Στο Ειδικό Δικαστήριο το ημερολόγιο της γραμματέως Καλογρίτσα

Στο Ειδικό Δικαστήριο το ημερολόγιο της γραμματέως Καλογρίτσα

Προκύπτουν συναντήσεις του πρώην υπουργού Νίκου Παππά με τον Χρήστο Καλογρίτσα και τον δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου. Ενσταση για τα επίμαχα SMS από Παππά προς Καλογρίτσα κατέθεσαν οι δικηγόροι του πρώην υπουργού

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποσπάσματα από το ημερολόγιο της γραμματέως του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, ο οποίος δικάζεται ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου μαζί με τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, προσκόμισε η υπεράσπιση του επιχειρηματία, δίνοντας συνέχεια στα όσα η ίδια κατέθεσε όταν εξετάστηκε στη δίκη ως μάρτυρας.

Στο ημερολόγιο της Ευθαλίας Διαμαντή, που έχει καταθέσει για «φακέλους και τσάντες με χρήματα από το γραφείο Καλογρίτσα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ», εμφανίζονται καταχωρίσεις για συναντήσεις του πρώην υπουργού Νίκου Παππά στο γραφείο του Καλογρίτσα με τον δικαζόμενο επιχειρηματία, αλλά και με τον δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο συνήγορος του Καλογρίτσα, Αγγελος Καραχάλιος, στο ημερολόγιο η γραμματέας του επιχειρηματία έχει δύο σημειώσεις τον Σεπτέμβριο του 2016.

Σύμφωνα με αυτές τις καταχωρίσεις, έγιναν δύο συναντήσεις, πάντα στο γραφείο του Χρήστου Καλογρίτσα, μία στις 15 και μία στις 22 Σεπτεμβρίου, ανάμεσα στον Νίκο Παππά και τον δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου την πρώτη φορά, ενώ τη δεύτερη, στη συνάντηση Παππά – Αρτεμίου, μετείχε και ο ίδιος ο Καλογρίτσας.

Μάλιστα, η δεύτερη συνάντηση των τριών (Παππά, Καλογρίτσα, Αρτεμίου) έχει καταχωρισθεί την ημέρα συνάντησης του Χρ. Καλογρίτσα με τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το εγχείρημα συμμετοχής στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Ενστάσεις από Παππά για πλαστά SMS

Από την πλευρά των συνηγόρων του πρώην υπουργού Νίκου Παππά, ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης υπέβαλε στο δικαστήριο ενστάσεις κατά των μηνυμάτων (SMS), τα οποία προσκομίστηκαν από τον Χρήστο Καλογρίτσα, με ηλεκτρονικούς διαλόγους μεταξύ του επιχειρηματία και του Νίκου Παππά.

Η ένσταση, όπως ανέφερε ο Γιάννης Μαντζουράνης, αφορά παραβίαση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, διότι η κατάθεση των μηνυμάτων έγινε χωρίς την έγκριση του ενός από τους συνομιλητές, δηλαδή του Νίκου Παππά.

Επιπλέον, όμως, η ένσταση αφορά και πλαστότητα των μηνυμάτων αυτών, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Μαντζουράνης «αν έχει κάποιος το κινητό κάποιου μπορεί να φτιάξει όσα μηνύματα θέλει». Μάλιστα ο δικηγόρος πρόσθεσε ότι «τα μηνύματα είναι πλαστά και είναι παραποιημένα. Κάποιος έχει βάλει το χεράκι του».

Προς τούτο, προσκομίστηκε πραγματογνωμοσύνη από το γραφείο Δημητρίου Καλατζή και υιού προς υποστήριξη της άποψης ότι είναι εύκολο να «φτιαχτούν» διάλογοι μεταξύ συνομιλητών από κινητά τηλέφωνα.

Οι επίμαχες συναντήσεις

Αναλυτικά η παρέμβαση του δικηγόρου του Χρήστου Καλογρίτσα, Αγγελου Καραχάλιου, που προσκόμισε τα αποσπάσματα του ημερολογίου της γραμματέως του δικαζόμενου επιχειρηματία:

«Θα ήθελα να καταθέσω δύο ακόμα σημαντικά στοιχεία που αφορούν την κατάθεση της κυρίας Διαμαντή, αλλά και το ιστορικό SMS της 15ης Νοέμβριου 2016, που δεν άφησε ασχολίαστο ο Τύπος και ο πολιτικός κόσμος. Το συνδέω ευθέως με το περιεχόμενο της κατάθεσης Διαμαντή και με το μήνυμα αυτό, γιατί τέθηκε θέμα αξιοπιστίας της, τη χαρακτήρισαν ανυπόληπτη, ψευδομάρτυρα και συκοφάντη.

Το ημερολόγιο που τηρούσε η επί σαράντα χρόνια γραμματέας του Καλογρίτσα, του οποίου θα καταθέσουμε αποσπάσματα δύο ημερών, της 15ης και της 22ας.9. 2016. Η κυρία Διαμαντή κατέθεσε ότι ο κ. Αρτεμίου είχε συναντήσεις με Παππά και Καλογρίτσα στα γραφεία Καλογρίτσα. Η ίδια μάρτυρας έχει πει ότι στις 22.9.2016 συναντήθηκε ο Χρήστος Καλογρίτσας με τον κ. Μαρινάκη. Τόσο στις 15/9 υπάρχει καταχωρισμένη συνάντηση με Αρτεμίου στα γραφεία της εταιρείας Καλογρίτσα, αλλά και στις 22/9 υπάρχει συνάντηση Παππά – Καλογρίτσα με Αρτεμίου, μετά τη συνάντηση με Μαρινάκη, και το βράδυ συνάντηση Kαλογρίτσα με τον κ. Παππά.

Ειδικότερα, οι σημειώσεις στο ημερολόγιο της Διαμαντή:

15.9.2016: Αρτεμίου (στο γραφείο Καλογρίτσα) 14.25-15.00

22.9.2016: Παππάς και Αρτεμίου (στο γραφείο Καλογρίτσα) 13.25-23.45

22.9.2016: Μαρινάκης (στον Πειραιά ) 21.00-21.30

22.9.2016: Παππάς (στο γραφείο Καλογρίτσα) 22.15-22.4

Ενταση στη δίκη

Ο δικηγόρος του Χρ. Καλογρίτσα, Ανδρέας Λοβέρδος, μετέφερε στο δικαστήριο την πρόθεση του εντολέα του να προσκομίσει ο ίδιος το κινητό του για να αποδείξει ότι τα SMS με τον Νίκο Παππά είναι γνήσια, ενώ πρόσθεσε ότι αυτά ουδέποτε αμφισβητήθηκαν από βουλευτή οποιουδήποτε κόμματος κατά την προανακριτική διαδικασία της Βουλής.

Ειδικότερα, ο Α. Λοβέρδος τόνισε, μεταξύ άλλων, «Θυμίζω, η Βουλή έδωσε το πόρισμά της τον Ιούλιο 2021. Τώρα έχουμε 2023. Ο κ. Παππάς, από το 2016 που έγινε ο διαγωνισμός, ακούει γι’ αυτά τα SMS και δεν αντέδρασε. Δεν είπε ποτέ ότι είναι πλαστά κ.λπ. Αφησαν οι δικηγόροι του τα χρόνια να περνάνε και να τίθενται ενώπιον αρχών τέτοια στοιχεία; Ουδέποτε τα αμφισβήτησε. Επρεπε να ζητήσει από το Ηλεκτρονικό Εγκλημα στοιχεία, να πάει σε πραγματογνώμονες κ.λπ.

Δεν έχουν τόσα χρόνια πει ούτε λέξη. Εφυγε από τη Βουλή και πήγε στον ανακριτή. Δεν είναι δυνατόν να δεχθώ ότι τα πέντε SMS, που θεμελιώνουν τα επιχειρήματα μας, και κάνουν χρήση, τα προσβάλλουν τώρα. Το έκτο SMS που φέραμε εδώ, το φέραμε προς ενίσχυση των επιχειρημάτων μας. Δεν καταθέσαμε τα υπόλοιπα γιατί ο εντολέας μας είπε να περιοριστούμε στα αναγκαία.

Από το ημερολόγιο της γραμματέως του κ. Καλογρίτσα προκύπτει η ακρίβεια του SMS. Η σελίδα αυτή αποδεικνύει ότι έγινε το ραντεβού με τον Aρτεμίου. Ο Καλογρίτσας δίνει το κινητό του στη διάθεσή σας.

Υπεύθυνη είναι η άλλη πλευρά που τόλμησε να ψελλίσει ότι είναι πλαστό. Το λέω από τώρα, αν βγουν όλες οι συνομιλίες δεν θα έχουμε την ευθύνη. Εγώ δεν το πίστευα όταν τα διάβασα. Εχω μεγάλη εμπειρία στην πολιτική και δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα έχει γράψει αυτά πρώην υπουργός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή