LIVE: Η συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη στην Κοζάνη

LIVE: Η συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη στην Κοζάνη

Εκτακτο βοήθημα ύψους από 200 έως 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των συντάξεών τους, θα λάβουν οι συνταξιούχοι που δεν είδαν αυξήσεις λόγω της «προσωπικής διαφοράς», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός - Τι είπε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτακτο βοήθημα ύψους από 200 έως 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των συντάξεών τους, θα λάβουν οι συνταξιούχοι οι οποίοι δεν είδαν αυξήσεις λόγω της «προσωπικής διαφοράς», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα υπάρξει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από την 1/1/23» είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε περιφερειακά ΜΜΕ στην Κοζάνη. «Θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας» συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι λεπτομέρειες θα δοθούν αύριο, Τετάρτη, από το οικονομικό επιτελείο. Οπως διευκρίνισε, θα πρόκειται για ένα εφάπαξ βοήθημα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το συνολικό ύψος του έκτακτου βοηθήματος εκτιμάται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι η οικονομία αναπτύσσεται καλύτερα από τις προσδοκίες και τώρα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την υλοποίηση του προϋπολογισμού.

Εκτοξεύοντας, δε, βέλη στον ΣΥΡΙΖΑ, του καταλόγισε πως «πετσόκοψε τις συντάξεις» και σημείωσε πως η «προσωπική διαφορά» ήταν δημιούργημα του «νόμου Κατρούγκαλου». Οπως ανέφερε, υπάρχουν συνταξιούχοι και με χαμηλές συντάξεις που δεν είδαν αύξηση από την 1η Ιανουαρίου και οι οποίοι θα λάβουν το έκτακτο βοήθημα.

Ρυθμίσεις για νέες και παλαιές οφειλές

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε και σχήμα από 36 έως 72 δόσεις για νέες οφειλές συνεπών δανειοληπτών το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο. Η εξειδίκευση των νέων ρυθμίσεων θα γίνει αύριο από το Οικονομικό Επιτελείο της κυβέρνησης.

Επίσης, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, για όλους όσοι επιδιώκουν να αναβιώσουν τη συμμετοχή τους σε παλαιότερα σχήματα δόσεων θα μπορούν να το κάνουν μέσω της καταβολής δύο μηνιαίων δόσεων.

Αγροτικό πετρέλαιο: Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για όλο το 2023

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτηθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023.

«Μπορεί να προκύψει κάτι καλύτερο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία» τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην ερώτηση, αν ο σεισμός και η βοήθεια που έσπευσε άμεσα να δώσει η χώρα μας, βοήθησαν στην βελτίωση των σχέσεων, με φόντο και τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Κρατώ τη δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι τα πράγματα, μπορεί να γίνουν καλύτερα, καταλαβαίνω, όμως και την επιφυλακτικότητα κάποιων ότι μπορεί να γυρίσουμε στις κακές συνήθειες του παρελθόντος, ελπίζω και εύχομαι να μην γίνει αυτό» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Εγώ ουδέποτε έκλεισα την πόρτα στο διάλογο. Στην Τουρκία γνωρίζουν πως η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει αποκτήσει πλέον βάθος και περιεχόμενο. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύεται αποτρεπτικά, κάτι, που δεν στρέφεται κατ’ ανάγκη κατά της Τουρκίας».

«Μακάρι να προκύψει κάτι θετικό» επανέλαβε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Τουρκία με βοήθεια. «Θα είμαστε παρόντες και στην προσπάθεια ανοικοδόμησης την επόμενη ημέρα» τόνισε.

Ερωτηθείς για τον τομέα της υγείας, χαρακτήρισε προτεραιότητα το ζήτημα της στελέχωσης των περιφερειακών νοσοκομείων. Ο πρωθυπουργός ανέφερε, εξάλλου, ότι η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα αποτελέσει περιφέρεια πρότυπο στην πράσινη μετάβαση

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή