Μενδώνη: Το 15% των καλλιτεχνών συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις – Επαγγελματίες της οργής στον ΣΥΡΙΖΑ

Μενδώνη: Το 15% των καλλιτεχνών συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις – Επαγγελματίες της οργής στον ΣΥΡΙΖΑ

Η Λ. Μενδώνη κατηγόρησε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «υποκρισία και προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης των εύλογων ανησυχιών των ανθρώπων του πολιτισμού».

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη προκάλεσαν οι κατηγορίες «για καθεστωτικές και βάρβαρες αντιλήψεις σε βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας», τόσο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, όσο και στελεχών του κόμματός του, με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για τον «εκσυγχρονισμό της μουσειακής πολιτικής».

«Επαγγελματίες της οργής»

Η Λ. Μενδώνη κατηγόρησε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «υποκρισία και προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης των εύλογων ανησυχιών των ανθρώπων του πολιτισμού», ενώ υποστήριξε ότι «οι κινητοποιήσεις του καλλιτεχνικού κόσμου έχουν συμμετοχή μόλις 15% από το σύνολο των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού». Απευθυνόμενη δε προς τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μίλησε για «επαγγελματίες της οργής».

«Καθεστώς ιδρύουν αυτοί που θέλουν να ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας και όχι η κυβέρνηση της Ν.Δ. Καθεστώς πολιτικής βαρβαρότητας ιδρύουν αυτοί που ξεπουλάνε 11.000 μνημεία στο Υπερταμείο και μετά προσπαθούν να τα μαζέψουν. Αυτοί οι οποίοι δεν διστάζουν να αποσπάσουν τις αρχαιότητες -από τον σταθμό της Αγίας Σοφίας του μετρό – ίσης και σημαντικότερης αξίας απ’ ό,τι στον σταθμό Βενιζέλου- από ιδεοληψίες. Αυτοί που αδιαφορούν και μετά λένε τάχα μου δήθεν για “τσιμέντωμα” για τους ανθρώπους με αναπηρία οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφθούν την Ακρόπολη και αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι τώρα κόπτονται για την καλλιτεχνική εκπαίδευση», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού και πρόσθεσε:

«Αν δεν κάνω λάθος, επί 4,5 χρόνια ήταν, οι ίδιοι αυτοί που αντιδρούν, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία δεν έκανε απολύτως τίποτα για την καλλιτεχνική εκπαίδευση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός ο οποίος αναγνωρίζει το πρόβλημα ότι η καλλιτεχνική εκπαίδευση διαχρονικά είναι παραμελημένη και γι’ αυτό ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι στα επόμενα τρία χρόνια θα υπάρχει η Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών. Το δε υπουργείο Πολιτισμού, από το 2021, δουλεύει σε αυτή τη κατεύθυνση και μέχρι 31 Μαρτίου, οι τρεις επιτροπές που έχουν ήδη συγκροτηθεί, θα δώσουν το πόρισμά τους».

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών και των κομμάτων που ζητούν την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος, η κ. Μενδώνη αντέτεινε ότι «το Π.Δ. κωδικοποίησε αυτά που ίσχυαν και εφαρμόζονταν στην ελληνική νομοθεσία και τη δημόσια διοίκηση γύρω από το εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα των προσόντων των καλλιτεχνών».

«Υπάρχουν πολλές προκηρύξεις για προσλήψεις καλλιτεχνών κατηγορίας ΔΕ στο Δημόσιο επί ΣΥΡΙΖΑ και αναδεικνύουν τη βαθιά υποκρισία της αξιωματικής αντιπολίτευσης», τόνισε η υπουργός.

«Εχει βγει στον δρόμο περίπου το 15% των εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού»

Αναφερόμενη στις διαφωνίες επί του νομοσχεδίου και τη μετατροπή των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ, η Λ. Μενδώνη επικαλέστηκε δηλώσεις των πρώην υπουργών Πολιτισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Μυρσίνης Ζορμπά και Νίκου Ξυδάκη, που, όπως είπε, τάσσονταν υπέρ ενός μοντέλου ανάλογου με τη λειτουργία του Μουσείου Ακρόπολης και για άλλα μουσεία, κάνοντας λόγο «για επαγγελματίες οργής».

«Δεν έχουμε θίξει κανένα εργασιακό δικαίωμα και ο νόμος για τα μισθολογικά των καλλιτεχνών βασίζεται σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2015. Οι άνθρωποι που έχουν βγει στον δρόμο σήμερα εναντίον του νομοσχεδίου, είναι περίπου το 15% των εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού. Αυτή είναι η “μαζική κινητοποίηση”. Ακούσαμε για τους επιστήμονες οι οποίοι έχουν ξεσηκωθεί εναντίον του νομοσχεδίου. Υποθέτω ότι στη ζυγαριά του ΣΥΡΙΖΑ ο καλός και εξαιρετικός επιστήμονας Αγγελος Χανιώτης μετρά περισσότερο από πολλούς άλλους λαμπρούς επιστήμονες», ανέφερε.

Οπως υποστήριξε η υπουργός, οι 487 επιστήμονες που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι αντιδρούν δεν γνώριζαν για το νομοσχέδιο, καθώς η επιστολή που απέστειλαν φέρει ημερομηνία του Απριλίου του 2021, πριν καν ξεκινήσει η διαβούλευση. «Σε ποιο σχέδιο νόμου, λοιπόν, αντιτέθηκαν οι 487 όταν δεν γνώριζαν το νομοσχέδιο; Το βέβαιο είναι ότι, με την επιστολή τους στον πρωθυπουργό, ζητούν να μην κατατεθεί ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει διαφορετική μεταχείριση των 5 μουσείων από τη διαχείριση των υπόλοιπων αρχαιοτήτων της χώρας. Επομένως, από τον Απρίλιο του 2021 κάποιοι έχουν ενημερώσει 487 ανθρώπους, δύο χρόνια πριν, δηλαδή, για ένα επικίνδυνο νομοσχέδιο που θα έρθει. Είναι οι επαγγελματίες της οργής που δουλεύουν από πολύ νωρίς και με πολύ μεθοδικό τρόπο και αξιοποιούν τις εύλογες αγωνίες και ανησυχίες των εργαζομένων υπέρ διαφόρων άλλων συμφερόντων. Επαναλαμβάνω. Σήμερα η απεργία έχει συμμετοχή 15% στο σύνολο των εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού», υπογράμμισε η Λ. Μενδώνη.

Στη συνέχεια μίλησε για αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι στις 20.6.2015, ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, είχε ανακοινώσει ότι θα υπάρξει ανάλογη νομοθετική ρύθμιση με αυτή του Μουσείου της Ακρόπολης και για άλλα μουσεία, ώστε να αποκτήσουν οικονομική αυτοτέλεια και να μετατραπούν ΝΠΔΔ.

Η Λ. Μενδώνη διαβεβαίωσε ότι δεν έχει κανένα λόγο να μην αποδεχτεί «τον νομικό προβληματισμό που έθεσε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής ως προς το θέμα των παραρτημάτων και, αντί της πρόβλεψης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που υπάρχει στο νομοσχέδιο, να γίνει πιο κανονιστική με Προεδρικό Διάταγμα».

Τέλος, ως προς την εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό, η υπουργός τόνισε ότι τηρείται απόλυτα ο αρχαιολογικός νόμος του 2002 σύμφωνα με τον οποίο μπορεί να επιτραπεί η προσωρινή, και όχι η μόνιμη, εξαγωγή τους με σκοπό την έκθεσή τους σε μουσειακούς ή παρεμφερείς χώρους, εφόσον παρέχονται επαρκείς εγγυήσεις και όροι, με απόφαση του υπουργού και ύστερα από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT