράψει μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη το βιβλίο «Στη διαλεκτική της αρμονίας». Τέλος, η Λιάνα Κανέλλη, σταθερή αξία του ΚΚΕ, θα είναι και πάλι στην Α΄ Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή