Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα μουσεία – Υψηλοί τόνοι για τις παραιτήσεις στο Εθνικό Θέατρο

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα μουσεία – Υψηλοί τόνοι για τις παραιτήσεις στο Εθνικό Θέατρο

Στο επίκεντρο της έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και της αντιπολίτευσης βρέθηκε το Προεδρικό Διάταγμα 85 για τους καλλιτέχνες, με αφορμή τις παραιτήσεις καθηγητών του Εθνικού Θεάτρου.

7' 22" χρόνος ανάγνωσης

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε από την αρμόδια επιτροπής της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τον εκσυγχρονισμό της μουσειακής πολιτικής, η επεξεργασία του οποίου ολοκληρώθηκε και σε β’ ανάγνωση.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής του από τη Ν.Δ., ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 το καταψήφισαν και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

Στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και της αντιπολίτευσης βρέθηκε το προεδρικό διάταγμα 85 για τους καλλιτέχνες, με αφορμή τις παραιτήσεις καθηγητών του Εθνικού Θεάτρου και τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας του καλλιτεχνικού κόσμου στην Αθήνα.

Απαντώντας στην αντιπολίτευση που την κατηγόρησε για «προσβλητική στάση απέναντι στον καλλιτεχνικό κόσμο και στα δίκαια αιτήματά του», η Λ. Μενδώνη αντέτεινε ότι «το Προεδρικό Διάταγμα κάποιοι δεν το κατάλαβαν, ή κάποιοι δεν θέλησαν να τους αφήσουν να το καταλάβουν».

Παράλληλα υποστήριξε ότι «δεν εδράζεται σε κανένα υπόβαθρο η παραίτηση των καθηγητών του Εθνικού Θεάτρου λόγω του Προεδρικού Διατάγματος, καθώς η κυβέρνηση ξεκαθάρισε με νέα διάταξη ότι για τις προσλήψεις στο Δημόσιο εξαιρούνται οι καλλιτέχνες».

«Δεν αλλάζει τίποτα για το καλλιτεχνικό εκπαιδευτικό έργο. Δεν τους έβλαπτε σε τίποτα, αλλά, παρ’ όλα αυτά, εμμένουν στο Προεδρικό Διάταγμα υποβαθμίζοντας τις σπουδές τους», ανέφερε η κ. Μενδώνη και πρόσθεσε:

«Διατυπώθηκαν ανησυχίες και για να είναι ξεκάθαρο το τοπίο και να διορθωθούν τυχόν αστοχίες του Προεδρικού Διατάγματος κατέστησε σαφές με τη ρύθμιση ότι τους εξαιρεί. Δώσαμε καθαρές λύσεις ώστε και η χώρα μας να αποκτήσει ένα σύγχρονο καλλιτεχνικό εκπαιδευτικό σύστημα».

Σχολιάζοντας το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να αποσυρθεί άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα και να αναγνωρίσει τα εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών ως Τ.Ε, η Λ. Μενδώνη τον κατηγόρησε ότι είναι δέσμιος συντεχνιακών ομάδων.

«Αυτό ακριβώς έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αναγνώρισε τα εργασιακά δικαιώματά τους ως Τ.Ε., όχι ως ακαδημαϊκά. Ο κ. Τσίπρας είναι δέσμιος συντεχνιακών ομάδων, εξ ου και ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το ποια είναι ακριβώς η θέση του για τα πτυχία των καλλιτεχνών», ανέφερε η κ. Μενδώνη.

Από την πλευρά της, η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, έκανε λόγο «για μαύρη μέρα στον πολιτισμό» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν έκανε ούτε ένα βήμα πίσω στα δίκαια αιτήματα του κόσμου του πολιτισμού που ζητούν την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος» και τόνισε ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης παραιτούνται οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και δεν γίνεται κουβέντα».

«Οι διαρροές σε φίλια μέσα ενημέρωσης ότι παραιτούνται εκ του ασφαλούς είναι ακόμα πιο προσβλητική και ταπεινωτική, όχι για τους καθηγητές, αλλά για την πολιτική ηγεσία που καταδέχεται να κάνει τέτοιες διαρροές αντί να σκύψει στο πρόβλημα. Και το πρόβλημα είναι ένα, το ζητάμε και τώρα και ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους ανθρώπους του πολιτισμού. Απόσυρση των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων από το Π.Δ./85 του 2022 και αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων ως Τ.Ε. Είναι το λιγότερο που πρέπει να κάνει η πολιτεία. Αν δεν το κάνει αυτό η κυβέρνηση, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, θα έχει προσθέσει τη πιο μαύρη σελίδα στο πολιτισμό», επεσήμανε η κ. Αναγνωστοπούλου και συμπλήρωσε:

«Με εκφοβισμούς και αδιαφορία και με προσβλητικές κινήσεις δεν κάμπτονται οι άνθρωποι του πολιτισμού. Οφείλει η κυβέρνηση να πάρει, έστω και την ύστατη στιγμή, μία απόφαση που θα επιτρέπει να σταματήσει αυτό το οποίο μαυρίζει πραγματικά τον πολιτισμό».

«Οι φοιτητές των δραματικών σχολών κινδυνεύουν να χάσουν και αυτό και το επόμενο εξάμηνο και θα είναι άδικο γι’ αυτή τη νέα γενιά να την αφήσουμε μετέωρη γιατί το υπουργείο Πολιτισμού και τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν τη θέληση να κάνουν μια κίνηση για να δείξουν ότι σέβονται τον πολιτισμό», κατέληξε η Σ. Αναγνωστοπούλου.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι το κόμμα του «στηρίζει τα δίκαια αιτήματα του καλλιτεχνικού κόσμου» και τόνισε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της μετά και τις παραιτήσεις των καθηγητών του Εθνικού θεάτρου και να αποσύρει το Π.Δ. 85 του 2022, που υποβαθμίζει συλλήβδην τα πτυχία των ανώτερων σχολών για τις παραστατικές τέχνες, στο επίπεδο της μέσης εκπαίδευσης».

«Την απόσυρση του απαράδεκτου Προεδρικού Διατάγματος» επανέλαβε και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελλής. «Τούτες τις μέρες, στον χώρο του πολιτισμού ανεβαίνει ίσως η πιο σημαντική παράσταση. Η παράσταση του “Αγώνα” με παραγωγό την ίδια κυβερνητική πολιτική και με πρωταγωνιστές όλους τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού. Καλούμε την κυβέρνηση να αφουγκραστεί και να ακούσει τα αιτήματα αυτού του αγώνα και να αποσύρει το απαράδεκτο Προεδρικό Διάταγμα που προκάλεσε τη δίκαιη αντίδρασή τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, μίλησε για «αντίσταση όλου του καλλιτεχνικού κόσμου απέναντι στο τελευταίο χτύπημα της κυβέρνησης εναντίον του». Ταυτόχρονα κατηγόρησε τη κυβέρνηση «για προσπάθεια κατασυκοφάντησης των ανθρώπων του πολιτισμού με το γνωστό αφήγημα περί της θλιβερής μειοψηφίας που αντιδρά». «Απέναντι στην αναξιοπρεπή στάση της κυβέρνησης, σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος απάντησε με αξιοπρέπεια και με μια μεγαλειώδη συγκέντρωση. Η πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει τον πολιτισμό και δεν αξίζει ο κόσμος του αυτόν το κατήφορο και τον ευτελισμό» επεσήμανε.

Από την πλευρά της, η βουλευτής της Ν.Δ., Φωτεινή Πιπιλή, καταλόγισε «ευθύνες στην αντιπολίτευση για την αναταραχή που έχει δημιουργηθεί στον καλλιτεχνικό κόσμο». Οπως είπε, «υποβαθμίζεται ο ίδιος ο καλλιτεχνικός κόσμος, καθώς η κοινή γνώμη στέκεται στο γεγονός ότι διεκδικούν να έχουν την ίδια αντιμετώπιση και τα ίδια δικαιώματα για να μπουν στο Δημόσιο με τους φοιτητές που δίνουν Πανελλαδικές και αποφοιτούν από πανεπιστήμια».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αδίστακτη αντιπολιτιστική ρητορική που συνθλίβει τον πολιτισμό και τον καλλιτεχνικό κόσμο», επισημαίνοντας ότι «ποτέ στα 93 χρόνια λειτουργίας του, ούτε καν στην εποχή της Κατοχής, δεν έκλεισε το Εθνικό Θέατρο». «Αυτό κάτι σημαίνει, ότι κάτι δεν έκανε καλά αυτή η κυβέρνηση, η οποία όμως επιμένει στο κατάπτυστο Προεδρικό Διάταγμα», ανέφερε.

Αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο

Νέα αντιπαράθεση σημειώθηκε και για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, με την υπουργό Πολιτισμού να επιμένει ότι ενισχύει την εξωστρέφεια και τη βιωσιμότητα των μουσείων και να κατηγορεί όσους αντιδρούν για εσκεμμένη διαστρέβλωση της ουσίας του νομοσχεδίου με έωλα επιχειρήματα και αστειότητες για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Από την πλευρά της, σύσσωμη η αντιπολίτευση εστίασε την κριτική της στη μετατροπή των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ, ισχυριζόμενη ότι αποκόπτονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τον αρχαιολογικό νόμο.

Η Λ. Μενδώνη απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις αυτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, διαβεβαιώνοντας ότι δεν αλλάζει σε τίποτα το καθεστώς του αρχαιολογικού νόμου που θα τα διέπει.

«Δεν επέρχονται αλλαγές και δεν τροποποιείται το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα του αρχαιολογικού νόμου στη λειτουργία των μουσείων που μετατρέπονται σε ΝΠΔΔ», τόνισε. Ακόμα, επεσήμανε ότι «ο δανεισμός κινητών μνημείων γίνεται κατόπιν απόφασης του υπουργού και έγκρισης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

«Αν έχετε τη διάθεση να διαβάσετε την έκθεση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης του νομοσχεδίου τότε θα δείτε πόσο σοβαρά λάβαμε υπόψη το σύνολο των σχολίων -και ήταν πάρα πολλά- που κατέθεσαν όλοι οι φορείς. Αυτό ως μια απάντηση στο ότι δεν διαβάζουμε προσεκτικά αυτά τα οποία μας καταθέτουν», υπογράμμισε η υπουργός.

Η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, επέμεινε ότι «πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις και να αποσαφηνιστούν πλήρως θολά σημεία του νομοσχεδίου που αφορούν το καθεστώς δομής και λειτουργίας των μουσείων που μετατρέπονται σε ΝΠΔΔ, την τήρηση του αρχαιολογικού νόμου, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων».

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «χωρίς καμία μελέτη, σχεδιασμό και αξιολόγηση των επιπτώσεων και χωρίς εγγυήσεις για το μέλλον τους, προκρίνει τη λύση της μετατροπής των πέντε εμβληματικών μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ, στο όνομα της δήθεν ευελιξίας και της εξωστρέφειας».

«Είναι φανερό ότι η απόφαση αυτή της κυβέρνησης αποτελεί μια πολύ αρνητική εξέλιξη, καθώς συνεπάγεται την αποπομπή τους από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και οδηγεί σε μια ευέλικτη ιδιωτικοοικονομική λειτουργία τους, με σύνθετες και πολύπλευρες συνέπειες», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελλής.

Επιλέγετε να ανοίξετε τον δρόμο για την αύξηση τις τιμής των εισιτηρίων και την κατάργηση των δωρεάν παροχών. Επιλέγετε να τακτοποιήσετε σε πολύ καλά αμειβόμενες θέσεις ημέτερους της εκάστοτε κυβέρνησης επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επιλέγετε και επιτρέπετε την ίδρυση παραρτημάτων στο εξωτερικό ανοίγοντας τον δρόμο για νέες επαίσχυντες συμφωνίες τύπου συλλογής Στερν», ανέφερε από την πλευρά της η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Σοφία-Χάιδω Ασημακοπούλου.

Η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, έκανε λόγο για «σκόπιμες ασάφειες και θολά σημεία», τόνισε ότι «παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα και ως προς το εργασιακό καθεστώς και ως προς την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και ως προς την ισχύ του αρχαιολογικού νόμου», ενώ επεσήμανε ότι «δεν προβλέπονται δικλείδες ασφαλείας για τον δημόσιο χαρακτήρα της λειτουργίας των μουσείων».

Η γενική εισηγήτρια της Ν.Δ., Χριστίνα Αλεξοπούλου, υπεραμύνθηκε «του μεταρρυθμιστικού που ενισχύει την εξωστρέφεια και τη βιωσιμότητα των ελληνικών μουσείων», όπως είπε, ενώ καταλόγισε «φοβικά αντανακλαστικά και μηδενιστικές κριτικές» σε όσους αντιδρούν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT