Ειδικό Δικαστήριο: Απαλλαγή για Τουλουπάκη – Παπαγγελόπουλο πρότεινε η εισαγγελέας για την κατάχρηση εξουσίας

Ειδικό Δικαστήριο: Απαλλαγή για Τουλουπάκη – Παπαγγελόπουλο πρότεινε η εισαγγελέας για την κατάχρηση εξουσίας

Κατά την Ο. Σμυρλή, η παράλειψη που αποδίδεται στην εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη δεν στοιχειοθετείται και για τον λόγο αυτόν πρότεινε την απαλλαγή της, όπως επίσης και την απαλλαγή του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος δικάζεται ως ηθικός αυτουργός για την κατάχρηση εξουσίας της Ελένης Τουλουπάκη

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της απαλλαγής της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, αλλά και του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, σχετικά με τις κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας που αντιμετωπίζουν, τάχθηκε στην πρότασή της η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Ολγα Σμυρλή, υποστηρίζοντας ότι δεν προέκυψαν στοιχεία ενοχής για τη δικαζόμενη εισαγγελική λειτουργό, αλλά ούτε και για τον πρώην υπουργό.

Η κατηγορία εις βάρος της εισαγγελέως Ελένη Τουλουπάκη αφορούσε την παράλειψή της να στείλει στη Βουλή αναφορές που είχε υποβάλλει το ΚΙΝΑΛ για δύο πρώην υπουργούς Υγείας, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, τους Παν. Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθό, σχετικά με τις τιμολογήσεις των φαρμάκων.

Κατά την Ο. Σμυρλή, η παράλειψη που αποδίδεται στην εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη δεν στοιχειοθετείται και για τον λόγο αυτόν πρότεινε την απαλλαγή της, όπως επίσης και την απαλλαγή του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος δικάζεται ως ηθικός αυτουργός για την κατάχρηση εξουσίας της Ελένης Τουλουπάκη 

«Προτείνω, ήταν το συμπέρασμα της εισαγγελικής πρότασης, την απαλλαγή και των δύο, της Ελένης Τουλουπάκη για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για ηθική αυτουργία στο ίδιο αδίκημα».

Κατά την κυρία Σμυρλή, ακόμα κι αν υπήρχε μεταβολή της κατηγορίας σε παράβαση καθήκοντος, πάλι θα ήταν απαλλακτική η πρότασή της και για τους δύο.

Κατά το κατηγορητήριο, η παράλειψη της κυρίας Τουλουπάκη είχε ως αποτέλεσμα να στερηθεί η Βουλή της αρμοδιότητάς της να ελέγξει τα καταγγελλόμενα από το ΚΙΝΑΛ εις βάρος των δύο πρώην υπουργών Υγείας.

Ειδικότερα, κατά την εισαγγελική πρόταση, η κυρία Τουλουπάκη δεν διέπραξε το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας πρωτίστως γιατί οι αναφορές του ΚΙΝΑΛ κατά Κουρουμπλή και Ξανθού δεν είχαν αποτελέσει χωριστή δικογραφία και είχαν ενσωματωθεί ως έγγραφα στη μεγάλη δικογραφία για την υπόθεση της Novartis.

Οπως επεσήμανε η Ο. Σμυρλή, δεν διαβιβάστηκαν στη Βουλή ούτε όταν παρελήφθησαν, πριν από την Ελένη Τουλουπάκη, από την προκάτοχό της Ελένη Ράικου, που είχε διατελέσει επικεφαλής στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Επιπλέον, κατά την εισαγγελέα, οι αναφορές του ΚΙΝΑΛ ήταν ασαφείς, χωρίς τεκμηρίωση και χωρίς στοιχεία που να θεμελιώνουν τα καταγγελλόμενα, ότι δηλαδή δεν έγινε επί υπουργίας Παν. Κουρουμπλή τιμολόγηση των φαρμάκων.

Η αγόρευση της εισαγγελέως συνεχίζεται για την κατηγορία για παράβαση καθήκοντος που βαρύνει τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο σχετικά με καταγγελίες τριών εισαγγελικών λειτουργών για παρεμβάσεις στο έργο τους.

Δήλωση Μαντζουράνη

Με την εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση Τουλουπάκη – Παπαγγελόπουλου, ο συνήγορος της Ελένης Τουλουπάκη, Γιάννης Μαντζουράνης, σε δήλωση του σημειώνει:

«Με τη σημερινή Πρόταση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κ. Ολγας Σμυρλή, για την πλήρη απαλλαγή της Αντιεισαγγελέως Εφετών, κ. Ελένης Τουλουπάκη, από τις εναντίον της σαθρές κατηγορίες, αποδίδεται επιτέλους Δικαιοσύνη.

Αποδεικνύεται ότι η ποινική δίωξη της κ. Ε. Τουλουπάκη ήταν όχι απλώς αστήριχτη και αδικαιολόγητη από κάθε άποψη, αλλά και δείγμα εμπάθειας και κακοήθειας μιας πολιτικής παράταξης που επιχειρεί να επιβάλλει καθεστώς σιωπής, υπακοής και φόβου ακόμα και στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

Επίσης αποδεικνύεται ότι υπάρχουν και “εν Αθήναις” Εισαγγελείς που δεν υποκύπτουν σε πιέσεις των γνωστών “ανέγγιχτων” της οικονομίας και της πολιτικής, δεν επιδιώκουν τον έπαινο των συστημικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και δεν φοβούνται τις επιθέσεις από αυτά.

Η Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ολγα Σμυρλή, απέδειξε ότι είναι ταγμένη να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία των δικαστών και εισαγγελέων, οι οποίοι, για να είναι αμερόληπτοι και αντικειμενικοί, πρέπει να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς απέναντι στις επιθέσεις των ισχυρών του χρήματος και της πολιτικής, όταν εκ καθήκοντος ελέγχουν τις πράξεις και παραλείψεις τους».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT