Προς άρσεις ασυλίας από Ευρωκοινοβούλιο

Προς άρσεις ασυλίας από Ευρωκοινοβούλιο

Την έναρξη της διαδικασίας για άρση ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη, έπειτα από σχετικό αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η πρόεδρος του Σώματος, Ρομπέρτα Μέτσολα.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έναρξη της διαδικασίας για άρση ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη, έπειτα από σχετικό αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η πρόεδρος του Σώματος, Ρομπέρτα Μέτσολα. Ο δρόμος για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας άνοιξε χθες με την υπερψήφιση από τους ευρωβουλευτές της τροποποίησης του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ασυλία. Η τροποποίηση του κανονισμού ήταν αναγκαία προκειμένου να μπορεί ο Ευρωπαίος γενικός εισαγγελέας να υποβάλει αίτημα άρσης ασυλίας στην περίπτωση που οι έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας οδηγήσουν σε πρόσωπα τα οποία απολαύουν προνομίων ή ασυλιών δυνάμει της ενωσιακής νομοθεσίας. Χθες, οι ευρωβουλευτές, με 610 ψήφους υπέρ, 26 κατά και 9 αποχές, ενέκριναν την τροποποίηση του άρθρου 7 του κανονισμού του Ευρωκοινοβουλίου, που αφορά την υπεράσπιση των προνομίων και των ασυλιών και του άρθρου 9, που αφορά τις διαδικασίες σχετικά με την ασυλία.

Η όλη διαδικασία κινήθηκε μετά το αίτημα, στα τέλη Δεκεμβρίου, της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για άρση της ασυλίας των δύο Ελληνίδων ευρωβουλευτών, της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη, λόγω εικαζόμενης απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε. και ειδικότερα σε σχέση με τη διαχείριση της βουλευτικής αποζημίωσης και την αμοιβή των διαπιστευμένων βοηθών τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τροποποιήθηκε ο κανονισμός του – Συμφωνία με τις βελγικές αρχές, υπέγραψε ο Αντόνιο Παντσέρι για να αποκαλύψει όσα γνωρίζει για την υπόθεση διαφθοράς.

Η διαδικασία που αναμένεται να κινηθεί σήμερα από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφορά αυτή την υπόθεση και δεν σχετίζεται με το Qatargate. Ωστόσο, η τροποποίηση του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με την υποδοχή αιτημάτων άρσης ασυλίας για έρευνες από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, θα τύχει ευρύτερης εφαρμογής.

Οσον αφορά τις εξελίξεις στο Qatargate, η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία των Βρυξελλών ανακοίνωσε χθες ότι ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στην υπόθεση και φερόμενος ως εγκέφαλος του σκανδάλου χρηματισμού, υπέγραψε συμφωνία με τις βελγικές αρχές ότι θα αποκαλύψει όλους τους εμπλεκομένους, τον τρόπο δράσης και τις συναλλαγές, καθώς και την ταυτότητα όσων παραδέχεται ότι δωροδοκήθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή