Ειδικό Δικαστήριο: Για «πολιτική δίκη» μίλησε ο Δ. Παπαγγελόπουλος

Ειδικό Δικαστήριο: Για «πολιτική δίκη» μίλησε ο Δ. Παπαγγελόπουλος

Χαρακτήρισε «ψευδέστατες και κατασκευασμένες εκ των υστέρων» τις καταγγελίες εις βάρος του. Ισχυρίστηκε ότι οδηγήθηκε στο εδώλιο «διότι βρέθηκε απέναντι στη διαφθορά και τη διαπλοκή» και έκανε λόγο για «ξεδιάντροπη σπίλωσή του». Παρέμβαση της προέδρου του Δικαστηρίου για ολοκλήρωση της δίκης έως το τέλος Φεβρουαρίου.

6' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «πολιτική δίκη» έκανε λόγο, απολογούμενος επί περίπου πέντε ώρες, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος δικάζεται ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, δηλώνοντας εξ αρχής: «Είμαι οργισμένος και νιώθω φρίκη για όσα έχω υποστεί».

Ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι «το τεκμήριο αθωότητάς του έχει παραβιαστεί πολλές φορές», ενώ πρόσθεσε ότι «ένα πανίσχυρο σύστημα, με πάρα πολύ χρήμα, με άκρες στη Δικαιοσύνη, με στοχοποίησε και προσπάθησε να με εξοντώσει».

Κατά την απολογία του ζήτησε από το Ειδικό Δικαστήριο: «Θέλω να απαλλαγώ για λόγους ουσίας και να αποδείξω πως όσα ελέχθησαν σε βάρος μου από τρεις μόνο μάρτυρες εισαγγελείς, από το σύνολο των χιλιάδων Ελλήνων εισαγγελέων και δικαστών, είναι ψεύδη, διαστρεβλώνουν την αλήθεια και αντιφάσκουν μεταξύ τους».

Πριν αρχίσει την απολογία του, ο δικαζόμενος υπουργός αναφέρθηκε στο βούλευμα του Ειδικού Δικαστηρίου με το οποίο έκλεισε το σκέλος που αφορούσε τις κατηγορίες για την υπόθεση της Novartis, τονίζοντας ότι προσφάτως στη Βουλή έγιναν αναφορές σε «Novartis και Ρασπούτιν», κάνοντας λόγο «για έλλειψη σεβασμού στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».

Ο πρώην υπουργός, απολογούμενος, μίλησε για «σπίλωση ξεδιάντροπα» σε βάρος του και ισχυρίστηκε. «Πολύ φοβάμαι ότι την τύχη μου θα έχουν ο κ. Ράμμος, αλλά και ο κ. Μενουδάκος. Αν μπορέσουν, θα τον οδηγήσουν και αυτόν στο εδώλιο. Η μέθοδος είναι πάγια, γνωστή και δοκιμασμένη. Σπιλώνουν συνειδήσεις ξεδιάντροπα. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η συγκάλυψη των μεγάλων σκανδάλων».

Σε ό,τι αφορά την ουσία των καταγγελιών τριών εισαγγελέων (Ελένης Ράικου, Παν. Αθανασίου και Γεωργίας Τσατάνη) ότι παρενέβη στο έργο τους, κατά την απολογία του ο Δημ. Παπαγγελόπουλος τις χαρακτήρισε «ψευδέστατες και κατασκευασμένες». Αναφέρθηκε επίσης λεπτομερώς στις καταγγελίες του εισαγγελέα Παν. Αθανασίου ότι παρενέβη στο έργο του για συγκεκριμένες υποθέσεις.

Αναλυτικά η απολογία του

«Είμαι οργισμένος, νιώθω φρίκη για όσα έχω υποστεί.

Το βούλευμα αποφάνθηκε οριστικά και αμετάκλητα ότι δεν υπάρχει σκευωρία και δεν υπάρχει Ρασπούτιν. Το τεκμήριο της αθωότητάς μου έχει παραβιαστεί πολλές φορές. Πρόσφατα στη Βουλή ακούστηκε για σκευωρία Νοβάρτις και Ρασπούτιν. Αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, που κατά τα άλλα κόπτονται. Αυτό έγινε, κατά τη γνώμη μου, ως απρόσφορη απόπειρα να χειραγωγηθεί η δικαιοσύνη. Πολύ φοβάμαι ότι την τύχη μου θα έχουν ο κ. Ράμμος, αλλά και ο κ. Μενουδάκος. Αν μπορέσουν, θα τον οδηγήσουν και αυτόν στο εδώλιο. Η μέθοδος είναι πάγια, γνωστή και δοκιμασμένη. Σπιλώνουν συνειδήσεις ξεδιάντροπα. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η συγκάλυψη των μεγάλων σκανδάλων.

Με πληροφορούν έγκυροι και έντιμοι άνθρωποι από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ότι ετοιμάζουν άλλη μία αθλιότητα σε βάρος μου. Δεν έχει σχέση με την υπόθεση. Θέλω να πιστεύω ότι το κάνουν από αγάπη σε εμένα. Θέλω να το καταγγείλω και να εκφράσω την ελπίδα μου ότι δεν θα προχωρήσουν για να μην πληγεί άλλη μία φορά το κύρος της δικαιοσύνης.

Γιατί βρέθηκα στο εδώλιο.

Στο εδώλιο οδηγήθηκα από μεθοδεύσεις πολιτικών που θέλησαν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους για άλλα φρικτά σκάνδαλα. Παρ’ όλα όσα έχω υποστεί, είναι τιμή μου και καμάρι μου που με έστειλαν στο εδώλιο. Ενα μικρό σάπιο μέρος του πολιτικού συστήματος προσπάθησαν να με εξουδετερώσουν. Λίστα Λαγκάρντ, λίστα Μπόργιανς και υπόθεση Βγενόπουλου. Τα ψέματα είναι ασύστολα, ξεδιάντροπα παρανοϊκά.

Το θέμα δεν είμαι εγώ, αλλά η δικαιοσύνη και η δημοκρατία. Η δικαιοσύνη πλήττεται με όλα αυτά.

Η παρούσα δίκη είναι πολιτική. Και πρέπει να ειπωθούν όλα για να καταγραφούν, όχι μόνο στα πρακτικά του δικαστηρίου σας, αλλά και στην ιστορική μνήμη.

Το κατηγορητήριο για εμένα και νομικά και από άποψη ουσίας έχει καταρρεύσει. Θέλω να απαλλαγώ για λόγους ουσίας και να αποδείξω πως όσα ελέχθησαν σε βάρος μου από τρεις μόνο μάρτυρες εισαγγελείς, από το σύνολο των χιλιάδων Ελλήνων εισαγγελέων και δικαστών, απροκάλυπτα κατέθεσαν ψεύδη, διαστρεβλώνουν την αλήθεια και αντιφάσκουν μεταξύ τους.

Ψευδέστατες οι καταγγελίες.

Τα ψεύδη τους είναι τόσα πολλά, που ακόμα και χθες το βράδυ εύρισκα νέα ψέματα. Ολες οι καταθέσεις τους, από την αρχή μέχρι το τέλος, όπου κι αν τις έδωσαν, είναι ψευδέστατες και κατασκευασμένες εκ των υστέρων.

Θα μιλήσω για παρακρατικές ενέργειες που τελέστηκαν σε βάρος μου. Στόχος ήμουν εγώ, αλλά η μεγάλη εικόνα είναι η δικαιοσύνη και η δημοκρατία στον τόπο μας. Οι πολιτικοί διώκτες μου και οι ελάχιστοι πρόθυμοι μάρτυρες προσπάθησαν να εμφανίσουν τα σκάνδαλα Νοβάρτις και μεγάλης φοροδιαφυγής ως σκευωρίες δικές μου. Ενα πανίσχυρο σύστημα προσπάθησε να με εξουδετερώσει και να με εξοντώσει.

Ημουν σε αντίθεση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Εγώ δεν έβαλα τίποτα στο αρχείο. Εγώ παρήγγειλα τις έρευνες για εξοπλιστικά, ΟΤΕ, δημόσια έργα. Αυτά τα μεγάλα σκάνδαλα, που μαζί με τα σκάνδαλα της υγείας οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία, εγώ έδωσα παραγγελία για να ερευνηθούν. Μου τα χρωστάνε όλα αυτά.

Η κατηγορία για Τουλουπάκη.

Για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας: Δεν έχω κανέναν απολύτως ρόλο στην κατάθεση – αναφορά για Κουρουμπλή. Η κυρία Ράικου και οι επίκουροί της τη συσχέτισαν με τη Νοβάρτις και πολύ καλά έκαναν. Δεν γνωρίζω τίποτα για την υπόθεση αυτή. Δεν ήταν μήνυση η αναφορά αυτή .

Οι καταγγελίες τριών εισαγγελέων.

Κατηγορούμαι από τρεις εισαγγελείς ότι παρενέβην στα καθήκοντά τους. Και οι τρεις ψεύδονται ασύστολα. Και οι τρεις έχουν τελέσει αξιόποινες πράξεις για τις οποίες δεν έχουν ελεγχθεί. Δεν αρκέστηκαν στα ψεύδη τους. Σπίλωσαν, εκτός από εμένα και την κυρία Τουλουπάκη, και όποιον βρέθηκε στο δρόμο τους.

Kαταγγελίες από εισαγγελέα Αθανασίου.

Ο κ. Αθανασίου, στις καταθέσεις του, πρέπει να δούμε την ποινική και ηθική διάστασή τους. Χρησιμοποίησε τη θέση του για να ωφεληθεί. Μου παρίστανε τον Συριζαίο, εμένα. Μου ζήτησε να τον γνωρίσω στον Τσίπρα. Χρησιμοποίησε την υπόθεση Σάλλα και Παπαχρήστου και άλλες δύο που θα πω σήμερα για να ανανεωθεί η θητεία του. Του έλεγα ότι δεν ανανεώνεται η θητεία κανενός για τρίτη φορά.

Χρησιμοποίησε τον κύριο Παπαχρήστο, τον Σάλλα, αλλά και δύο ακόμα υποθέσεις για Κεφαλογιάννη και Δένδια. Ειδικά για τον Σάλλα, ήταν η υπόθεση, το βαρύ του όπλο… Ηταν το πυρηνικό όπλο που νόμιζε ότι είχε για να ανανεώσει τη θητεία του. Μου το είπε καθαρά. Ερχόταν και μου έλεγε δεν θα είναι καλό μια δίωξη κατά Σάλλα και Παπαχρήστου; Του έλεγα δεν θα γίνει ανανέωση. Του τα εξηγούσα. Εκεί αυτός… Προσέγγιζε άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Και πού έκανε τη διαρροή για τον Σάλλα; Στο Ντοκουμέντο.

Ποτέ κανένας από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μου ζήτησε κάτι. Ο Σάλλας δεν τους ενδιέφερε. Πιο πολλά μου ζητούσαν βουλευτές από τη Ν.Δ.

Τα ίδια έκανε και με τον Παπαχρήστο. Μου προσέφερε δέλεαρ και τον Δένδια, που ήταν φίλος μου, και τον Κεφαλογιάννη. Μου έλεγε αυτό θα αρέσει στον Αλέξη; Τα τελευταία χρόνια έγινε έτσι… Μου παρίστανε τον φίλο μου, δεν ήταν φίλος μου. Σας φαίνεται απίστευτο, αλλά δεν του ζήτησα ποτέ τίποτα. Αν του το ζητούσα θα μου έκανε όλα τα χατίρια για να ανανεωθεί η θητεία του».

Παρέμβαση προέδρου της δίκης

Και ενώ η απολογία του δικαζόμενου υπουργού συνεχίζεται και αύριο, η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Βασιλική Ηλιοπούλου, ενημέρωσε όλους τους παράγοντες της δίκης ότι η αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο έως το τέλος Φεβρουαρίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Δικαστήριο προγραμματίζει το τέλος της δίκης πριν από την επικείμενη προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών.

Η παρέμβαση της προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου σχετίζεται με την πρόβλεψη πως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου θα σταματήσει έως ότου συγκληθεί εκ νέου η Βουλή.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή