Ειδικό Δικαστήριο: Ενταση για ένα SMS από τον Νίκο Παππά προς τον Χρήστο Καλογρίτσα

Ειδικό Δικαστήριο: Ενταση για ένα SMS από τον Νίκο Παππά προς τον Χρήστο Καλογρίτσα

Για παράβαση καθήκοντος μιλούν οι συνήγοροι του δικαζόμενου επιχειρηματία, για μηδαμινή αποδεικτική αξία κάνει λόγο ο δικηγόρος του πρώην υπουργού – Τι κατέθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ηλεκτρονικό μήνυμα (SMS) με το οποίο ο Νίκος Παππάς φέρεται να ενημερώνει τον Χρήστο Καλογρίτσα, καταγράφοντας ποσοστά επιχειρηματιών για τη δημιουργία τηλεοπτικού καναλιού μετά τον διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών, κατέθεσε για πρώτη φορά στο Ειδικό Δικαστήριο η υπεράσπιση του επιχειρηματία.

Η κατάθεση του συγκεκριμένου SMS, σύμφωνα με την υπεράσπιση του Χρ. Καλογρίτσα, αποδεικνύει τη σύμπραξη του πρώην υπουργού Επικρατείας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον δικαζόμενο επιχειρηματία, αλλά και τις σχέσεις του με τον δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου.

«Είναι ένα καινούργιο SMS που εστάλη στις 15/9/2016. Σε αυτό το SMS αναφέρεται το όνομα του Αρτέμη Αρτεμίου, με την κωδική ονομασία Α2, του ανθρώπου στον οποίο αναφέρθηκε η γραμματέας του κ. Καλογρίτσα Ευθαλία Διαμαντή. Το SMS αυτό είναι σημαντικό στοιχείο και προέρχεται από τον Νίκο Παππά.

Τι αναφέρει (τι γράφει το ηλεκτρονικό μήνυμα).

«Ιβαν 35, Καλογριτσας 35, Α2 16, Κουρής 10, Μάρης 4.

Α2 αυτός που θα δεις 12.30. Α2 και Καλογριτσας είναι αδιαίρετο προφανώς» αναγράφει το SMS προς τον κ. Καλογρίτσα» ανέφερε ο Αγγελος Καραχάλιος, συνήγορος του επιχειρηματία, και συμπλήρωσε: «Δύο ημέρες μετά τη συνάντηση Φουρλεμάδη με τον Καλογρίτσα, έχουμε προσπάθεια να βρεθεί άλλη λύση για να κατατεθεί η πρώτη δόση. Αυτό το SMS ενισχύει τη θέση μας ότι υπήρχε στενή συνεργασία Παππά και Καλογρίτσα και δείχνει ευθεία σύμπραξη».

Οι δηλώσεις των δικηγόρων

Ανδρέας Λοβέρδος και Άγγελος Καραχάλιος (δικηγόροι Καλογρίτσα): Ο Χρήστος Καλογρίτσας, ούτε τότε είχε πτωχεύσει ούτε τώρα έχει πτωχεύσει, δίνει μάχη επιβίωσης. Μπροστά μου αρνήθηκε το πτωχευτικό τέχνασμα που του εισηγήθηκαν ορισμένοι. Ορισμένοι εκ των συνηγόρων Παππά τον χαρακτήρισαν με ανοίκειο τρόπο και οδήγησαν αρκετούς μετόχους του πολιτικού διαλόγου μέσω των ΜΜΕ να λένε ψέματα. Η περίπτωση του κατηγορούμενου υπουργού δεν διασώζεται με τέτοια ψεύδη, ο Χρήστος Καλογρίτσας είναι όρθιος και δίνει μάχη, τη μάχη της ζωής του. Είναι θύμα εξαπάτησης. Κλείνοντας, σε σχέση με το SMS, που σήμερα κατατέθηκε για πρώτη φορά, αποδεικνύει με τρόπο απόλυτο ότι ο πρώην υπουργός Επικρατείας παραβίασε τα καθήκοντά του, δηλαδή παραβίασε τον νόμο και το Σύνταγμα.

Γ. Μαντζουράνης: Το SMS, που οψίμως παρουσιάστηκε σήμερα από την υπεράσπιση Καλογρίτσα, έχει μηδαμινή αποδεικτική αξία και δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες για τη γνησιότητα όλων των μηνυμάτων που χρησιμοποίησε και θα χρησιμοποιήσει ο Καλογρίτσας. Και αυτό, διότι από μία απλή ανάγνωση του Νόμου Παππά αναμφισβήτητα προκύπτει ότι κανένας Α2 δεν μπορούσε να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας με νόμιμη τηλεοπτική άδεια επειδή υπήρχε ρητή και κατηγορηματική υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών μέχρι του ποσοστού του 1%. Αρα, το συγκεκριμένο SMS αποτελεί συνέχεια των παραμυθιών της κυρίας Ευθαλίας.

Το δικαστήριο, πριν από την έναρξη της κατάθεσης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ανακοίνωσε πως οι επιχειρηματίες αδελφοί Χούρι δεν θα προσέλθουν, καθώς ο Φουάντ Χούρι αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ ο Σάμερ Χούρι βρίσκεται εκτός Ελλάδας, μεταξύ Αγγλίας και Ελβετίας, και δεν μπορεί να έρθει.

Η κατάθεση Στουρνάρα

Στη συνέχεια εξετάστηκε ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος αναφέρθηκε λεπτομερώς στα δάνεια του Χρήστου Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής, στις προσπάθειες της Τράπεζας της Ελλάδος να τεθεί διοίκηση στην εν λόγω τράπεζα και πως «ξηλώθηκε», όπως ανέφερε, διοίκηση που τοποθετήθηκε από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Αναφέρθηκα στο πόρισμα της ΤτΕ για ορισμένες ασυνήθιστες πρακτικές σαν σχέση με την Τράπεζα Αττικής και όχι συγκεκριμένα με τον κ. Καλογρίτσα» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας και ξεκαθάρισε, απαντώντας στο εάν ευθύνονται τα δάνεια στην Τοξότης (εταιρεία Καλογρίτσα): «Δεδομένου ότι τα δάνεια είχαν γίνει μη εξυπηρετούμενα, συνέβαλαν και αυτά, αλλά όχι μόνον αυτά. Η πολύπαθη αυτή τράπεζα είχε προβλήματα που προέρχονταν από τον δημόσιο χαρακτήρα της. Επρεπε να ιδιωτικοποιηθεί. Στη συνέχεια είδαμε ότι πρέπει να γίνει έλεγχος. Προέκυψαν πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι δύσκολο να πει κάποιος εάν σκοπίμως δόθηκαν δάνεια που δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν».

Πρόεδρος: Πώς δικαιολογείτε το γεγονός ότι μέχρι τα τέλη του 2014 είχε πιστωτικό όριο 47 εκατ. ευρώ και το επόμενο 1,5 έτος υπερδιπλασιάστηκε; Ερχεται ένας σημαντικός πελάτης μιας τράπεζας και ζητάει να δανειοδοτηθεί με 15 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα δεν πρέπει να ζητήσει και να ελέγξει γιατί συζητείται η δανειοδότηση;

Μάρτυρας: Θα ήταν τραγικό λάθος αν η τράπεζα δεν προέβαινε στον έλεγχο που μόλις είπατε.

Πρόεδρος: Ξέρετε αν ο όμιλος Καλογρίτσα μετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας με δανειοδοτήσεις;

Μάρτυρας: Ενδεχομένως. Ανακαλύψαμε τέτοιες πρακτικές της τράπεζας. Τότε δεν ήταν… ποινικό, σήμερα απαγορεύεται ρητώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT