Qatargate: Παραμένει στη φυλακή η Εύα Καϊλή

Qatargate: Παραμένει στη φυλακή η Εύα Καϊλή

Κρατούμενη θα παραμείνει η Εύα Καϊλή, όπως αποφάσισε χθες το προδικαστικό συμβούλιο στις Βρυξέλλες, απορρίπτοντας το αίτημα αποφυλάκισής της με περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης Qatargate

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρατούμενη θα παραμείνει η Εύα Καϊλή, όπως αποφάσισε χθες το προδικαστικό συμβούλιο στις Βρυξέλλες, απορρίπτοντας το αίτημα αποφυλάκισής της με περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης Qatargate. Η ανακοίνωση του προδικαστικού συμβουλίου ήταν τυπική, αναφέροντας πως «στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας έρευνας της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας για τη φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η E.Κ. εμφανίστηκε σήμερα το απόγευμα ενώπιον των προδικαστικών τμημάτων του Πρωτοδικείου στις Βρυξέλλες. […] Το προδικαστικό συμβούλιο επανεπιβεβαίωσε την κράτηση της E.K. Εάν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ενώπιον του αρμόδιου τμήματος του Εφετείου των Βρυξελλών εντός 15 ημερών. Για να προστατευθεί η έρευνα, δεν θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες προς το παρόν». Εάν δεν ασκηθεί έφεση, η Εύα Καϊλή έχει δυνατότητα να υποβάλει πάλι αίτημα αποφυλάκισης μετά την παρέλευση ενός μήνα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης, η κατηγορούμενη επέμεινε πως είναι αθώα και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι είναι μητέρα παιδιού 23 μηνών, το οποίο δεν μπορεί να μένει μόνο του, αφού έχει δικαίωμα να το βλέπει μόνο μία φορά τον μήνα. Η ευρωβουλευτής φέρεται να είπε στο συμβούλιο ότι δέχεται να της επιβληθούν ακόμη αυστηρότεροι περιοριστικοί όροι με αντάλλαγμα την αποφυλάκισή της, δηλαδή, όχι μόνο να φορέσει «βραχιολάκι», αλλά να τεθεί υπό 24ωρη παρακολούθηση και το κινητό της τηλέφωνο, ώστε να μην επιχειρηθεί αλλοίωση στοιχείων της δικογραφίας.

Η ευρωβουλευτής επέμεινε πως είναι αθώα και είπε στους δικαστές ότι δέχεται να της επιβληθούν αυστηροί περιοριστικοί όροι με αντάλλαγμα την αποφυλάκισή της.

Οι συνήγοροί της κ. Ριζόπουλος και Δημητρακόπουλος υποστήριξαν ότι δεν είναι δυνατόν να τηρούνται από τις βελγικές αρχές δύο μέτρα και δύο σταθμά ως προς την αντιμετώπιση των κατηγορουμένων, καθώς ενώ η εντολέας τους βρίσκεται στη φυλακή, άλλοι βρίσκονται εκτός και προετοιμάζουν την υπερασπιστική τους γραμμή.

«Μεσαιωνικές συνθήκες»

Οι συνήγοροι υπεράσπισης υπογράμμισαν, πριν γίνει γνωστή η απόφαση του συμβουλίου, ότι η πελάτισσά τους αντιμετώπισε μεσαιωνικές συνθήκες κράτησης, που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο δικηγόρος κ. Δημητρακόπουλος είπε πως η εντολέας του, την περίοδο από 11 έως 13 Ιανουαρίου 2023, βρέθηκε για 16 ώρες απομονωμένη σε αστυνομικό κελί και όχι στη φυλακή, με εντολή του ανακριτή. «Με το φως διαρκώς αναμμένο για να μην μπορεί να κοιμηθεί, μέσα στο κρύο. Της αρνήθηκαν μια δεύτερη κουβέρτα, ενώ ήταν αδιάθετη. Αυτό είναι βασανιστήριο!» τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή