Σακελλαροπούλου: Oλοκλήρωση της επίσκεψης στη Γερμανία με θετικό πρόσημο

Σακελλαροπούλου: Oλοκλήρωση της επίσκεψης στη Γερμανία με θετικό πρόσημο

Στη συνάντηση με τον καγκελάριο Σολτς η κ. Σακελλαροπούλου επισήμανε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα μάτια της διεθνούς κοινότητας στραμμένα στη Γερμανία, λόγω της κρίσιμης συνάντησης στη στρατιωτική βάση του Ράμσταϊν και της απόφασης για αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία από το Βερολίνο, πραγματοποιήθηκε χθες η υποδοχή της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου από τον Ολαφ Σολτς στο εντυπωσιακό κτίριο της καγκελαρίας στο Βερολίνο. Ηταν η πρώτη τους συνάντηση, καθώς ο κ. Σολτς είχε ζητήσει μεν να τη συναντήσει στο τελευταίο του ταξίδι στην Αθήνα, αλλά εκείνη απουσίαζε στη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός ότι οι ελληνογερμανικές επαφές έχουν εντατικοποιηθεί, και μάλιστα σε τόσο χαλεπούς για το Βερολίνο καιρούς, είναι από μόνο του εξαιρετικά ενθαρρυντικό μήνυμα για το επίπεδο των διμερών σχέσεων.

Το άριστο επίπεδο των σχέσεων επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση στην καγκελαρία και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συχνότητα των επαφών υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών. Για τον πόλεμο στην Ουκρανία τόνισε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε η Ευρωπαϊκή Ενωση να παραμείνει ενωμένη στην καταδίκη της παράνομης ρωσικής εισβολής.

Σε σχέση με την Τουρκία υπογράμμισε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το μόνο μέσο επίλυσης διακρατικών διαφορών είναι ο διάλογος με βάση το διεθνές δίκαιο και δήλωσε ότι η χώρα μας εκτιμά ιδιαιτέρως τη στάση της Γερμανίας απέναντι στις τουρκικές απειλές, οι οποίες συνδυάζονται με μια εμπρηστική ρητορική σε πρωτοφανή επίπεδα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, τονίζοντας ότι το θέμα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την Ε.Ε.

Η κ. Σακελλαροπούλου κατέστησε επίσης σαφές ότι για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντική η αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, και η αποφυγή της εργαλειοποίησής του.

Η επίσκεψη της κ. Σακελλαροπούλου στο Βερολίνο συνέπεσε με μια ιδιαίτερη συγκυρία, καθώς η γερμανική κοινή γνώμη είναι διχασμένη στο θέμα της αποστολής Leopard στην Ουκρανία, ενώ πυκνώνουν οι φωνές ακόμη και από κορυφαίους πολιτειακούς παράγοντες στη χώρα που θεωρούν ότι ο υπερεξοπλισμός του Κιέβου οδηγεί σε παρατεταμένο αδιέξοδο τη σύρραξη. Την ίδια στιγμή, όμως, ο ρωσικός αναθεωρητισμός και η βίαιη μετεξέλιξή του καθιστούν τη Γερμανία πιο επικριτική απέναντι στην τουρκική εμπρηστική ρητορική και ανατρέπουν την τήρηση ίσων αποστάσεων από Αθήνα και Αγκυρα, κάτι που φάνηκε και κατά την τελευταία επίσκεψη του κ. Σολτς στην Ελλάδα. Η Γερμανία επιμένει μεν να αποδίδει τις τουρκικές προκλήσεις στην προεκλογική περίοδο που διανύει η χώρα, ταυτόχρονα όμως ανησυχεί για το ενδεχόμενο προεκλογικών ομιλιών από κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν, σε γερμανικές πόλεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή