Ψήφος εμπιστοσύνης Ε.Ε. στην Αθήνα για τη Γεωργία

Ψήφος εμπιστοσύνης Ε.Ε. στην Αθήνα για τη Γεωργία

Ελληνας διπλωμάτης αναλαμβάνει επικεφαλής της «Μη Στρατιωτικής Αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης» στην Τιφλίδα.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης

Ελληνας διπλωμάτης ορίζεται επικεφαλής της «Μη Στρατιωτικής Αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Γεωργία» (EU Monitoring Mission GEORGIA), γεγονός το οποίο αντανακλά την εμπιστοσύνη που υφίσταται στις Βρυξέλλες για την εγγύτητα και την αντίληψη που υπάρχει στην Αθήνα για την κατάσταση στον Καύκασο. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να διοριστεί ο πρέσβης Δημήτρης Καράμπαλης, άριστος γνώστης της περιοχής του Καυκάσου, καθώς έχει θητεύσει ως πρέσβης στη Γεωργία, ενώ από το 2021 είναι διευθυντής στη νευραλγική διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδια για τη Ρωσία και τον Καύκασο (A5). Η αποστολή της Ε.Ε. στη Γεωργία ξεκίνησε το 2008, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στο βόρειο τμήμα της χώρας, και δη στην περιοχή της Νότιας Οσετίας, που οδήγησε στη μονομερή απόσχισή της δίχως διεθνή αναγνώριση και με μοναδικό υποστηρικτή τη Μόσχα. Από το 2008 μέχρι σήμερα η παρουσία της Ε.Ε. στη Γεωργία έχει δημιουργήσει μια θετική δυναμική στις σχέσεις της Τιφλίδας με τις Βρυξέλλες. Εν μέσω πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού των σχέσεών της με τον δυτικό κόσμο, είναι σαφές ότι αποστολές όπως αυτή είναι εξόχως σημαντικές.

Ψήφος εμπιστοσύνης Ε.Ε. στην Αθήνα για τη Γεωργία-1
Ο Δημήτρης Καράμπαλης είναι άριστος γνώστης της περιοχής του Καυκάσου, καθώς έχει θητεύσει ως πρέσβης στη Γεωργία.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι ο διορισμός Ελληνα πρέσβη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη συγκεκριμένη θέση αποτελεί, μεταξύ άλλων, και αναγνώριση της χώρας μας ως παράγοντα που συνεισφέρει στη σταθερότητα και στην ειρήνη σε μια κρίσιμη για την Ευρώπη περιοχή. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, έχει δραστηριοποιηθεί ενεργά για την προώθηση της συμμετοχής Ελλήνων σε μη στρατιωτικές αποστολές της Ε.Ε., τριπλασιάζοντας το ποσοστό συμμετοχής της πατρίδας μας σε αυτές μέσα στο 2022. Ανάμεσα στις αποστολές στις οποίες πλέον η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά με διπλωματικό προσωπικό βρίσκονται περιοχές όπως η Λιβύη στη Βόρεια Αφρική, η Σομαλία στο Κέρας της Αφρικής, η Ουκρανία στην Ανατολική Ευρώπη και το Κόσοβο στα Δυτικά Βαλκάνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT