Πώς ξεκίνησε η εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ

Πώς ξεκίνησε η εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ

Απαντήσεις για το «pasokification» στο νέο βιβλίο του Παντελή Καψή «Η πτώση – 2011: το έτος μηδέν της Κεντροαριστεράς»

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας το βιβλίο του Παντελή Καψή «Η πτώση – 2011: το έτος μηδέν της Κεντροαριστεράς» (εκδόσεις Μεταίχμιο), που αναφέρεται στην κατάρρευση της Κεντροαριστεράς την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα και επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα γιατί το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε τόσο ακριβά τα μνημόνια, σε σχέση με τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στην εκδήλωση, που συντόνισε η δημοσιογράφος Φώφη Γιωτάκη, ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Γιάννης Βούλγαρης τοποθέτησε την οικονομική κρίση και την κρίση της Κεντροαριστεράς στο διεθνές περιβάλλον, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα λόγω των ιδιαιτεροτήτων και των χρόνιων παθογενειών της υπέστη τις πλέον δραματικές συνέπειες σε σύγκριση με άλλα κράτη.

Για «δύο ψυχές του ΠΑΣΟΚ, τη λαϊκή και την εκσυγχρονιστική, που έδιναν εσωτερικές μάχες και η εξουσία ή η προοπτική της εξουσίας τις κρατούσε ενωμένες, αλλά διχασμένες», μίλησε η πρώην επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου. Παρομοίασε την κρίση με «τεκτονικό σεισμό, που ταρακούνησε συθέμελα το πολιτικό σύστημα και κυρίως το κόμμα που ήταν εκείνη τη στιγμή πάνω στο ρήγμα» και ανέφερε ότι η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ καταγράφηκε με έναν νέο όρο με το όνομα «pasokification».

Ο διευθυντής της «Κ», Αλέξης Παπαχελάς, υπογράμμισε ότι η ελληνική δημοκρατία και η κοινωνία επέδειξαν ιδιαίτερη ωριμότητα και αντοχές, υπογραμμίζοντας ότι αν είχαν συμβεί ανάλογα στη Γαλλία, «θα βλέπαμε “Βαστίλλες”». Τέλος, ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης έδωσε τον δικό του τίτλο στο βιβλίο: «2011: κανένας καλός», εξαίροντας την τόλμη του Παντελή Καψή να μιλήσει για τις αδυναμίες των πρωταγωνιστών της εποχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT