Γεραπετρίτης: Καλοδεχούμενη η πρόταση μομφής – Η ΑΔΑΕ όφειλε να ενημερώσει πρώτα τον πρωθυπουργό

Γεραπετρίτης: Καλοδεχούμενη η πρόταση μομφής – Η ΑΔΑΕ όφειλε να ενημερώσει πρώτα τον πρωθυπουργό

Σε περίπτωση που κατατεθεί πρόταση μομφής σήμερα στη Βουλή, αυτή είναι «καλοδεχούμενη» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περίπτωση που κατατεθεί πρόταση μομφής σήμερα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, αυτή είναι «καλοδεχούμενη» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «θα ευγνωμονούμε» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα αν καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, καθώς, όπως τόνισε, θα δοθεί η ευκαιρία «να συζητήσουμε για τις δύο κυβερνητικές θητείες».

Ο Γ. Γεραπετρίτης διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να γνώριζε τα πρόσωπα που φέρονται να παρακολουθούνται, για τα οποία μόλις χθες η ΑΔΑΕ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό». Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν είχε καμία ενημέρωση και καμιά έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δεν είχε φτάσει στον Κυρ. Μητσοτάκη.

Ερωτηθείς αν η ΕΥΠ προχωρούσε σε αποφάσεις που υπερέβαιναν τις αρμοδιότητές της, ο Γ. Γεραπετρίτης είπε πως, «εάν συνέβαινε αυτό, είναι καταδικαστέο», προσθέτοντας ότι όταν ο πρωθυπουργός πληροφορήθηκε την άρση απορρήτου του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκου Ανδρουλάκη, υπήρξε ανάληψη πολιτικής ευθύνης και νέο πλαίσιο για να θεραπευτούν συστημικές παθογένειες της ΕΥΠ.

Καταλόγισε, δε, ευθύνες στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο για το πώς είναι δυνατόν να ενημερωθεί πρώτα ο Αλ. Τσίπρας και μετά ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Η ΑΔΑΕ δεν είναι δικαστήριο. Η νομοθεσία προβλέπει για θέματα εθνικής ασφάλειας την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και των αρχηγών των κομμάτων. Για πρώτη φορά, ο Χρ. Ράμμος επέλεξε να αλλάξει την ερμηνεία της νομοθεσίας και να ενημερώσει πρώτα τον κ. Τσίπρα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Με την ενέργεια αυτή να δώσει προσωποποιημένη ενημέρωση, ο κ. Ράμμος καθίσταται μέρος πολιτικού παιχνιδιού λίγους μήνες πριν από τις εκλογές».

Στο ερώτημα εάν με την ενέργεια αυτή ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ καθίσταται υπόλογος, ο Γ. Γεραπετρίτης είπε ότι «υπάρχουν δικαστήρια που κρίνουν ανάλογες υποθέσεις», προσθέτοντας πως, εάν «ο κ. Ράμμος είχε διαπιστώσει ότι υπήρχε συνταγματική παραβίαση, όφειλε να ενημερώσει τον πρωθυπουργό». Καταλήγοντας, είπε ότι επί 3,5 χρόνια ο Χρ. Ράμμος ουδέποτε έχει μιλήσει με τον πρωθυπουργό.

Θύελλα μετά τις επιστολές Ράμμου

Υπενθυμίζεται ότι προκάλεσε πολιτική θύελλα η πρωτοβουλία του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, να στείλει επιστολές στον πρόεδρο της Βουλής, στα κόμματα και στον υπουργό Δικαιοσύνης, με τις οποίες ενημερώνει ότι η Αρχή εντόπισε νόμιμες επισυνδέσεις για έναν υπουργό και πέντε αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Η κυβέρνηση απέδωσε πολιτικά κίνητρα στον Χρ. Ράμμο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, που συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησε παραίτηση του πρωθυπουργού, με την κόντρα να μεταφέρεται σήμερα στη Βουλή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Χρήστο Ράμμο στα γραφεία της ΑΔΑΕ, όπου ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα των ερευνών και του επιδόθηκε και σχετικός φάκελος, ο Αλ. Τσίπρας συγκάλεσε τρίωρη σύσκεψη με τα μέλη του Πολιτικού Σχεδιασμού και του επικοινωνιακού επιτελείου. Ολοι συμφώνησαν πως το γεγονός ότι πλέον υπάρχει ένα επίσημο έγγραφο που πιστοποιεί τις επισυνδέσεις είναι «μείζον» θέμα και συζητήθηκε το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μέλος της σύσκεψης ανέφερε στην «Κ» πως «λογική συνέπεια» της συζήτησης, και χωρίς διαφωνίες, ήταν να αναληφθεί η πρωτοβουλία της πρότασης δυσπιστίας. Εκεί καταλήγει άλλωστε, τόνιζαν, η κριτική που έχει ασκηθεί έως τώρα. Τις τελικές αποφάσεις θα πάρει ο τέως πρωθυπουργός, με κομματικές και κοινοβουλευτικές πηγές να μη διαψεύδουν ούτε να επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει τον λόγο κατά τη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή