Βαν Χόλεν: Όχι πώληση F-16 στην Τουρκία – Ο Ερντογάν είναι άπιστος σύμμαχος

Βαν Χόλεν: Όχι πώληση F-16 στην Τουρκία – Ο Ερντογάν είναι άπιστος σύμμαχος

Τις ισχυρές αντιδράσεις που υπάρχουν στο Κογκρέσο στην προοπτική πώλησης F-16 στην Τουρκία ανέδειξε ο γερουσιαστής Κρις βαν Χόλεν, μιλώντας χθες στο 4ο Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά μέλη της Γερουσίας θεωρούν ότι δεν είναι δυνατό να προχωρήσει η υπόθεση της πώλησης των F-16 στην Τουρκία προτού η Αγκυρα επιτρέψει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ανέφερε χθες, μεταξύ άλλων, ο γερουσιαστής Κρις βαν Χόλεν. Κατά τη συζήτησή του με τον διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά στο πλαίσιο του 4ου Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο διοργανώνεται από την «Κ», το Delphi Economic Forum και το HALC, ο κ. Βαν Χόλεν σημείωσε, κατ’ αρχάς ότι «οι καρδιές μας είναι με εκείνους που χάθηκαν στην Τουρκία και στη Συρία, και οι ΗΠΑ στέλνουν αυτή τη στιγμή έκτακτη βοήθεια».

Ο κ. Βαν Χόλεν τόνισε ότι η Τουρκία είναι μεν μια πολύ σημαντική χώρα για το ΝΑΤΟ, ωστόσο ο Ερντογάν έχει πάρει ένα «πολύ κακό μονοπάτι». Ο κ. Ερντογάν, όπως είπε, «δεν έχει υπάρξει ένας πιστός εταίρος, είναι ένας άπιστος σύμμαχος». Σε περίπτωση που η Τουρκία έδινε το πράσινο φως για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, «σίγουρα θα μειωνόταν η αντίσταση στη Γερουσία», ανέφερε ο κ. Βαν Χόλεν, ο οποίος, πάντως, επισήμανε ότι κατά την άποψή του υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Και τόνισε πως πρέπει να ζητηθούν διασφαλίσεις από την Τουρκία για την προώθηση της πώλησης των F-16.

Προαπαιτούμενο η ένταξη της Φινλαν- δίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανέφερε χθες, μεταξύ άλλων, ο γερουσιαστής Κρις βαν Χόλεν.

Ο γερουσιαστής παραδέχθηκε ότι «θα ήταν ασυνήθιστο» να νομοθετηθούν περιορισμοί στη χρήση των F-16, ωστόσο σημείωσε ότι «ένας πιστός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ δεν παραβιάζει τον εναέριο χώρο ενός άλλου συμμάχου στο ΝΑΤΟ». Επιπλέον, αναφέρθηκε στην έξωση της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35, υπενθυμίζοντας ότι αυτό συνέβη διότι η Αγκυρα προμηθεύτηκε τους ρωσικούς πυραύλους S-400, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να υπονομεύσει την ασφάλεια των πέμπτης γενιάς μαχητικών στο μέλλον.

Αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα των F-35, ο κ. Βαν Χόλεν είπε ότι το ένα δεν πρέπει να εξαρτάται από το άλλο, δηλαδή την προμήθεια F-16 από την Τουρκία. Ως προς τη διαδικασία για τα τουρκικά F-16, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει κατατεθεί επίσημο αίτημα που να απαιτεί δράση από τη Γερουσία. Κατά την άποψη του κ. Βαν Χόλεν ο πρόεδρος Μπάιντεν και η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσουν σε προώθηση του αιτήματος στο Κογκρέσο παρά μόνον αν γνωρίζουν ότι μπορεί να εγκριθεί. «Και αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι υπάρχει πλειοψηφία που μπορεί να θέσει βέτο» στο ζήτημα των F-16, συμπλήρωσε ο κ. Βαν Χόλεν, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι ζωτική η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επιθετικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή